Välkomna till årets juniorläger 2021 i Malmköping

Nu kan du som juniormedlem i Svenska Spårvägssällskapet eller i någon järnvägsförening som är knuten till Museibanornas Riksorganisation anmäla dig till 2021 års juniorläger på Museispårvägen Malmköping!

Lägret riktar in sig för ungdomar mellan 12 och 18 år. Under lägerveckan kommer du bland annat att få tjänstgöra som biljettör i spårvagnstrafiken och jobba tekniskt med bana och spårvagn. Under lägerveckan är det lägerdeltagarna som driver verksamheten på Museispårvägen Malmköping tillsammans med ledarna. På kvällarna anordnas någon form av kvällsaktiviteter. Någon dag kommer även en utfärd mot hemligt mål att ske.

Datum och pris

Priset är 1.800 kr för SSS-medlemmar, i övrigt 2.000 kr. I priset ingår logi, mat, utflykter, verksamhet, utbildning, lån av uniform osv.

Årets datum är lördag 17 juli – söndag 25 juli. Tider för samling osv kommer senare.

Intresseanmälan

Intresseanmälan görs senast den 31:a maj via formuläret.

Ett bekräftelsemail kommer att mailas ut 1-2 månader innan lägret börjar. Till detta medföljer packlista samt information om betalning. Observera att det finns ett begränsat antal platser till lägret, så först till kvarn gäller!

Covid-19

Med tanke på covid-19 och att vi inte nu kan säga hur sommaren blir så kan det komma att bli förändringar eller att lägret i värsta fall kan tvingas att ställas in. Om lägret kan bli av, vilket vi utgår från just nu kommer vi anpassa oss till rådande restriktioner och anpassa lägret efter det.

Vid frågor, kontakta juniorlager@sparvagssallskapet.se

Vi ses i sommar hälsar lägerledarna

Kiosken i Malmköping

Efter många tråkiga år under en presenning vid ändhållplatsen i Hosjö, togs denna ärevördiga kiosk byggd i ek till en verkstad för en totalrenovering. Nu står den stolt vid ”huvudgatan” i Malmköping som vi vill döpa till Rödbodtorget efter den plats i Stockholm där den först fanns.

Nu ska den inredas som en gammeldags kiosk med skyltar, tidningar och tablettaskar osv. Vill du delta i detta arbete eller har tips om var vi kan hitta material för detta, hör av dig till Anders Sjöstedt, anderssjostedtjazz@gmail.com

Rödbotorgskiosken

Vad som är på gång i Malmköping

Vid Spårvägssällskapets anläggning i Malmköping som vi kallar Sveriges Lokaltrafikmuseum har vi förutom spårvägen där historiska spårfordon trafikerar sommartid, även ett antal byggnader för bussar och spårvagnar. Vad som framför allt saknas är en museibyggnad där besökarna kan ta del av svenska lokalspårvägars historia under 1900-talet och det behövs ett bussgarage för Sällskapets många bussar. Nu arbetas det på att upprätta en plan för området där vi kan placera in dessa byggnader. Ansvarig inom styrelsen för utvecklingsarbetet är Anders Sjöstedt anderssjostedtjazz@gmail.com.

Kom med, bli delaktig!

Vi välkomnar alla som vill vara med och förvalta svensk och stockholmsk spårvägshistoria. Den här lilla filmen (ca 5 min) har vi gjort för att visa vad vi håller på med på Djurgårdslinjen i Stockholm och vid Museispårvägen i Malmköping (inte minst för ungdomar!).

Bli medlem i Svenska Spårvägssällskapet, ansök på vår hemsida.

Digitalt bildarkiv för lokaltrafik

Välkommen till Svenska Spårvägssällskapets digitala bildarkiv för lokaltrafik. Du betraktar nu den första versionen av arkivet. Vi vill med detta värna det teknikhistoriska kulturarvet. Här kan du söka bilder, spåra fotografer, kommentera och komplettera en bilds uppgifter. Vi vet också att de flesta av våra medlemmar innehar intressanta bildsamlingar. Dessa samlingar kan vi medverka till att de visas för andra här i bildarkivet. I samverkan med Nordiska Museet har vi upprättat juridiska dokument, som säkerställer bildinnehavarens rättigheter.

Bildarkiv