Farväl till Modern Stadstrafik

Vi har nu tagit farväl av Modern Stadstrafik som följt MfSS under många år som bilaga. Hela tanken med publikationen var att den skulle finansiera sig själv och visa på vad framtiden har att erbjuda utifrån kollektivtrafik. Nu på senare år har tyvärr annonserna blivit färre och tidningen blivit en tung post för sällskapet att finansiera. Våra intäkter som består av medlemsavgifter täcker tyvärr inte att vi publicerar två tidskrifter i den omfattning vi haft och vi måste välja vilken stig vi skall gå på. Samtidigt ger detta oss en möjlighet att utveckla det som verkligen är vår medlemstidning och har en stor historik i sällskapet. Vi kommer istället publicera delar av vad som tidigare funnits i Modern Stadstrafik i Meddelanden från Svenska Spårvägssällskapet, en workshop kommer hållas innan årsmötet för er som är intresserade vara med och påverka utvecklingen av tidningen. Vi välkomnar nya skribenter som vill producera nya artiklar till vår tidning för att bredda innehållet och även täcka den moderna utvecklingen av kollektivtrafiken, samtidigt som vi skriver om den svunna tid som funnits.

Emellanåt måste beslut tas hur tunga de än är och sanningen är den att sällskapet har en stor samling fordon som skall tas om hand och en viktigt uppgift att utveckla Lokaltrafikmuseet i Malmköping. Jag hoppas trots detta att du kommer fortsätta tycka ditt medlemskap är av vikt samt välkomna den nya inriktning som kommer arbetas fram för MfSS som kommer få en breddning och vi hoppas även på sikt då kunna erbjuda nya nummer med spännande artiklar.

Diskussioner pågår om att överlåta utgivningen av Modern Stadstrafik till annan part. Om det blir framgångsrikt kommer medlemmarna att informeras.

Mimmi Mickelsen
Ordförande Svenska Spårvägssällskapet

Denna artikel är aktuell t.o.m. 17 August 2019

Årsmöte Spårvägssällskapet 2019

Välkomna till årsmötet lördag 6 april 2019 hos Stockholmsavdelningen Lidingöbanans Agadepån, Lidingö.

Ytterligare information kommer att publiceras i MånadsKort 1-2019. Detta ses som skriftlig kallelse som skall utsändas senast 80 dagar innan årsmötet enligt SSS stadgar §13.

Lördagen 6 april

 • Kl 13:30 Avgång med Lidingöbanan. Abonnerad spårvagn tar oss direkt från Ropsten (T) in i Agadepån där representanter för AB SS beskriver läget för Lidingöbanan med mera
 • Kl 14:00 Arbetsgrupp gällande MfSS i Agadepån
 • Kl 15:00 Årsmötesförhandlingar Agadepån

Gemensam middag

Kl 19:00 Gemensam middag på restaurang Quarti som ligger intill hållplats Brevik på Lidingöbanan. Kostnaden är 195 kr per person och då ingår en varmrätt, vatten, smör och bröd. Dryck i övrigt beställs i baren vid passage till sittningen. Dessert från menyn kan beställas på plats om så önskas. Anmälan till middagen skickas till arsmote@sparvagssallskapet.se senast 24 mars 2019. Glöm inte att anmäla vilken varmrätt som önskas.

 • A: Portabelloburgare. Grillad portabellosvamp i briochebröd med sockerärtor och tryffelstuvad spetskål. Serveras med pommes frittes, sallad, tomat, syltad lök, och soltorkad tomatemulsion.
 • B: Bouillabaisse. Tomatbaserad fiskgryta med lax, sej, blåmusslor och rotfrukter. Serveras med aioli och citron
 • C: Grillad flankstek. Serveras med pommes frites, rödvinssås och vitlökssmör

Söndag 7 april

En utfärd planeras någonstans i Stockholms spårtrafiksystem, Inga detaljer är kända, men aktuella tider är början ca kl 11 och slut senast kl 15.

Boende

Hotellrum finns att boka på Hotell Scandic Foresta. Var och en bokar rum själv och då är det viktigt att ange bokningskoden 46881651 för att få rätt pris. Sista bokningsdag är 22 mars. Priset är följande:

 • fredag-lördag 1290 kr/natt
 • lördag-söndag 995 kr/natt

Honnörserkännade

Har du förslag på personer som bör uppmärksammas inom vår organisation? Kom gärna med förslag på aktuella medlemmar inför Honnörserkännande senast den 25 februari till arsmote@sparvagssallskapet.se

40-års nålar

På årsmötet delas 40-årsnålar ut till medlemmar som varit medlem i 40 år. Om du vet med dig att du inte hämtat ut din nål på tidigare årsmöten är du välkommen att göra det på årets möte. Meddela detta i förväg till arsmote@sparvagssallskapet.se.

