Lexikon

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Å, Ä, Ö

sök ord

Bokstav: H

Herbertkoppel
Göteborgsuttryck för Oslos små Albertkoppel som är mindre än Göteborgs och Stockholms Albertkoppel. Ordvits med tanke på svensk julkalender som utspelar sig på Skolgatan 12, Haga, Göteborg.
(se även albertkoppel)
Hosjö
Ändhållplats för museispårvägen i Malmköping.
(se även Malmköping)
hpl
Hållplats. Där spårvagn stannar för att passagerare ska få gå på och av.
HS
Förkortning av Stockholms tunnelbanas hyttsignalutrustning.
(se även hyttsignal)
Hundskit
Den åttaformade metallmojäng som används för att klämma fast en farräl vid en sliper. (Titta på en sådan så förstår man varför den kallas så!)
huvudsignal
Signal på järnväg eller spårväg. Reglerar trafiken på en del av banan. Vanliga signalbesked är "kör" och "stopp".
hyttsignal
Stockholms tunnelbana är signalsystemet uppbyggt på att det på den första vagnen i tåget finns antenner som tar emot elektromagnetiska signaler från spåret. Dessa signaler presenteras för föraren på en lampsats i förarhytten. Tre signalbesked finns; L=15 km/h, M=50 km/h, H=80 km/h. Om föraren kör för fort bromsar tåget automatiskt. En växling till L måste kvitteras med en knapp, detta för att kontrollera att föraren är redo på att hinder eller stoppsignal kan följa. Stopp ges endast med fast signal i banan. Att föraren lyder denna kontrolleras ej av hyttsignalen!
hållbroms
Lätt broms för att snabba upp start.
hållbroms
Då dörröppning skett vid station med tunneltåg av typ C6-C9, C13-C15 samt C20 går bromstrycket ner från max (fullbroms) till hållbroms (minimalt men ändå så pass mycket att tåget står still). Ger snabbare start från station då snabbstarten intrycks.
hästspårvagn
Spårvagn innan elektrifieringen drogs av dragdjur av arten "häst". Manövreras med tömmar och undantagsvis med piska.
foto bild finnes
högertrafikomläggning
Dödsstöten för Spårvägarna i Stockholm och Helsingborg. Dock ej ännu helt genomförd i Stockholmsområdet, där både fordon och gångtrafikanter begagnar sig av vänstertrafik... till förtret för de flesta
höggolvsvagn
Spårvagn med ett högt placerat golv i förhållande till marknivån, Långedragsvagnen 208 är ett lysande exempel på denna underskattade spårvagnsbyggarteknik.
HØKA
Hønefoss Karosseri A/S, Norge. Denna firma byggde spårvagnar till Oslo Sporveier med elutrustning och boggier från Hägglund och Söner.