MUMA söker en ny trafikchef

Vi söker nu en ny trafikchef för Museispårvägen Malmköping. Uppdraget innebär att leda vår trafikavdelning och de tillhörande arbetsuppgifter som finns i säkerhetsstyrningen men dock inte begränsat endast till dessa. Som trafikchef har du ett säkerhetspåverkande uppdrag och måste därav även uppfylla de krav som ställs enligt lagen om säkerhet vid tunnelbana och spårväg på yrkeskunnande, hälsa och personlig lämplighet. Du bör vara bra på att delegera och arbeta inkluderande och vara intresserad utveckla och driva spårvägen framåt.Några av de arbetsuppgifter som ingår i uppdraget som trafikchef är examinator, trafikordrar (författande och publicering), administration av trafikhändelser, kommendering, abonnemang samt ingå som suppleant i MUMA:s styrelse. Självklart är det inte så att du behöver göra allt själv utan det finns också en trafikavdelning som ska stötta i uppdraget. Den viktigaste delen är att tillsammans med Tsam säkerställa vårt trafikutövningtstillstånd och kontakt med Transportstyrelsen samt ingå i förekommande arbete kopplat till Transportstyrelsen.

Du som är intresserad av denna tjänst behöver inkomma med en ansökan senast den 1 mars 2021 till mimmi.mickelsen@sparvagssallskapet.se med ett personligt brev där du kort sammanfattar varför du vill ha uppdraget samt hur du uppfyller MUMA:s, lagens och Transportstyrelsens krav kopplat till tjänsten (alltså yrkeskunnande, hälsa och personlig lämplighet).

Museispårvägens pressbyråkiosk flyger i luften

Den gamla pressbyråkiosken som länge stått på bangården på Museispårvägen Malmköping, kommer måndagen den 9:e februari att transporteras iväg för en välbehövlig uppsnyggning. Ungefär klockan 8:30 påbörjas lastningen av kiosken, för att sedan transporteras till HPS kulturmiljövård i Köping.

Kioskens historia började 1922 då den placerades på Rödbodtorget vid Tegelbacken i Stockholm, för att sedan omkring 1952 flyttas till linje 2:s ändhållplats i Fredhäll. Fredhällskiosken var den enda återstående av de kiosker som förekommit vid praktiskt taget varje förortsspårvägshållplats i Stockholm.

När kiosken i Fredhäll skulle bytas ut, skänkte Pressbyrån den till Svenska Spårvägssällskapet som 1970 placerade den vid ändhållplatsen Hosjö. Där stod den till 2002 då den flyttades till sin nuvarande plats på bangården i Malmköping.

Nu kommer kiosken äntligen att renoveras och snyggas upp av HPS kulturmiljövård i Köping, och den planeras att återkomma till Malmköping våren 2016.

Marknadsansvarig: Bruse LF Persson 070-762 57 48 info@muma.se
Kontaktperson: Claes-Göran Kaselli 08-570 261 82
(Fakta: Åke Eriksson, MfSS nr 1 – 2003)

Rödbodtorget 1931 - CC Stockholmskällan
Rödbodtorget 1931 – CC Stockholmskällan

 

Mimmi Mickelsen årets arbetsmyra

Mimmi Mickelsen, ordförande i Svenska Spårvägssällskapet och flerårig ledare för ungdomsverksamheten vid Museispårvägen Malmköping, har utsetts till ”Årets Arbetsmyra” för sitt stora engagemang inom Museispårvägen och Svenska Spårvägssällskapet.

– Genom priset ”Årets Arbetsmyra” vill vi uppmärksamma dels landets alla arbetslivsmuseer, dels alla de människor som med liv och lust, och ofta på ideell basis, hjälper till att bevara kulturarvet och tillgängligöra det, berättar Torsten Nilsson, Arbetslivsintendent vid Arbetets museum i Norrköping.

– Vi gratulerar och applåderar vår ordförande för denna hederssamma utmärkelse, säger Thomas Lange, vice ordförande i Svenska Spårvägssällskapet.

Se pressmeddelandet

Kom med, bli delaktig!

Vi välkomnar alla som vill vara med och förvalta svensk och stockholmsk spårvägshistoria. Den här lilla filmen (ca 5 min) har vi gjort för att visa vad vi håller på med på Djurgårdslinjen i Stockholm och vid Museispårvägen i Malmköping (inte minst för ungdomar!).

Bli medlem i Svenska Spårvägssällskapet, ansök på vår hemsida.

Digitalt bildarkiv för lokaltrafik

Välkommen till Svenska Spårvägssällskapets digitala bildarkiv för lokaltrafik. Du betraktar nu den första versionen av arkivet. Vi vill med detta värna det teknikhistoriska kulturarvet. Här kan du söka bilder, spåra fotografer, kommentera och komplettera en bilds uppgifter. Vi vet också att de flesta av våra medlemmar innehar intressanta bildsamlingar. Dessa samlingar kan vi medverka till att de visas för andra här i bildarkivet. I samverkan med Nordiska Museet har vi upprättat juridiska dokument, som säkerställer bildinnehavarens rättigheter.

Bildarkiv