Motioner

Motion skall vara SSS styrelse tillhanda senast 60 dagar innan årsmötet, motionerna kommer sedan att publiceras på hemsidan tillsammans med styrelsen utlåtande. Vänligen sänd din motion till arsmote@sparvagssallskpet.se eller Mimmi Mickelsen, Smörräntegatan 3, 43142 Mölndal.

Ingen föranmälan krävs till årsmötet, du skall dock ha betalt din medlemsavgift för att vara behörig att delta i eventuella beslut eller omröstningar. Om du har betalt in din medlemsavgift närliggande till årsmötet vänligen ta med kvitto eller kontoutdrag.

Alla dokument finns som pdf för inloggade medlemmar.

Varmt välkomna!
Svenska Spårvägssällskapets Riksstyrelse

Resor till Portugal och Polen

Stockholmsavdelningens Resekommitté inbjuder till följande resor, givetvis öppna för alla medlemmar i Svenska Spårvägssällskapet med närstående föreningar:

Portugal

Sällskapet gjorde en resa dit för ett antal år sedan men det har hänt en hel del så vi tror intresset för ett återseende är stort.

Lissabon

Här har man återinvigt en gammal, lång, spårvägslinje och fler är under byggnad.

Sintra

Vi kom bara till vagnhallen på grund av ett ras men denna gång hoppas vi komma till Atlantico. Denna charmerande spårväg blev nedlagd men återstartades efter några år av ett bussbolag och är sedan många år i full trafik.

Porto

Här har det hänt lite men för Er som inte var med sist så är det en intressant spårvägsstad.

Dourodalens smalspår

Verkar alla vara nedlagda men det skall finnas en linje söder om Porto.

Resan är en flygresa där man kan välja:

 • Hela resan
 • Bara Lissabon/Sintra
 • Tåganslutning ToR
 • Tåganslutning 1 väg och flyg den andra

1. 7/4 2019: Flyg till Lissabon alternativt ankomst med tåg.
2. 8/4 2019: Besök de nygamla linjerna
3. 9/4 2019: Fri tid i Lissabon
4. 10/4 2019: Besök Sintra. Vagnhall + åka hela sträckan.
5. 11/4 2019: Hemresa med flyg eller tåg ELLER med tåg till Porto
6. 12/4 2019: Besök gammelspårvägen i Porto
7. 13/4 2019: Utfärd till smalspåren i Douro-dalen
8. 14/4 2019: Hemresa med flyg eller tåg.

Priser är inte färdiga men intresseanmälan mottages tacksamt med angivelse vilket alternativ Du är intresserad av.

Polen

Här finns några områden vi inte betat av; Olsztyn är Polens yngsta spårvägsstad; Warszawa har ett av dom största systemen.

1. 14/9 Tåg via Linköping och Kalmar till Karlskrona. Båt Karlskrona-Gdynia.
2. 15/9 Tåg Gdynia-Olsztyn
3. 16/9 Tåg Olsztyn-Warszawa
4. 17/9 Warszawa
5. 18/9 Warszawa
6. 19/9 Warszawa-Gdynia
7. 20/9 Karlskrona-Hemorten

Priser är inte färdiga men intresseanmälan mottages tacksamt med angivelse vilket alternativ Du är intresserad av.

Skicka e-post till resor@sparvagssallskapet.se eller ring 070-582 22 29.

Denna artikel är aktuell t.o.m. 14 September 2019

Dags att betala årsavgiften för 2019

Avgiften för 2019 är enligt följande

Vuxen                                          425 kr
Junior (född 1995 eller senare)                200 kr
Familj (alla på samma adress)                  550 kr
Medlem bosatt i utlandet (även familj)         700 kr
Stödjande medlem                               4 250 kr
Ständig medlem                                 8 500 kr
Familjetillägg för ständig medlem              125 kr

Betalningen görs till bankgiro 5085-3993 Svenska Spårvägssällskapet, eller via Swish till 123 66 77 124. Ange ditt medlemsnummer vid betalningar.

Se också det särskilda infoblad som bipackas med nummer 6/2018 av MfSS (baksidan av adressbladet).

Denna artikel är aktuell t.o.m. 31 March 2019

Museal spårvägstrafik som hobby

Vill du vara en av oss som bemannar Djurgårdslinjens museispårvagnar? Vi startar nu under vinterhalvåret kurser som gör dig till förare eller konduktör. Känner du att detta kan vara en trevlig hobby för dig så är du varmt välkommen att anmäla ditt intresse genom att skicka e-post till knut.rutenborg@ss.se eller ringa 08-660 77 00 och fråga efter Knut.

Du måste vara medlem i Svenska Spårvägssällskapet för att kunna vara med. Är du inte det, så börja här, är det lätt ordnat.