Moderatorer: Jourmaster, Infomaster
daniel_s skrev:A35 väger (enligt reklamen!) 51 ton, är specad för sth 90, hög acceleration (minns inte intervallet) samt att behålla en behaglig invändig temperatur i yttertemperaturer från arktisk kyla till ökenhetta. En A35 drar vid max acceleration ungefär samma ström som tre tunnelbanevagnar (Cx) drar under uppkoppling i parallelläge.
Nu har man gjort en tillfällig effektbegränsning på A35 och en ny LS är på gång, så det ordnar nog upp sig. Men man kan väl säga som så att man ibland bör räkna med att man får vad man beställer...
Odd skrev:Ingen med ingenjörskunskaper som kan göra ett överslag på min ursprungsfråga?
Harald skrev:Det är en märklig utveckling av spårvagnar. Min nya bil har AC och mycket bättre acceleraton än vad min 70-talsbil hade, men bensinförbrukningen är hälften. När man började introducera kraftelektronik i spårvagnar, talades det mycket om energibesparing, men nu visar det sig att det blev tvärtom. Göteborgs energisnålaste spårvagnar är motståndsvagnarna från 1960- och 1970-talet.
leifd skrev:Harald skrev:Det är en märklig utveckling av spårvagnar. Min nya bil har AC och mycket bättre acceleraton än vad min 70-talsbil hade, men bensinförbrukningen är hälften. När man började introducera kraftelektronik i spårvagnar, talades det mycket om energibesparing, men nu visar det sig att det blev tvärtom. Göteborgs energisnålaste spårvagnar är motståndsvagnarna från 1960- och 1970-talet.
Bero inte detta på att beställare blivit så tekniskt okunniga, så att de går på alla möjliga tokigheter..?
CAF är ju en väldigt vanlig spårvagn, så den borde ju kunna fungera i Stockholm med. Men det som är vanligt är CAF Urbos 3, som finns gott om och några hundra beställda.
Stockholm köper istället Urbos AXL, bara för att man vill köra 90 istället för 80. Samtidigt blir det en vagn som man är i stort sätt ensam om.
Känns ganska lyckat... Eller INTE.
dr Cassandra Nojdh skrev:leifd skrev:Harald skrev:Det är en märklig utveckling av spårvagnar. Min nya bil har AC och mycket bättre acceleraton än vad min 70-talsbil hade, men bensinförbrukningen är hälften. När man började introducera kraftelektronik i spårvagnar, talades det mycket om energibesparing, men nu visar det sig att det blev tvärtom. Göteborgs energisnålaste spårvagnar är motståndsvagnarna från 1960- och 1970-talet.
Bero inte detta på att beställare blivit så tekniskt okunniga, så att de går på alla möjliga tokigheter..?
CAF är ju en väldigt vanlig spårvagn, så den borde ju kunna fungera i Stockholm med. Men det som är vanligt är CAF Urbos 3, som finns gott om och några hundra beställda.
Stockholm köper istället Urbos AXL, bara för att man vill köra 90 istället för 80. Samtidigt blir det en vagn som man är i stort sätt ensam om.
Känns ganska lyckat... Eller INTE.
Urbos 3 är ett samlingsnamn för de vagntyper CAF kan leverera idag. Här är deras egen översikt:
http://www.caf.net/en/productos-servici ... _urbos.php
Den intresserade kan läsa vidare i denna (så där lagom pålitliga) Wikipediaartikel:
https://en.wikipedia.org/wiki/Urbos
Att SLL en gång beställde Urbos AXL berodde - vilket förklarats här många gånger - på att man tänkte sig att köra A35 som den framtida fordonstypen på Saltsjöbanan. En förfelad tanke (liksom hela stadsplaneidén "Danvikslösen"), men så var det. Därav kravet på drivning på alla axlar och sth. 90 km/tim. En rest av detta är möjligen illustrationen av Saltsjöbanans kommande upphöjelse förbi Sickla handelsplats:
https://www.nacka.se/stadsutveckling-tr ... -startpage
Däruppe rullar något som är påfallande likt en A35-a.Det kan ju för all del hända i någon avlägsen framtid att man kopplar ihop Saltsjöbanan och Tvärbanan vid Sickla, och då kanske vi får se en eller annan A35-a där också.
TKO skrev:Hur många hundra exemplar av denna fantastiska vagntyp tänkte TF/SL ursprunglingen köpa?
undrar
Thomas K Ohlsson
Roy M skrev:TKO skrev:Hur många hundra exemplar av denna fantastiska vagntyp tänkte TF/SL ursprunglingen köpa?
undrar
Thomas K Ohlsson
Option på 121 st. Och snart kommer 6 till av eländet, till Spårväg City.
gek skrev:
CAF-spårvagnar i Zaragoza 2016. Såvitt jag kunde bedöma bekväma, lättillgängliga och välfungerande vagnar. På huvuddelen av linjen (ytterligare en spårvägslinje är planerad) har man luftledning, men bilderna är tagna på en sträcka i centrala stadsdelarna där man kör med hjälp av superkondensatorer som laddats bl a genom återmatande bromsning
Superkondensatorerna kan vid hållplatsuppehåll fyllas på med ström från anordningar placerade i spårets mitt:
Under vagnsgolven finns strömavtagare som sänks ner mot strömskenan samtidigt som strömmen släpps på.
Enligt en artikel av Harry Hondius i Stadtverkehr nr 10 2013 har varje vagn åtta superkondensatorer à 1,1 kWh samt två "backupbatterier" à 15 kWh. Denna extra utrustning är uppdelad på två separata enheter om 2,2 t, därtill kommer markströmavtagare mm som väger ca 200 kg. Totalt 4,6 ton per vagn. Vagnen väger totalt 45,5 ton, är 32 m lång och 2,65 m bred.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster