125 år på samma spår

I höstas firade Manx Electric Railway på ön Isle of Man mellan England och Irland sitt 125-årsjubileum. Detta är en lång interurban spårväg som invigdes 1893, som fortfarande går i trafik och fortfarande tursätter vagnar från invigningsåret! Denna spårväg blev en förebild för Djursholmsbanans elektriska drift som också skulle startas 1893, men som på grund av tekniska problem kom igång först två år senare. Det var samma leverantör av de elektriska systemen för båda banorna, Mather & Platt i England. Olle Nevenius och Peter Sjunnefeldt bevistade jubileet och berättar i ord och bild för oss. Säkert slinker hästspårvägen och den viktorianska ångdrivna järnvägen med också!

OBSERVERA
Sedan vi vann upphandlingen av Spårväg City och Lidingöbanan har lokalerna på Djurgården inte räckt till för att hålla våra programkvällar där utan vi har hyrt in oss hos SJK i Sollentuna. SJK har tidigare meddelat oss att de avser flytta till mindre lokaler vid halvårsskiftet i år, men nu har vi fått besked om att flytten sker redan i slutet av mars. Detta innebär att våra programkvällar från och med mars måste flytta, i första hand var det tänkt till Alkärrshallen, men eftersom den byggnaden nu är under stor ombyggnad går inte det.

Därför kommer årets programkvällar att under våren och hösten äga rum i en samlingslokal som kallas Kyrkviken och som finns 4 trappor upp i nya AGA-depån, som nu är färdigbyggd. Hiss och trappor finns i västra delen av hallen. Följande kommer att gälla:

  • Endast SSS-medlemmar kommer att ha tillträde (ta med ditt medlemskort!).
  • Brandsäkerheten kräver att alla besökare skriver upp sig på en lista.
  • Museivagn SSLidJ 17 kommer att avgå från Ropsten direkt till vagnhallen kl. 18:01. Hemresa sker med ordinarievagnar.
  • För den som kommer gåendes till vagnhallen (ingång på östra sidan) kommer en insläppare att finnas på plats kl. 18:00 – 18:25. Kommer någon senare (helst inte!), ring Danne på telefon 070-826 11 99, så skickar jag ner en insläppare.
  • Lokalen Kyrkviken kommer att vara öppen för oss från kl. 17:30, programmen börjar som vanligt kl. 18:30.
  • Jannes goda mackor finns förstås på plats.

 


Laddar karta....

Datum/Tid
tisdag 23 april 2019
kl. 17:30 - 21:00

Plats
Agadepån
Agaplansvägen 2
181 55 Lidingö

Kategorier


Alla evenemang