Tät trafik 1978

Visa bilder på bussar i reguljär lokaltrafik här!

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Visa bilder på bussar i reguljär lokaltrafik här!
Allmänna forumregler

Tät trafik 1978

Inläggav Lennart Hjelm. » fre 12 feb, 2016 12:53

Abrahamsbergx.jpg
Abrahamsbergx.jpg (123.74 KiB) Visad 3660 gånger

Månntro någon åkte taxi tillbaka?
Bilagor
Abrahamsberg Solvallatrafikx.jpg
Abrahamsberg Solvallatrafikx.jpg (97.85 KiB) Visad 3655 gånger
Lennart Hjelm.
 
Inlägg: 126
Blev medlem: fre 02 jan, 2009 14:13

Re: Tät trafik 1978

Inläggav Claes Thure Moberg » fre 12 feb, 2016 17:11

Trafiken till Solvalla den gången var i grunden tredelad. Huvudlinjen gick med buss Abrahamsberg T-bana - Solvalla.

Men det fanns också "linjetrafik med taxi" mellan Odenplan och Solvalla. Det fungerade så att vid Odenplan stod en trafikledare som såg till att droskorna fick "fullt lass". Passagerarna betalade ett fast pris per person och i en vanlig bil med 4 resande fick man in lite mer än vad en taxametertur skulle ha givit. Men för den som körde stor bil som tog 7 eller 8 pax var det rena kassaapparaten. Bara att ta betalt och köra tillbaka fortast möjligt och ta ett nytt "lass". För de resande var det dyrare än med T-bana + buss men billigare än med egen droska. Motsvarande trafik gick andra vägen när tävlingarna gick mot sitt slut.

MEN- det fanns en liten hake. För det mesta var det kö av resande vid de här två hållplatserna men om det blev ett litet uppehåll i tillströmningen så riskerade man att få köra utan att ha "fullt lass". Därför att från första resande satte sig i bilen fick det bara gå ett visst antal minuter till dess bilen måste köra, något som trafikledaren bevakade noga. Det skedde inte ofta men var irriterande de gånger som det inträffade.

Sedan fanns det också extratåg Centralen- Solvalla hållplats som enbart trafikerades tävlingsdagar. Tror också det fanns någon busspendel från Sumpan men det minns jag inte helt säkert. Hur som helst var det stora publiksiffror på "Valla" på den tiden.
Donkeyman Filosoferar på http://www.nordens-paris.blogspot.com
Claes Thure Moberg
 
Inlägg: 748
Blev medlem: tis 07 okt, 2003 18:25
Ort: Tromsø

Re: Tät trafik 1978

Inläggav Claes Thure Moberg » fre 12 feb, 2016 18:33

Se där. Minnet är bra men kort. Lätt att blanda ihop gamla minnen.

Jag vet inte när och varför som linjetrafiken med taxi drogs in men själv körde jag många gånger den sträckan. Speciellt den tiden som jag körde "långskorpa", dvs Merca med 7 säten eller Checker med 8. Då var det "flat pedal" på returen. Man hann gärna med 3- 4 varv på en timme om det inte var tät trafik men tävlingarna gick ju inte i rusningstid. Började själv köra bulle i Stockholm 1971.Vill minnas det var några restriktioner på vilka droskor som fick köra Solvallalinjen. Tror Stadsbilarna gick före men så fick Sumpan, Solna, Danderyd och Lidingö gå in i kön. Kom det en landsortsbil så fick han ta folk om det inte var stadsbilar där så de stod gärna lite längre bak och väntade, tog Stadsbilarna slut vinkade trafikvakten fram dem.
Donkeyman Filosoferar på http://www.nordens-paris.blogspot.com
Claes Thure Moberg
 
Inlägg: 748
Blev medlem: tis 07 okt, 2003 18:25
Ort: Tromsø


Återgå till Bussar (bilder)

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster