Ingen BRT i Stockholm

Diskussioner om trådbussar och andra bussar i reguljär lokaltrafik.

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Diskussioner om trådbussar och andra bussar i reguljär lokaltrafik.
Allmänna forumregler

Re: Ingen BRT i Stockholm

Inläggav TKO » ons 01 aug, 2018 8:39

Enceladus skrev:Det vore dock fördelaktigt om godståg också kunde gå där. Jag citerar ett stycke ur Norviks prövotidsredovisning:

M4Traffic skrev:När hamnen är byggd förväntas 25 % av containertrafiken att transporteras med järnväg. Detta innebär att det eventuellt finns tillkommande olägenheter för pendeltågstrafiken om godstågen tar kapacitet från pendeltågen. Vidare kan det leda till ökade restider och försämrad punktlighet för pendeltågen samt att systemet blir mer störningskänsligt. I värsta fall kan det leda till en utebliven turtäthetsökning för pendeltågen.


Detta måste planeras flera år i förväg!


Det är kanske bra att läsa hela rapporten...

Där konstateras (på sidan 16):
"Med utgångspunkt från de redovisade järnvägsflödena och med ett antagande att ett 750 meter långt tåg hanterar drygt 100 TEU görs bedömningen att det kommer behöva gå ett tågset vartannat dygn mot söder respektive norr för att möta de volymer som prognosticeras transporteras med tåg i öppningsskedet. Vid en fullt utbyggd hamn bedöms de prognostiserade flödena generera två tågset mot norr och drygt ett mot söder varje dygn. Detta är färre tåg än vad som tidigare har antagits. Om kortare tåglängder antas behöver frekvensen och antal tåg öka."

Förutom att rapportförfattarna inte kan stava ser vi att det inte är några stora tågmängder det är frågan om. Och godstågen mot norr är knappast hjälpta av en tvärförbindelse mot Södertälje...

Jag anser dessutom att rapporten överskattar godsmängdern på järnväg "norrut" - idag går i stort sett gods till/från Stockholms hamnar på järnväg i dessa realationer.

Och när det gäller trafiken "söderut" undrar jag vilka terminaler som man tror utgör destination? Hallsberg kanske, möjligen Eskilstuna. Nässjö? Nja... Jag tror inte containrar med destination Göteborg, Malmö eller Helsingborg kommer att gå på båt till Norvik och sedan med tåg tillbaka. Det skulle vara intressant att se vilka konkreta trafikflöden man räknat med!

/TKO
Völker, hört die Signale! Auf zum letzten Gefecht!
TKO
 
Inlägg: 8861
Blev medlem: tor 05 sep, 2002 11:29
Ort: Årsta

Re: Ingen BRT i Stockholm

Inläggav Enceladus » ons 01 aug, 2018 9:15

Transporterna mellan Östersjöns största stad och Sydsverige kan mycket väl gå via Norvik. Hur som helst, Norvik beräknas bli jämnstor med Göteborg, och där anses Hamnbanan behöva dubbelspår - detta utan omfattande pendeltågstrafik som på Nynäsbanan. Alternativet för Södertörn är lastbilar var 19:e sekund, och det är naturligtvis inte vad invånarna vill ha!
Enceladus
 
Inlägg: 3512
Blev medlem: tor 29 jun, 2017 17:23

Re: Ingen BRT i Stockholm

Inläggav TKO » ons 01 aug, 2018 9:27

Enceladus skrev:Transporterna mellan Östersjöns största stad och Sydsverige kan mycket väl gå via Norvik. Hur som helst, Norvik beräknas bli jämnstor med Göteborg, och där anses Hamnbanan behöva dubbelspår - detta utan omfattande pendeltågstrafik som på Nynäsbanan. Alternativet för Södertörn är lastbilar var 19:e sekund, och det är naturligtvis inte vad invånarna vill ha!


Leningrad (förlåt S:t Petersburg)?

Ja visst kan dom det. Fast det torde mest (enbart?) röra sej om RoRo-trafik som knappast kommer att gå på järnväg.
Och även om S:t Petersburg är en stor stad är transportmängderna till/från Sverige inte specellt stora.

Och plötsligt var visst den rapport som tidigare hänvisats till inte något att hänga i julgranen, eftersom den inte räknar med den mängd godståg som skribenten själv fantiserar om...

/TKO
Völker, hört die Signale! Auf zum letzten Gefecht!
TKO
 
Inlägg: 8861
Blev medlem: tor 05 sep, 2002 11:29
Ort: Årsta

Re: Ingen BRT i Stockholm

Inläggav twr » ons 01 aug, 2018 9:37

Är det verkligen rimligt att Norvik skulle bli lika stort som Göteborg? Är det verkligen något man tror, eller snarare något man vill, eller menar kanske skulle kunna inträffa.
twr
-----------------------
Var sak på sin plats.
twr
 
Inlägg: 7376
Blev medlem: lör 14 nov, 2009 11:48

Re: Ingen BRT i Stockholm

Inläggav TKO » ons 01 aug, 2018 9:48

twr skrev:Är det verkligen rimligt att Norvik skulle bli lika stort som Göteborg? Är det verkligen något man tror, eller snarare något man vill, eller menar kanske skulle kunna inträffa.


Oraklet i Årsta har naturligtvis svar på alla dessa frågor:

1) Nej.
2) Ja.
3) Ja.
4) Nja.

(Det enda som kan få de fromma förhoppningarna att slå in är att APM Terminals fortsätter köra Skandiahamnen i botten, men det får vi för landets bästa hoppas inte händer!)

vänligen
Thomas K Ohlsson
Völker, hört die Signale! Auf zum letzten Gefecht!
TKO
 
Inlägg: 8861
Blev medlem: tor 05 sep, 2002 11:29
Ort: Årsta

Föregående

Återgå till Bussar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster