/jes skrev:Självklart är Trafikförvaltningen en politiskt styrd myndighet likaväl som Sjukvårdsförvaltningen. Klåfingrigheten är förhoppningsvis lite mindre inom sjukvården, men är man anslagsfinansierad förvaltning eller myndighet så är man i händerna på politikerna. Trafikförvaltningen har fortfarande tillförordnad chef, en fingervisning?? Ingen vill ha jobbet?
Vad jag ironiserar över, enligt inläggen här, är personifieringen av alla beslut inom Trafikförvaltningen, att de skulle fattas av trafikregionrådet personligen. Denne person tycks ha en arbetskapacitet utöver den vanliga. Studier av Trafiknämndens protokoll anbefalles. Besluten i nämnden fattas med utgångspunkt från förvaltningens tjänsteutlåtanden men trafikregionrådet har förstås dikterat dessa och förvaltningstjänstemännen tvingats skriva under dem …
Bortsett ifrån larvet om trafikregionrådet så beträffande nattrafiken:
- Vi som varit med ett tag minns när SL på 70-talet minskade turtätheten till 12 minuter i tunnelbanans mellantrafik för att spara pengar. Vilket ståhej det blev och det blev ett politiskt beslut att tunnelbanan ska ha 10-minuterstrafik som grundutbud, ett beslut som står sig än idag.
- Det kanske är så att Trafikförvaltningen kanske inte ens egentligen vill köra tunnelbanan dygnet runt på helgerna, åtminstone inte alla linjer? Förvaltningen vågar inte ens tänka tanken, än mindre yppa den. Och med tanke på tunnelbanans unika status …
- Min kunskap är inte tillräcklig men jag skulle kunna tänka mig att bebyggelsekoncentrationen utmed tunnelbanan är större jämfört med pendeltågsnätet och att besparingarna i busstrafiken blir relativt sett mindre med pendeltågsnattrafik. Alltså mera en ekonomisk fråga än ideologisk?
- Att gå till val (2022) på nattrafik i hela spårtrafiken måste bli en blockbuster och gamechanger som ruskar om hela Trafikförvaltningen. Kanske måste man lägga ner något sjukhus men betyder väl inte så mycket i sammanhanget bara pendeltågen går till Södertälje dygnet runt...
Under förra mandatperioden lämnade två socialdemokrater en
motion om utökad pendeltågstrafik på nätter. Sedermera
röstades förslaget ner av Alliansen och SD i Trafiknämnden. Trafikförvaltningen motsatte sig också förslaget med motiveringen "beslut om nattrafik efter de principerna kommer sedan att behandlas enligt rutinerna för den årliga trafikförändringsprocessen", men detta var inget mer än en dimridå. Senare har Trafikförvaltningen
erkänt att det visst behövs ett särskilt utredningsbeslut:
Nattrafik på pendeltågssystemet är ett intressant utvecklingssteg med det bör studeras i samverkan med hela trafiksystemet. Detta då nattrafiken ger ganska kraftig påverkan på nattbussnätet. Något sådant uppdrag att studera nattrafiken har inte Trafikförvaltningen i skrivande stund.
Sammanfattningsvis: Varken politikerna i Trafiknämnden eller tjänstemännen i Trafikförvaltningen vill ha nattlig pendeltågstrafik. Politikerna kan dock köra över tjänstemännen, och har gjort så många gånger i frågor som berör dem.
Varför då denna kritik mot Tamsons? Det finns ju fler politiker som röstade ner motionen om nattlig pendeltågstrafik - faktiskt en majoritet! Jo, för att Tamsons slingrar sig som en orm och ständigt beskyller andra för sina egna beslut.
Exempelvis
protesterade Tamsons högljutt när Trafikverket bestämde att posttåg ska köra på Citybanans spår nattetid när Getingmidjan renoveras under sommaren. Anklagelsen var givetvis grundlös, men syftet med detta uttalande var att vilseleda väljarna om att det egentligen är Socialdemokraterna som är emot nattrafik (jämför
"gula linjen"). Getingmidjan stängs inte av nästa år och ändå har landstinget inte ansökt om nattrafik...

Här är några allmänna kommentarer om nattrafik:
- Nattrafik i hela spårtrafiken kostar inte mer än pendelbåtsförsöket. Båttrafik är fruktansvärt dyr. Vilket sjukhus har lagts ner för att finansiera de två nya pendelbåtslinjer?
- Kostnaden för nattrafiken beror på servicenivån. Många av tunnelbanans matarbussar har nattrafik medan relativt få av pendeltågens matarbussar har nattrafik. Nattlig pendeltågstrafik betyder inte att alla matarbussar måste ha nattrafik.
- Det är ganska orättvist att flera områden som ligger en bit ifrån pendeltågen inte har nattrafik (t.ex. Riksten) medan de flesta områden som ligger en bit ifrån tunnelbanan har nattrafik (t.ex. Hökmossen). Ambitionsnivån för nattrafiken till tunnelbanans upptagningsområden är mycket högre.
- Vissa nattbussar som ersätter pendeltågen uppfyller inte Trafikförvaltningens riktlinjer avseende trängsel. Tunnelbanan och dess matarbussar har mycket bättre standard.
- De som inte åker nattbuss har svårt att föreställa sig hur jobbigt det är att trängas på en överfull buss i över en halvtimme. Nattbussarna har sämre standard än motsvarande dagtrafik.
Sammanfattningsvis:
- Kostnaden för nattrafiken är försumbar. Hela nattrafiken kan finansieras genom små besparingar i båttrafiken.
- För närvarande har tunnelbanan betydligt mer omfattande nattlig matartrafik, men det beror helt på en högre ambitionsnivå för tunnelbanans upptagningsområden. Hur många nattliga matarbussar pendeltågen ska ha är en fråga om ambitionsnivå.