Enceladus skrev:
/T
Att enmansvalkretsar är odemokratiska är inget skäl för att ha odemokratiska spärregler. Nederländerna har ingen spärr. Där sitter det 13 partier i parlamentet. Alla dansar inte efter någons pipa.[/quote]
Hörde att en holländsk politiker, i sjukvårdsfrågor kring svenska förhållanden, sagt att man ska akta sig för att ta andra länders lösningar rakt av då de tenderar att inte fungera rakt av om inte alla övriga förutsättningar är lika. Och så är det ju, vi har olika förutsättningar.
När det gäller vår riksdag med 349 platser så får du ju oaktat hur du gör någon form av gräns. Frågan är då hur får väljarna bäst nytta av gränsen?
Med nuvarande folkmängd innebär en plats i riksdagen att du får ganska många röster. Utan att ta bort dem som inte får rösta så skulle det innebära att det bor 10 142 686 i Sverige. En plats skulle då innebära att du får minst 29 162 röster.
Det är också en spärr.
Jag vet inte hur du tänker kring det, men, att vara en representant för folket är ett uppdrag som förutsätter att man sätter sig in i ärenden och för det krävs ganska mycket jobb. Om man som politiker ensam får en stol i parlamentet utan att tillhöra en gruppering av typen parti då har man inte tillräcklig stöttning för att utföra sitt jobb heller. Teoretiskt skulle ett parti som får över 12% i en valkrets komma in, men deltar då enbart i fördelningen av fasta mandat vilket i små valkretsar som exempelvis Gotland kan hamna så att man trots det hamnar utanför de i det fallet två tillgängliga mandaten. Man kan också diskutera hur demokratiskt det är.
4%-spärren är nog klok och när allt faller på plats ganska demokratisk ändå. Den kom dock till under en tid när vi hade 4 partier (VPK, S, Fp, C, Högerpartiet) och två kammare i riksdagen. Idag har vi en annan situation med dubbla antalet partier. Det tål att konstateras att med färre partier är det enklare att bygga regeringskoalitioner och det är upp till oss väljare att sätta samman en riksdag som klarar av att utse en regering. Att begära av partier som tydligt säger en sak att de ska göra något annat är att lägga ansvaret för ditt beslut som väljare på någon annan.
//T
Med reservation för tyckfel.