Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Övriga diskussioner om lokaltrafik som ej platsar i andra forum. (exempelvis lokaltrafik med båtar)

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Övriga diskussioner om lokaltrafik som ej platsar i andra forum. (exempelvis lokaltrafik med båtar)
Allmänna forumregler

Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav spooky » sön 20 aug, 2017 21:29

God afton, ärade forummedlemmar.

Jag har noterat att mobiltäckningen på sträckan ifrån tunneln strax norr om Stockholm Södra och hela vägen förbi Stockholm Odenplan i stort sett saknar täckning för mobilt bredband. På stationerna fungerar det att uppdatera t.ex. aktuell tidtabell (för att skriva något spårrelaterat :-) ) men i tunnlarna är det hartnär omöjligt att skicka ett meddelande med Whatsapp. Att titta på Youtube är totalt omöjligt.

Är det bara jag, som har Telenor, som drabbats av detta? Har för mig att täckningen ska vara den samma i Trafikverkets tunnlar, oavsett mobiloperatör.

Hur är det för er andra och finns det - ursäkta kvickheten - något ljus i tunneln?
spooky
 
Inlägg: 26
Blev medlem: ons 01 sep, 2010 13:19

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav daniel_s » sön 20 aug, 2017 21:57

Jag kan inte annat än att rapportera precis samma sak. På stationerna är det "E" men det finns döda fläckar där också, så om man exempelvis på vägen ner får reda på att det är störningar så är det besvärligt att kolla upp alternativa resvägar. Blä! Och mellan stationerna är det som sagt stendött.

Tvärbanans nya tunnlar är ju dock ännu värre, där går det inte ens att ringa. Extra festligt eftersom inte heller radiotäckningen är den bästa där. (Jaja det finns fasta larmtelefoner men ni fattar vad jag menar.) Det känns ibland som att SL-trafiken håller på att falla sönder, det man tog för självklarheter på 90-talet (som att nya grejer skulle vara minst lika bra som de gamla) är verkligen inte självklarheter längre, det gäller allt från komfortdetaljer som detta till tågens bromssystem!
daniel_s
 
Inlägg: 11320
Blev medlem: fre 13 sep, 2002 14:40

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav dr Cassandra Nojdh » mån 21 aug, 2017 10:01

daniel_s skrev:Jag kan inte annat än att rapportera precis samma sak. På stationerna är det "E" men det finns döda fläckar där också, så om man exempelvis på vägen ner får reda på att det är störningar så är det besvärligt att kolla upp alternativa resvägar. Blä! Och mellan stationerna är det som sagt stendött.

Tvärbanans nya tunnlar är ju dock ännu värre, där går det inte ens att ringa. Extra festligt eftersom inte heller radiotäckningen är den bästa där. (Jaja det finns fasta larmtelefoner men ni fattar vad jag menar.) Det känns ibland som att SL-trafiken håller på att falla sönder, det man tog för självklarheter på 90-talet (som att nya grejer skulle vara minst lika bra som de gamla) är verkligen inte självklarheter längre, det gäller allt från komfortdetaljer som detta till tågens bromssystem!

Menar direktörn kanske A35-ans undermåliga bromssystem (den som åkt med vagn 461 på Spårväg City i sommar vet vad jag menar). Man skulle inte ha köpt vagnar från de spanska skojarna!

Men risk för att bli beskylld för trådkapning: Chrille W:s tid får väl bedömas på samma sätt som Helge B:s på sin tid: Han gjorde en del bra saker och en hel del dåliga saker. Mina personliga procentsatser för resp. gubbe och område låter jag förbli opublicerade.

Men vi har ju C30 att se fram emot (OBS kraftig avvikelse från ämnet).
Så över till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. etc (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin)
dr Cassandra Nojdh
 
Inlägg: 854
Blev medlem: mån 26 jan, 2015 12:05

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav Odd » mån 21 aug, 2017 17:00

Jag har vid ett tillfället haft kontinuerligt samtal vid passage av Odenplan, med Telia. Men om det är luckor för vissa operatörer så lär de väl täppas till snart.

Jag noterade att det är bättre mottagning i tunneln mellan Alvik och Johannesfred nu än före avstängningen. Kan man tänka sig att de har justerat/kompletterat där, för det var dålig mottagning både med Tre och med Telia innan.

Generellt så är radio i tunnel ganska svårt, och talar man om radio med hög datahastighet och kanske hundratals terminalenheter så är det extremt svårt. Det är fantastiskt att det ändå fungerar så bra som det gör.
När man tänker för mycket kan man ibland skapa problem som inte fanns där från början -Nalle puh
Användarvisningsbild
Odd
 
Inlägg: 4077
Blev medlem: ons 11 sep, 2002 22:03

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav spooky » mån 21 aug, 2017 18:53

Som föregående skribent mycket riktigt noterat så fungerar det ypperligt att använda t.ex. mobilt bredband i tunnelbanan, så varför fungerar det inte i just citybanans tunnlar?
spooky
 
Inlägg: 26
Blev medlem: ons 01 sep, 2010 13:19

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav spooky » mån 04 sep, 2017 12:19

Uppdatering: I Citybanan finns det täckning för GSM sant 4G/LTE. När jag ändrade inställning i mobilen så fick även jag täckning i tunnlarna.

Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk
spooky
 
Inlägg: 26
Blev medlem: ons 01 sep, 2010 13:19

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav daniel_s » mån 04 sep, 2017 21:47

spooky skrev:Uppdatering: I Citybanan finns det täckning för GSM sant 4G/LTE. När jag ändrade inställning i mobilen så fick även jag täckning i tunnlarna.


Den här grejen förstår jag inte riktigt. Det finns alltså täckning för 4G men inte för 3G, eller vad betyder det?!?
daniel_s
 
Inlägg: 11320
Blev medlem: fre 13 sep, 2002 14:40

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav roggek » mån 04 sep, 2017 23:13

daniel_s skrev:
spooky skrev:Uppdatering: I Citybanan finns det täckning för GSM sant 4G/LTE. När jag ändrade inställning i mobilen så fick även jag täckning i tunnlarna.


Den här grejen förstår jag inte riktigt. Det finns alltså täckning för 4G men inte för 3G, eller vad betyder det?!?


typ...

3G har sina nackdelar, därför satsar operatörerna på 4G-tekniken:
https://sv.wikipedia.org/wiki/3G#Nackde ... _nya_behov


Fast jag tror att det är ett medvetet val att inte erbjuda täckning i tunnlarna, då kan vi för en gångs skull kanske titta upp på våra medpassagerare och le lite... :wink:
"...men det är ju mörkt ute?..."
"- aah, tänkte inte på de..."
Användarvisningsbild
roggek
 
Inlägg: 2305
Blev medlem: mån 17 maj, 2010 19:05

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav daniel_s » tis 05 sep, 2017 6:22

Min telefon har 4G men mitt abonnemang verkar inte ha det. Det står ändå "3G" när jag är utomhus mitt i stan. Misstänker att det är likadant för många.
daniel_s
 
Inlägg: 11320
Blev medlem: fre 13 sep, 2002 14:40

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav BSB101 » tis 05 sep, 2017 6:40

Inge skrev:Det är väl åtminstone fyra år sedan man slutade producera mobiler utan 4G. Hur många sådan finns kvar?


Säkert en hel del, alla byter inte telefon stup i kvarten.
SSS-forum - där det är helt okej att generalisera och komma med direkta felaktigheter om grupper så länge det är rätt grupper och man avslutar med en smiley. ;)
BSB101
 
Inlägg: 1873
Blev medlem: tis 17 aug, 2010 6:43
Ort: Sollentuna

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav daniel_s » tis 05 sep, 2017 7:01

Inge skrev:
daniel_s skrev:Min telefon har 4G men mitt abonnemang verkar inte ha det. Det står ändå "3G" när jag är utomhus mitt i stan. Misstänker att det är likadant för många.

Har du kontrollerat:
Inställningar -> Fler nätverk -> Mobilnätverk -> Nätverksläge ?


Ja, jag tror det! På den här heter den iofs "Röst och data" (iaf den här veckan!) och där kan man välja 2G, 3G och 4G varav det sistnämnda är utan framgång.
daniel_s
 
Inlägg: 11320
Blev medlem: fre 13 sep, 2002 14:40

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav Kristofer » tis 05 sep, 2017 7:23

daniel_s skrev:
Inge skrev:
daniel_s skrev:Min telefon har 4G men mitt abonnemang verkar inte ha det. Det står ändå "3G" när jag är utomhus mitt i stan. Misstänker att det är likadant för många.

Har du kontrollerat:
Inställningar -> Fler nätverk -> Mobilnätverk -> Nätverksläge ?


Ja, jag tror det! På den här heter den iofs "Röst och data" (iaf den här veckan!) och där kan man välja 2G, 3G och 4G varav det sistnämnda är utan framgång.

Om du inte har bytt SIM-kort på ett antal år så kan det vara där begränsningen sitter. I så fall är det bara att slanta upp för ett utbyteskort så får du igång 4G.
Om man inte vet vart man ska, är det ingen idé att skynda sig. Man vet ju ändå inte när man är framme. (Nalle Puh)
Användarvisningsbild
Kristofer
 
Inlägg: 1333
Blev medlem: mån 02 sep, 2002 8:11
Ort: Gotland (utvandrad stockholmare)

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav daniel_s » tis 05 sep, 2017 7:50

Det här simkortet är från 2015, så det skulle väl vara om det legat i lager ett tag innan jag fick det? Men abonnemangsavtal med gamla villkor kan väl också spela roll, vill minnas att jag fick ett abonnemang med fri surf 2013 och då kanske det är begränsat till 3G för att det inte ska bli för festligt, eller vad tror ni?
daniel_s
 
Inlägg: 11320
Blev medlem: fre 13 sep, 2002 14:40

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav BSB101 » ons 06 sep, 2017 9:40

Inge skrev:
BSB101 skrev:
Inge skrev:Det är väl åtminstone fyra år sedan man slutade producera mobiler utan 4G. Hur många sådan finns kvar?


Säkert en hel del, alla byter inte telefon stup i kvarten.

Jag byter inte telefon annat än när den gamla slutat fungera. Men det blir ändå ungefär vart tredje år.


Tråkigt för dig att du antingen är vårdslös med dina telefoner eller köper telefoner av dålig kvalité.
SSS-forum - där det är helt okej att generalisera och komma med direkta felaktigheter om grupper så länge det är rätt grupper och man avslutar med en smiley. ;)
BSB101
 
Inlägg: 1873
Blev medlem: tis 17 aug, 2010 6:43
Ort: Sollentuna

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav BSB101 » ons 06 sep, 2017 9:41

daniel_s skrev:Det här simkortet är från 2015, så det skulle väl vara om det legat i lager ett tag innan jag fick det? Men abonnemangsavtal med gamla villkor kan väl också spela roll, vill minnas att jag fick ett abonnemang med fri surf 2013 och då kanske det är begränsat till 3G för att det inte ska bli för festligt, eller vad tror ni?


Istället för att vi här ska tro massa med saker här är det väl bättre att kontakta teleoperatören så får du ett svar direkt från källan istället för massa gissningar.
SSS-forum - där det är helt okej att generalisera och komma med direkta felaktigheter om grupper så länge det är rätt grupper och man avslutar med en smiley. ;)
BSB101
 
Inlägg: 1873
Blev medlem: tis 17 aug, 2010 6:43
Ort: Sollentuna

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav TKO » ons 06 sep, 2017 13:52

Välkommen till Svenskt Mobiltelefonforum!

(Det är i varje fall inte "Forumet för vänligt bemötande av dina medmänniskor"...)

/TKO
Völker, hört die Signale! Auf zum letzten Gefecht!
TKO
 
Inlägg: 7273
Blev medlem: tor 05 sep, 2002 11:29
Ort: Årsta

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav daniel_s » ons 06 sep, 2017 17:27

Tja det mesta här i världen går ju att ta reda på på andra sätt än genom detta forum! Men nu är det ju ändå en diskussion om mobilanvändbarheten i Citybanan, och då är det ju relevant i vilken utsträckning som folk egentligen påverkas.

Jag har nu sneglat lite på folks skärmar i några dagar och det vanligaste verkar än så länge vara att det står "3G". Huruvida det beror på operatör, abonnemangsvillkor, SIM-kort eller någonting annat har jag ingen aning om, men jag antar att det skulle ha stått 4G på dessa telefoner om det nu vore så utbrett som det påstås här.

Så det är nog rätt många som påverkas. För mig gör det inte så mycket annat än att jag tycker att det är lite löjligt, eftersom jag klarar mig utmärkt på 3G överallt utom i Citybanan. Så det är mest av nyfikenhet jag frågar.
daniel_s
 
Inlägg: 11320
Blev medlem: fre 13 sep, 2002 14:40

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav Kantorn » tis 26 sep, 2017 11:15

Kristofer skrev:
daniel_s skrev:
Inge skrev:Har du kontrollerat:
Inställningar -> Fler nätverk -> Mobilnätverk -> Nätverksläge ?


Ja, jag tror det! På den här heter den iofs "Röst och data" (iaf den här veckan!) och där kan man välja 2G, 3G och 4G varav det sistnämnda är utan framgång.

Om du inte har bytt SIM-kort på ett antal år så kan det vara där begränsningen sitter. I så fall är det bara att slanta upp för ett utbyteskort så får du igång 4G.

Slanta upp? Jag har bytt simkort gratis några gånger.
Men jag håller med. Det är troligen varken abonnemanget eller telefonen det är fel på, utan simkortet. Mitt tips är - likt Kristofers - att byta detta. I största ödmjukhet. Man kan inte kräva av operatörerna att bygga ut nätet med förlegad teknik bara för att abonnenterna inte har den teknik i sin telefon som de har rätt till. Som typ nytt simkort.
Mina önskemål:
Spårväg på linje 4 och från Brommaplan till Näsbypark
Trådbuss på tex samtliga 11x-linjer
Användarvisningsbild
Kantorn
 
Inlägg: 7035
Blev medlem: tis 01 mar, 2005 10:23
Ort: Ryssby

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav tuc » lör 30 sep, 2017 14:19

Notera att man inte normalt kan ringa med 4G utan bara med GSM och 3G.

4G är ett rent IP nät och då måste man använda IP telefoni i någon form, det har inte funnits någon standard för 4g men nu börjar dock operatörerna rulla ut VOLTE
https://en.wikipedia.org/wiki/Voice_over_LTE
tuc
 
Inlägg: 15
Blev medlem: lör 03 nov, 2007 10:46

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

Inläggav daniel_s » lör 30 sep, 2017 19:34

Efter att ha tjuvtittat på ännu fler främmande människors telefoner så kan jag bara konstatera att det är jättemånga som använder 3G fortfarande. En av mina telefoner (den nyaste) har 4G men inte de andra. Så jag tycker mest att det är lite snålt att redan nu inte möjliggöra användning av en fortfarande så utbredd teknik. Mig gör det ju ingenting, jag skulle ju kunna släpa med mig den där 4G-telefonen också, men så angelägen är jag inte. Men det är lite taskigt mot dem som faktiskt har ett behov av att t ex kolla vilket spår deras SJ-tåg går från t ex vid en försening på pendeln. De borde kunna förvänta sig samma standard som de haft hittills.
daniel_s
 
Inlägg: 11320
Blev medlem: fre 13 sep, 2002 14:40

Nästa

Återgå till Allmänt om lokaltrafik

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster