Kartan i större format

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster
Inge skrev:Är lite förvånad att man så sent som 1930 inte hade klart för sig att viadukten över Rålambshovsparken skulle byggas. Det i en plan som bygger på bygget av Västerbron.
Det är också märkligt att man inte inser att de omledningsspår som måste läggas i Ringvägen för södrrortslinjerna, under bygger av Katarinatunneln, kan användas i framtiden. Istället tänker man sig uppenbarligen en linje 6 på återställda spår längs Götgatan. En återställning som aldrig kommer att ske.
TKO skrev:Brommalinjerna (12,13) - skulle dessa gå kvar i Hantverkargatan, gå i Flemminggatan eller vända tidigare, t ex vid Fridhemsplan?
Harald skrev:Lite lustigt att linje 11 är en av de få linjer som skulle vara kvar enligt förslaget, men sedan blev den första linjen som ställdes om till trådbuss. Annars är det väl ungefär det nät som skulle finnas kvar efter de tre första i etapperna i 1939 års plan.
Harald skrev:En annan konstig sak är att denna karta inte har dykt upp tidigare. Jag är väl inte den förste forummedlemmen som har besökt Mannaminne.
Inge skrev:TKO skrev:Inge skrev:Är lite förvånad att man så sent som 1930 inte hade klart för sig att viadukten över Rålambshovsparken skulle byggas. Det i en plan som bygger på bygget av Västerbron.
Det är också märkligt att man inte inser att de omledningsspår som måste läggas i Ringvägen för södrrortslinjerna, under bygger av Katarinatunneln, kan användas i framtiden. Istället tänker man sig uppenbarligen en linje 6 på återställda spår längs Götgatan. En återställning som aldrig kommer att ske.
Det kan ju bero på att när kartan ritades var varken Södertunneln eller Västerbron beslutade, långt mindre projekterade...
Den streckade fortsättningen av Västerbron mot Drottningholmsvägen kanske kan ses som en föregångare till den senare utförda viadukten över parken?
/TKO
Jaså, det tror du. Ja i så fall får väl kartans underrubrik sägas vara riktigt imponerande. Nästan lite synsk. Utan Västerbro får man väl också tänka sig att kartans linje 1 & 4 finge det lite besvärligt?
På kartan har man två sträckade fortsättningar mot Drottningholmsvägen. Ingen av dem byggdes, utan istället viadukten mitt emellan.
gek skrev:TKO skrev:Brommalinjerna (12,13) - skulle dessa gå kvar i Hantverkargatan, gå i Flemminggatan eller vända tidigare, t ex vid Fridhemsplan?
1933 fanns ett förslag om att låta Brommabanorna gå via Norr Mälarstrand http://ekeving.se/r/SL/TK1930/VI.jpg
Inge skrev:TKO skrev:Det kan ju bero på att när kartan ritades var varken Södertunneln eller Västerbron beslutade, långt mindre projekterade...TKO skrev:Nä, jag VET. Det är bara att kolla bland protokollen i stadsarkivet!
Oj tusan !
Där stod det ju;
Härmed beslutas att all tidigare projektering ej längre skall betraktas som projektering.
Nää, det gjorde det inte!
Varför börjar jag tänka på Tyresö?
Inge skrev:gek skrev:TKO skrev:Brommalinjerna (12,13) - skulle dessa gå kvar i Hantverkargatan, gå i Flemminggatan eller vända tidigare, t ex vid Fridhemsplan?
1933 fanns ett förslag om att låta Brommabanorna gå via Norr Mälarstrand http://ekeving.se/r/SL/TK1930/VI.jpg
Här har viadukten ritats ut i sitt slutliga läge. Dock blev ju anslutningarna till Norr Mälarstarand annorlunda, med underfart, T-korsning och enkelt klöverblad.
gek skrev:Jag har nu läst Hellgrens föredrag vid Svenska spårvägsföreningens skandinaviska möte i Stockholm 1930.
---klipp---
Underjordiska banor, utöver sådana huvudsakligen för förortstrafik, borde inte "för långa tider" byggas i Stockholm. "Underjordiska innerlinjer med sina oerhörda anläggningskostnader och sina för allmänheten allt annat än eftersträvansvärda trafikförhållanden" var en sista utväg om det inte längre gick att komma fram med spårvagn eller buss. Förortstrafikanterna förväntades däremot uppenbarligen klara underjordens inferno
TKO skrev:Tack Gunnar för referatet!
(Hade du skriften i gömmorna eller finns den allmänt tillgänglig någon annan stans än på KB och i Stadsarkivet?)
/TKO
TKO skrev: Menade Hellgren att man enbart skulle bygga underjordiska "Ingångslinjer" för förortsbanorna till halvcentrala punkter i innerstaden - likt Södertunneln till Slussen? Och att sedan ytnätet skulle fördela resenärerna och knyta samman förortslinjerna ändstationer.
Eller är det snarare en beskrivning av den tunnelbana som sedan byggdes, det vill säga att förortslinjerna knyts samman med tunnelsträckor genom innerstaden?
funderar
Thomas K Ohlsson
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster