Gamla servitut bli osäkra!

Livet handlar inte bara om spårvagnar och lokaltrafik. Här kan det diskuteras om andra ting. (endast för registrerade användare)

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Livet handlar inte bara om spårvagnar och lokaltrafik. Här kan det diskuteras om andra ting. (endast för registrerade användare)
Allmänna forumregler

Gamla servitut bli osäkra!

Inläggav LÅ1 » sön 25 okt, 2015 11:30

"En halv miljon servitut ska rensas ut" skriver SvT Nyheter och ger länkar till Lantmäteriet.

Är detta klokt? Visserligen har väl båda parter en gång i tiden fått servituten på papper, men har dessa följt med i alla fastighetsöverlåtelser?
Är det rimligt att servitut slutar vara giltiga om de inte nyttjas under en lång period? Borde de då inte annulleras eller sägas upp formellt?

Hitintills är det bara ett fåtal servitut som är förnyade inför rensningen. Men det är ju några år kvar. Förhoppningsvis kommer behovet av detta att basuneras ut ordentligt av media, i det fall berörda myndigheter håller en låg profil på sin information.

Lantmäteriets webbplats skriver man "Det finns många oriktiga, missvisande och inaktuella inskrivningar av servitut och nyttjanderätter i dag. Det kan leda till att onödiga problem uppstår, till exempel när en fastighet ska säljas. Ett uppdaterat fastighetsregister spar både tid och pengar för alla parter. Satsningen kan dessutom komma att minska kostnaderna för lantmäteriförrättningar, säger Lennart Sundström, verksamhetsutvecklare på Lantmäteriet.".
Är inte risken det motsatta, att det blir fler tvister när ingen myndighet har koll på befintliga servitutsavtal?

För att återkoppla till huvudämnet på detta forumet så funderar jag på hur vanligt det är att Trafikverket och andra banägare har servitut som reglerar deras möjlighet att nå sina anläggningar via privata vägar.

TILLÄGG:
Ser nu följande text: "Servitut som beslutats i en lantmäteriförrättning, så kallade officialservitut, berörs inte av ändringarna och behöver därför inte förnyas.".
Det betyder att många avtal håller även om de blir gamla. Men samtidigt en slags ojämlikhet beroende på i vilket sammanhang servituten tillkommit! (Jag uppfattar "lantmäteriförrättning" som förändringar i fastigheters gränser. Tomtdelning, eller -sammanslagning eller gränsjusteringar. Eller kan man ha en lantmäteriförrättning vars enda syfte är att upprätta ett servitut?)
Bli blodgivare - Ge blod !
LÅ1
 
Inlägg: 12338
Blev medlem: tis 15 mar, 2005 15:32
Ort: Kungliga huvudstaden

Re: Gamla servitut bli osäkra!

Inläggav Harald » sön 25 okt, 2015 11:40

Trafikverket har åtskilliga servitut. Numera har vi möjlighet till tredimensionell fastighetsbildning, men det har vi ju inte haft så länge, så de flesta fastigheter sträcker sig till jordens medelpunkt. Det betyder att man behöver ett servitut för att bygga tunnel under mark som man inte äger. Även de delar av tunnelbanan som ligger under kvartersmark är förmodligen byggda med hjälp av servitut.
Harald
 
Inlägg: 7828
Blev medlem: sön 24 nov, 2002 11:04
Ort: Majorna


Återgå till Ordet är fritt

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst