Enceladus skrev:Plattformsbarriärer är onekligen en viktig del av framtidens kollektivtrafik. Konceptet har prövats i nästan alla delar av världen, statistiken visar att det fungerar och resenärerna gillar det. På nybyggda banor är plattformsbarriärer ofta givna. Roslagsbanan är dock ingen ny bana. Inte heller Citybanan eller tunnelbanorna är det. På idéstadiet planerades plattformsbarriärer på gula linjen, men de slopades när den blev en gren på gröna linjen. En lösning på gröna linjen måste utgå från behoven i T-Centralen, Odenplan och Gullmarsplan, inte bara Hagastaden. I Nacka centrum har plattformsbarriärer ändå diskuterats på grund av stationens prognostiserade resande, men det blev inget för att inte försena hela projektet. Ämnet har avhandlats på detta forum, men jag kommer inte ihåg i vilken tråd.
Jag ser det emellertid som osannolikt att eventuella plattformsbarriärer skulle styra vagnparken (vilket antyddes ovan). I Citybanan gjordes barriärerna X60-specifika eftersom X10 ändå inte kunde trafikera tunneln, inte tvärtom. Det kan förstås spekuleras om det inte fanns en avsikt att låsa ute andra operatörer. men det är en annan sak. På röda linjen inväntas en enhetlig vagnpark innan frågan aktualiseras. Roslagsbanans tunnel utformas innan stationerna. Om X10p inte har tillräcklig prestanda för att trafikera tunneln så ökar givetvis chansen för att stationerna utrustas med plattformsbarriärer.

Prövats har det ju gjorts, men det är ju nästan bara på automatbanor som det blivit praxis. I Finlands skrotade man det ju också på metron i sista stund, eftersom man inte fick det att fungera.
Men det är nog krångligare än du tror att klara av att ha plattformsbarriärer som inte tar hänsyn till dörrarnas placering. Visst - man kan göra som i Liseberg och ha ett utrymme mellan glassdörrarna och tågdörrarna. Men om barnvagnar och rullstolar ska ha plats i utrymmet mellan, så blir det nog ganska knepigt. Svårt vid högt resande och stort resandeutbyte att kontrollera att ingen är kvar i utrymmet och gör nog att det tar extra tid för dörrstängning.
Sedan finns det väl möjlighet att anpassa för exempelvis två vagnstyper med olika dörrställningar- men de måste ju likafullt vara bestämda från början för att få det att fungera och de får inte ha för stor skillnad.
Sedan finns ju alltid möjligheten till s.k. plattformsridåer. Det var ju det var man inne på för röda linjen, eftersom man ju inte inom rimlig tidsrymd kommer köra bara med C30 där (om någonsin), tågen man beställt räcker ju inte för det. Dessa är ju dock inte heller fria från stolpar, vilket gör att man helst bör veta även där vilka dörrplaceringar man kommer ha. Med barriärer som går ner lodrätt är ju dock problemet att de knappast kan börja dras ner förrän tågdörrarna har stängts - vilket skapar extra tidsåtgång. Men löser man bara det problemet, så kan det ju vara en lösning.
Sedan när det gäller Roslagsbanan så kan man ju fråga sig om plattformsbarriärer är det viktiga, när det finns å många övergångar som inte är planskilda för trafikanter etc. Det finns ju andra säkerhetsarbeten som borde ha en betydligt större prioritet där.