Sundsvallsavdelningen

SSAB 51Yngsta avdelningen

Sundsvallsavdelningen inom Svenska Spårvägssällskapet är den yngsta avdelningen. Den bildades 1980 och blev då också den nordligaste.

Vagn nr 2

En av den nya avdelningens första uppgifter blev att omhänderta resterna efter f.d. motorvagn Sundsvalls Spårvägs AB nr 2. Vagnen återfanns vid Östrands industriområde norr om Sundsvall, där den hade använts som manskapsbod efter nedläggningen. Då alla spårvagnar från Sundsvall förmodades vara borta väcktes genast frågan om fler fanns kvar ”oupptäckta”?

Visuella möten

Sundsvallsavdelningen har en regelbunden verksamhet med ca två möten på våren och hösten. På mötena ser vi på diabilder och film samt pratar om bussar och spårvagnar. Kanske gör vi någon utflykt ibland.

Spårvägstrafiken

Sundsvall hade spårvagnar mellan 1911 och 1952. Det fanns två linjer, en inne i staden mellan Ortviken och Kubikenborg vilken försvann år 1949 samt en förortsbana mellan centrala Sundsvall och Skönvik. Den linjen lades ned 1952 och vagnarna såldes till LKAB i Kiruna, de användes där till 1961 då de tyvärr skrotades. Dessa vagnar var de största spårvagnarna i Norden på sin tid.

Läs mer
calendar_1 Kalendariet

Adress


Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /www/webvol21/kd/csjw0k8chr3rw6z/sparvagssallskapet.se/public_html/includes/common.php on line 133
Sundsvall lokalklubb, Svenska Spårvägssällskapet (SSS-Su)
c/o: Martin Wisten
Åhvägen 8
862 41 Njurunda
072-222 49 15
sundsvall@sparvagssallskapet.se