Lexikon

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Å, Ä, Ö

sök ord

Sökord: koppel

albertkoppel
[albér-] Enklare koppelanordning vanligt förekommande på spårvagnar. Har människans knäled som förebild
(se även koppel)
foto bild finnes
apskalle
Speciellt övergångskoppel för tunnelbanans äldre vagnar.
(se även övergångskoppel)
foto bild finnes
BH
Påhänget som man hänger på bl.a. A30-vagnars koppel så att det inte skall bli fula runda hål i BMW:n man krockar med. Hålet blir i stället i folioformat.
bulb
Anordning för koppeltäckning på M31. Dessa försvinner jämt och halva vagnparken är utan. Medellivslängden för en fram-Bulb är 3,5 dagar.
M31
Herbertkoppel
Göteborgsuttryck för Oslos små Albertkoppel som är mindre än Göteborgs och Stockholms Albertkoppel. Ordvits med tanke på svensk julkalender som utspelar sig på Skolgatan 12, Haga, Göteborg.
(se även albertkoppel)
koppel
På spårvagnar brukar bara centralkoppel av olika typ användas. Dvs inte koppel med buffertar. Vanliga koppeltyper är: Albertkoppel; manuellt koppel med två sprintar. Detta används på A30, Djurgårdslinjen, etc. Detta är det vanligaste manuella kopplet på spårvagnar. Enkammarbuffert, trumpetkoppel. Koppel med lös mellandel. Vanligt på spårvagnar i början av seklet. Byttes sedan till Albert bl.a. av säkerhetsskäl, på många håll. Scharfenbergkoppel, automatkoppel, mycket vanligt i Europa. Finns på pendeltåg, GS spårvagnar, A24, snabbtåget X2000. Westinghousekoppel, automatkoppel på Stockholms tunnelvagnar. Amerikansk typ.
scharfenbergkoppel
Automatkoppel av tvåkammartyp. Förekommer på spårvagnar, rälsbussar och andra typer av spårvägs- eller järnvägsfordon. Finns på alla GS pedalvagnar och fanns på M21 under mulitpelperioden.
(se även koppel)
foto bild finnes
trumpetkoppel
Äldre koppeltyp med stor klämrisk för fingrar vid tillkoppling. Vagnarnas koppel körs ihop samtidigt som kopplingsövervakaren håller i en sprint mellan vagnarna under tillkopplingen. Användes ursprungligen på de flesta spårvägar i Sverige. Bl.a. i Stockholm till 1930 då det ersattes av Albert. Malmö hade sina trumpetkoppel kvar till slutet 1973.
tryckluftsystem
Tryckluft används flitigt i lokaltrafikbranschen. Bussar och spårfordon har ofta tryckluftbromsar. Annat som ofta går på tryckluft är: Dörrar, fjädring (gummibälgar), koppellossning, vindrutetorkare, vissla/tyfon. I Londons tunnelbanor drivs växlar och signalanordningar med tryckluft.
övergångskoppel
Specialkoppel att använda mellan två ordinarie koppel av olika typ. Till exempel om man vill koppla ihop en spårvagn med en tunnelvagn.