Varför https?

Om själva Forum. Personalen försöker svara på alla frågor.

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Om själva Forum. Personalen försöker svara på alla frågor.
Allmänna forumregler

Re: Varför https?

Inläggav M_M » ons 21 mar, 2012 0:12

daniel_s skrev:
Inge skrev:Är det bara jag som får problem att citera i trådar som innehåller blandad http/https, tex Berlintråden? -Varningarna verkar förorsaka något slags timeout.


Nej, jag har samma upplevelse och snart säger väl nån att det beror på att man kör med en dålig browser...


Någon i form av jag frågar däremot vilken browser ni kör, utan att lägga värderingar förrän jag fått reda på vad för dret ni hålls med :mrgreen:
Användarvisningsbild
M_M
 
Inlägg: 12538
Blev medlem: mån 17 maj, 2004 0:39
Ort: Göteborg

Re: Varför https?

Inläggav roggek » ons 21 mar, 2012 10:20

M_M skrev:
daniel_s skrev:
Inge skrev:Är det bara jag som får problem att citera i trådar som innehåller blandad http/https, tex Berlintråden? -Varningarna verkar förorsaka något slags timeout.


Nej, jag har samma upplevelse och snart säger väl nån att det beror på att man kör med en dålig browser...


Någon i form av jag frågar däremot vilken browser ni kör, utan att lägga värderingar förrän jag fått reda på vad för dret ni hålls med :mrgreen:


Mosaik Netscape. Allmän betaversion :cheesygrin:
"...men det är ju mörkt ute?..."
"- aah, tänkte inte på de..."
Användarvisningsbild
roggek
 
Inlägg: 2305
Blev medlem: mån 17 maj, 2010 19:05

Re: Varför https?

Inläggav webmaster » ons 21 mar, 2012 11:09

Spontant tror jag det inte har med https att göra, utan kanske mer att bilderna ligger på en extern server som är långsam.
Men vilken tråd menar ni exakt?

Hur citerar ni? Citerar ni ett inlägg med bilderna, eller bara nåt annat inlägg?
Vad för varningar eller meddelande får ni?
Visst har webbläsaren en viss betydelse, men även hur den är inställd. Om den ska varna för osäkra anslutningar i säkra anslutningar osv.
Men det kan även vara er anslutning mot nätet som är långsam, om ni får varnignar för tiemout.

Så vilken webbläsare ni har är intressant, även vilken version! Samt OS och vad ni har för anslutning mot nätet.
Läs alltid FAQ:en och Reglerna först innan du frågar om Forum.
Användarvisningsbild
webmaster
Webmaster
Webmaster
 
Inlägg: 386
Blev medlem: tor 30 maj, 2002 13:01
Ort: /dev/null

Re: Varför https?

Inläggav daniel_s » ons 21 mar, 2012 11:15

Menar den här tråden: viewtopic.php?f=2&t=34202

Oavsett om man klickade på "citera" eller "svara" så kom det upp samma meddelande, två gånger (det gamla vanliga "Vill du visa endast säkert innehåll...blabla", sedan "åtgärden avbröts" eller något i den stilen och så fick man börja om. Någon fördröjning att tala om var det inte, utan det hände även om man kvitterade snabbt på allting.

Efter ett par försök funkade det, och nu är väl nånting cachat så nu upprepas det inte. Men jag gissar att det kan återkomma om det är långsamma filer nånstans...
daniel_s
 
Inlägg: 11378
Blev medlem: fre 13 sep, 2002 14:40

Re: Varför https?

Inläggav webmaster » ons 21 mar, 2012 11:21

Jag får inte det meddelandet alls, varken i Firefox 11 eller Chrome 17 på en Windows 7, 32-bitars. Och jag har inte vad jag minns, ändrat någon inställning för det. Absolut inte i Chrome, den är direkt ur lådan.
Läs alltid FAQ:en och Reglerna först innan du frågar om Forum.
Användarvisningsbild
webmaster
Webmaster
Webmaster
 
Inlägg: 386
Blev medlem: tor 30 maj, 2002 13:01
Ort: /dev/null

Re: Varför https?

Inläggav LÅ1 » ons 21 mar, 2012 11:45

Vet inte om det har någon intresse, men jag kör följande utan något problem:
- Mozilla Firefox 11.0
- Windows 7 Home premium, service pack 1
- 64-bitars OS
Bli blodgivare - Ge blod !
LÅ1
 
Inlägg: 12339
Blev medlem: tis 15 mar, 2005 15:32
Ort: Kungliga huvudstaden

Re: Varför https?

Inläggav webmaster » ons 21 mar, 2012 14:03

Inge, ange gärna vad du har för versioner osv.

Glömde uppdatera bbcode för Youtube, men nu stöder den också SSL. Har testat i denna tråd: viewtopic.php?f=6&t=34229
Så nu ska det vara SSL när ni använder knappen för att visa youtubefilmer.
Läs alltid FAQ:en och Reglerna först innan du frågar om Forum.
Användarvisningsbild
webmaster
Webmaster
Webmaster
 
Inlägg: 386
Blev medlem: tor 30 maj, 2002 13:01
Ort: /dev/null

Re: Varför https?

Inläggav roggek » ons 21 mar, 2012 14:19

webmaster skrev:Inge, ange gärna vad du har för versioner osv.

Glömde uppdatera bbcode för Youtube, men nu stöder den också SSL. Har testat i denna tråd: viewtopic.php?f=6&t=34229
Så nu ska det vara SSL när ni använder knappen för att visa youtubefilmer.


Jag ser bara en vit ruta i IE9, med Windows 7?

"EDIT: Nä, bockade ur "Spara inte krypterade sidor på disken" i IE9, och nu ser jag Youtube-filmerna igen utan problem. :oops:
"...men det är ju mörkt ute?..."
"- aah, tänkte inte på de..."
Användarvisningsbild
roggek
 
Inlägg: 2305
Blev medlem: mån 17 maj, 2010 19:05

Re: Varför https?

Inläggav M_M » ons 21 mar, 2012 15:09

Problemfritt för mig. Windows XP 32bit, Chrome.

Jag får dock ett gult hänglås och klick på det säger ungefär att sidan är krypterad men det ingår "andra resurser som inte är säkra". Svara/citera ger däremot en sida med grönt hänglås.

Jag undrar dock vad för "andra resurser" det rör sig om eftersom jag också får gult hänglås på sida två i tråden, och där finns vad jag kan se bara länkar men inga inklippta bilder/videoklipp eller liknande. Extra underligt är faktumet att man ser ju äldre inlägg i tråden i en scrollbar iframe om man klickar besvara, men då är hänglåset grönt!


När jag tidigare skrivit om rött hänglås och rödöverstruken https:// så var det på en annan dator (som också kör chrome och XP 32-bit, men som kanske inte fått chrome uppdaterat till senaste versionen).


Info till Webmaster: Chrome säger också att sidan inte är komprimerad. Jag vet inte om det är falsklarm, men jag minns att för några år sen sparade spårvägsällskapet rejält med bandbredd efter att gzip-komprimering på forumet slogs på. Kan den inställningen ha råkat ändras igen, eller är det nåt med https, chrome o.s.v. som inte trivs ihop med gzip-komprimering?
Användarvisningsbild
M_M
 
Inlägg: 12538
Blev medlem: mån 17 maj, 2004 0:39
Ort: Göteborg

Re: Varför https?

Inläggav webmaster » ons 21 mar, 2012 15:36

Jag upptäckte samma sak med Chrome, att det var ett gult hänglås på annan sida utan externa resurser, efter att jag varit på en sida med sådana. Tömde cachen och då blev det rätt. Verkar som Chrome cachar hårdare än exempelvis Firefox.

Tack för påpekandet, jo, gzip-komprimering är påslaget. Vet dock inte om det iom SSL inte fungerar. Kan det vara samma sak där, nåt med cachningen? Prova å töm din, å se om det blir samma sak igen.

Får kolla hemma med Firefox, där har jag plugin för att kolla det. Ska vara komma ihåg det...
Läs alltid FAQ:en och Reglerna först innan du frågar om Forum.
Användarvisningsbild
webmaster
Webmaster
Webmaster
 
Inlägg: 386
Blev medlem: tor 30 maj, 2002 13:01
Ort: /dev/null

Re: Varför https?

Inläggav M_M » ons 21 mar, 2012 15:46

Det hjälpte inte att bara tömma cachen (och återbesöka tråden). Gult hänglås och inte komprimerat.

Äsch, det är inte jätteviktigt, det hjälper kanske att rensa mer grejer men jag avstår från att trotsa ödet med rensning av cookies å sånt eftersom det inte är ett problem för mig. Är det av större intresse för forumdriften att jag provar att rensa allt, eller räcker det att du själv provat?
Användarvisningsbild
M_M
 
Inlägg: 12538
Blev medlem: mån 17 maj, 2004 0:39
Ort: Göteborg

Re: Varför https?

Inläggav webmaster » ons 21 mar, 2012 15:50

För min del är det ok om du inte gör det. Det är ju fortfarande så att all trafik från _vår_ server till din klient och tvärtom, är krypterat med SSL. Sen att nån inbeddad pryl som bild osv, ligger på annan server, påverkar inte detta. Det är ju trafiken mellan den andra servern och din klient som är oskyddad.

Se det som två olika kablar till din dator: en från oss med SSL, och en annan oskyddad kabel till din dator, inte skyddad. Bilderna går ju inte via vår server liksom. De visas vara där.

P.S. Jag tömde cachen i Forumet om nu det kan hjälpa för stunden.
Läs alltid FAQ:en och Reglerna först innan du frågar om Forum.
Användarvisningsbild
webmaster
Webmaster
Webmaster
 
Inlägg: 386
Blev medlem: tor 30 maj, 2002 13:01
Ort: /dev/null

Re: Varför https?

Inläggav LÅ1 » tor 22 mar, 2012 23:28

Jag har märkt en skillnad! (Alltså annan funktion efter att sparvagssallskapet.se började använda https, jämfört med före.)

Jag har Firefox inställd så att när jag avslutar programmet så sparas alla flikar. När jag startar Firefox så dyker alla flikar upp igen, men innehållet laddas tillbaka först när jag klickar på resp. flik. Det innehåll jag då får upp är det som fanns på fliken när jag avslutade Firefox. Vill jag få aktuellt innehåll måste jag trycka på "Uppdatera sidan". Men plötsligt så laddades "Visa nya inlägg" in direkt från servern, alltså med aktuellt innehåll, medan t.ex. expressen.se hade gamla nyheter som toppnyhet tills sidan laddas om. Detta beror väl på att det skulle vara osäkert att visa https-sida med data från annan källa än den "rätta" serven, antar jag.
Bli blodgivare - Ge blod !
LÅ1
 
Inlägg: 12339
Blev medlem: tis 15 mar, 2005 15:32
Ort: Kungliga huvudstaden

Re: Varför https?

Inläggav NerdBoy » lör 24 mar, 2012 8:05

Inge skrev:Jag har aldrig upplevt problemet med Mosaic.

Inte så konstigt, Mosaic hann aldrig få stöd för https. :wink:
Användarvisningsbild
NerdBoy
 
Inlägg: 5568
Blev medlem: lör 14 aug, 2004 9:01

Re: Varför https?

Inläggav Per Lind » ons 26 jun, 2013 11:09

Jag har fortfarande stora problem med forumet och https.
Vad gjorde ni för inställningar som tillåter "osäkert" innehåll blandsat med säkert?

Jag kör XP
IE 8

-Per
Sluta med plågsamma särskrivningar! Ord som uttalas ihop skall också skrivas ihop!
Användarvisningsbild
Per Lind
 
Inlägg: 2287
Blev medlem: sön 01 sep, 2002 14:50
Ort: Åsbro

Re: Varför https?

Inläggav Harald » ons 26 jun, 2013 11:31

Per Lind skrev:Jag har fortfarande stora problem med forumet och https.
Vad gjorde ni för inställningar som tillåter "osäkert" innehåll blandsat med säkert?

Jag kör XP
IE 8

-Per

Det finns några länkar till webbplatser som inte använder https, t.ex.referenserna längst med på sidan. Det tycker IE är jättefarligt och man kan inte ens ställa in ett ständigt undantag för viss webbplats. Byt till en bättre webbläsare så slipper du problemet.
Harald
 
Inlägg: 7828
Blev medlem: sön 24 nov, 2002 11:04
Ort: Majorna

Re: Varför https? Löst!

Inläggav Per Lind » mån 08 jul, 2013 9:23

Efter mycket sökande på Internet så hittade jag svaret på problemet på Microsofts webbsida:
http://support.microsoft.com/kb/2625928/sv

Inaktivera/aktivera/frågan "endast säkert innehåll visas"-meddelande:

1.Starta Internet Explorer.
2.Klicka på Verktyg-menyn Internet-alternativ.
3.Klicka på fliken säkerhet och klicka sedan på Anpassad nivå.
4.Rulla ned till avsnittet Diverse och under Visa blandat innehåll i inställningar väljer du bland följande alternativ:

Inaktivera visas inte objekt som inte är säkra.
Aktivera visar alltid icke-säkra objekt utan att fråga
Fråga uppmanar dig när en webbsida osäkert innehåll



Det är de uppladdade bilderna från externa servrar som är problemet. Genom aktivering enligt ovan så godkänns sådana och allt flyter på normalt.

-Per
Sluta med plågsamma särskrivningar! Ord som uttalas ihop skall också skrivas ihop!
Användarvisningsbild
Per Lind
 
Inlägg: 2287
Blev medlem: sön 01 sep, 2002 14:50
Ort: Åsbro

Re: Varför https?

Inläggav Odd » mån 08 jul, 2013 9:32

Problemet är inte löst, endast symptomen.

En lösning skulle kunna vara att alla externa bilder går via servern via en wrapper. Jag vet inte om det finns någon sådan inbyggd i phpbb men det skulle nog kunna vara rätt bra.

Ett annat sätt är att man inte kan publicera inlänkade bilder utan enbart tillåter uppladdade bilder. Då försvinner problemet helt men det tar upp plats på servern.

/Odd
När man tänker för mycket kan man ibland skapa problem som inte fanns där från början -Nalle puh
Användarvisningsbild
Odd
 
Inlägg: 4116
Blev medlem: ons 11 sep, 2002 22:03

Re: Varför https?

Inläggav M_M » ons 10 jul, 2013 0:09

Ytterligare en (del-)lösning är att känna igen adresserna till de större bildvisartjänsterna och i de fall de finns som https (t.ex. wikimedia för att slänga in en visning av en fri bild) så skulle adressen kunna ändras till https även för bilderna.

Det lär dock bara hjälpa på ett mindre antal bilder.

Enklast är väl att mickla med webbläsarinställningarna så man slipper problemet den vägen.
Användarvisningsbild
M_M
 
Inlägg: 12538
Blev medlem: mån 17 maj, 2004 0:39
Ort: Göteborg

FöregåendeNästa

Återgå till Frågor, kommentarer och förslag

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster