Plastkassar

Livet handlar inte bara om spårvagnar och lokaltrafik. Här kan det diskuteras om andra ting. (endast för registrerade användare)

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Livet handlar inte bara om spårvagnar och lokaltrafik. Här kan det diskuteras om andra ting. (endast för registrerade användare)
Allmänna forumregler

Plastkassar

Inläggav LÅ1 » mån 21 mar, 2016 15:27

Plastkassar som hamnar i havet medför ett antal problem. Bl.a. sönderdelas de i små bitar som fisk får i sig. Och de följer med i näringskedjan uppåt. I naturen, på land, ger plast andra problem. Bäst är att de bränns upp. Och då i ugnar med rökrening antar jag.

För att komma tillrätta med problemet föreslår man en prisökning med 150% från 2 till 5 kronor. "Förslaget: Chockhöjt pris på plastkassar" (Alternativa länkar: YA BT)

Jag undrar om det hjälper med prishöjning. De flesta kassarna används som soppåsar och hamnar i sophanteringen, och de hamnar väl inte i naturen sedan, utan bränns upp. De som hamnar i naturen är nog de som används i samband med diverse utflykter och liknande, där oansvariga människor lämnar dem där de råkar befinna sig när kassen inte behövs mer. Den kan då vara tom eller innehålla lite skräp. Och de som skall använda kassen för att bära ut öl, grillad kyckling etc. för sin picknick är nog minst priskänsliga. Åtminstone i den situationen.

Men det är naturligtvis bra om antalet kassar minskar. Jag har lärt mig hur man viker ihop dem smart, så de tar liten plats och inte vecklar upp sig själva. Så nu har jag nästan alltid med mig kassar och behöver sällan betala för en ny. Problemet är snarare att jag får ont om skräpkassar. :wink: Har fått börja använda små påsar, typ pressbyråns och fruktpåsar till att bära ut soporna. Och det har ju fördelen att jag inte samlar soporna så länge i köket.

Att bara tillåta nedbrytbara påsar, som i Italien, har nog en dålig psykologisk effekt. Man tänker att den bryts ner, så det är inte så noga om den hamnar i naturen eller i vattnet.
Bli blodgivare - Ge blod !
LÅ1
 
Inlägg: 12166
Blev medlem: tis 15 mar, 2005 15:32
Ort: Kungliga huvudstaden

Re: Plastkassar

Inläggav Odd » mån 21 mar, 2016 20:21

Sådana påsar kan få en annan effekt. Jag noterade att man i England ibland fick 2-3 "miljökassar" istoppade i varandra för att de över huvud taget skulle hålla för att transportera hem varorna, så jag är inte säker på att det alltid blir rätt. Ett ekonomiskt styrmedel vore ju i så fall rätt bra, om just fem kr är rätt vet jag dock inte, men det borde ju i så fall vara obligatoriskt och gälla alla, oavsett om det är i en klädbutik eller i en mataffär.
När man tänker för mycket kan man ibland skapa problem som inte fanns där från början -Nalle puh
Användarvisningsbild
Odd
 
Inlägg: 4074
Blev medlem: ons 11 sep, 2002 22:03


Återgå till Ordet är fritt

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst