Coronaviruset

Livet handlar inte bara om spårvagnar och lokaltrafik. Här kan det diskuteras om andra ting. (endast för registrerade användare)

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Livet handlar inte bara om spårvagnar och lokaltrafik. Här kan det diskuteras om andra ting. (endast för registrerade användare)
Allmänna forumregler

Re: Coronaviruset

Inläggav dr Cassandra Nojdh » sön 06 jun, 2021 20:08

Enceladus skrev:Här är en annan läsvärd artikel om den allt populärare labbteorin: The Lab-Leak Theory: Inside the Fight to Uncover COVID-19’s Origins

Det intressanta i sammanhanget är att biologen Peter Daszak ständigt dyker upp när det gäller att sätta käppar i hjulen.
Bild

Han ser rätt nöjd ut med sig själv, och det tror jag det - efter att han lyckades få till den famösa artikeln i den vetenskapliga tidskriften The Lancet 19/2 2020. En ren opinionsyttring som helt saknar vetenskapligt värde, och som The Lancet borde ha hållit sig för god för att publicera.

Vad Daszaks organisation EcoHealth Alliance egentligen sysslar med är oklart, Wikipediaartikeln om denna är ju stämplad som ren reklam, och den är också tills vidare stoppad för redigering, som det verkar.

Men Daszak ligger nog bra till för Kinas vänskapsorden:
Bild

Fast här är det visst Vladimir Vladimirovitj som ska få den:
Bild
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarvisningsbild
dr Cassandra Nojdh
 
Inlägg: 2314
Blev medlem: mån 26 jan, 2015 12:05

Re: Coronaviruset

Inläggav dr Cassandra Nojdh » lör 12 jun, 2021 12:06

Sars-cov2-irusets förmåga till antigen drift gör sig påmind, nu senast genom den snabba spridningen av de driftade virusstammen B.1.617.2 (fd. indiska, numera delta):
https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyh ... satgarder/

Här i landet vill vi ju gärna tro att vi är påväg ut ur pandemin, medan vi i själva verket (åtminstone globalt) knappast är mer än halvvägs igenom. Folkhälsomyndigheten skriver
Bedömningen är i nuläget att med de skärpta åtgärderna och den intensifierade övervakningen påverkas inte den långsiktiga planeringen för återgång till en mer normal situation i samhället. Det ökande antalet fall av deltavarianten påminner om vikten av att alla i samhället följer gällande råd och rekommendationer för att minska smittspridningen.

Det återstår väl att se, utvecklingen i UK inger ju åtskilliga farhågor. Än så längre tyder ju det mesta på att åtminstone Pfizer/BioNTech Comirnaty-vaccinet ger hyfsat skydd mot denna variant. Detta under förutsättningen att man vaccinerats med två doser - påståendet att man redan efter en dos har ett (ganska) gott skydd saknar enligt min mening vetenskapligt underlag. Den som endast erhållit en dos måste leva under de smittskyddsrestriktioner som tidigare meddelats. Det troliga är att B.1.617.2 evolutionärt tränger undan det brittiska varianten B.1.1.7 som nu är dominerade i Sverige. Vad vi kan påverka är möjligen hur snabbt detta sker. I sin sk. "Prognos för vaccinationsmålsättningen" per 9/6 skriver FoHM:
Med utgångspunkt i befintlig kunskap om vaccinationstäckning och påverkan på smittspridning förväntas en markant minskning i smittspridningen i samhället ske när 75 procent i befolkningen över 18 år har fått en första dos vaccin. Enligt nuvarande prognos når vi denna täckningsgrad vecka 28.

I vilken utsträckning vi verkligen kommer att få se denna effekt beror mycket på hur länge vi kan hålla delta/B.1.617.2-varianten stången.

Edit: Om deltavarianten (B.1.616.2) breder ut sig mer så kan det bli befogat med en tredje vaccindos, åtminstone för sk. riskgrupper: https://www.svd.se/hallengrens-haller-presstraff
Det är egentligen inget konstigt med det, grundimmuniseringen mot ex.vis TBE kräver tre doser. Det är en hel del vi inte känner till om Sars-cov2-viruset.

PS. Man kan ha förståelse för att WHO har börjat benämna de driftade virusvarianterna efter grekiska bokstäver istället för PANGOLIN-beteckningarna (som B.1.1.7), men egentligen olyckligt eftersom corona-virusens släkten också betecknas med grekiska bokstäver. Den sk. deltavarianten är ändå ett Sars-cov2-virus av släktet beta-coronavirus.
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarvisningsbild
dr Cassandra Nojdh
 
Inlägg: 2314
Blev medlem: mån 26 jan, 2015 12:05

Re: Coronaviruset

Inläggav dr Cassandra Nojdh » tor 17 jun, 2021 9:40

Med risk för att ägna mig åt det som Odd kallar "övriga fakta i målet brukar gå att läsa i de vanliga nättidningarna innan man ser det här" kan det vara värt att nämna att det mRNA-vaccin som framställts av det tyska läkemedelsbolaget Curevac (vaccinet är inte godkänt av EMA och ingår i deras sk. rolling review) oväntat uppvisar dåliga prestanda:
https://www.reuters.com/business/health ... 021-06-16/
Curevac beskriver det själva något mer inlindat:
https://www.curevac.com/en/2021/06/16/c ... te-cvncov/

Vad har detta med Sverige att göra? Jo, FoHM hade i sin långtidsprognos förväntat sig att Sverige skulle få en ordentlig påfyllning av vaccinförrådet med Curevacs vaccin under 3 kv. 2021, drygt en miljon doser: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smi ... everanser/

Men nu ser det ut att inte bli någonting av med detta - vi är alltså helt hänvisade till Pfizer/BioNTechs och Modernas vacciner fn, vilket naturligtvis inte snabbar på den svenska vaccinationskampanjen. AstraZenecas Vaxzevria har slutat att levereras till Sverige för tillfället, och ser inte ut att vara aktuellt i framtiden heller.

Vaccinkandidaten Novavax, däremot uppvisar bättre resultat: https://ir.novavax.com/news-releases/ne ... uk-phase-3
och kan komma att godkännas ganska snart. Detta vaccin bygger i grunden på samma approach som Vaxzevria och Janssen, dvs. man modifierar ett (annat) virus att framställa Sars-cov2-virusets spik-protein. Men istället för att spruta in det genmodifierade viruset i kroppen låter man det jobba i en cellkultur. Sars-cov2-proteinet kan sedan renas fram ur denna odling och bli till ett injicerbart vaccin.

Utöver dessa ligger förstås Onkel Xi:s (Sinovac) och Vladimir Vladimirovitjs (Sputnik V) blandningar som tidigare i pipen hos EMA:
https://www.ema.europa.eu/en/human-regu ... ew-section
Sinovac har ju inte uppvisat sådär väldigt bra prestanda på fältet: https://www.reuters.com/world/asia-paci ... 021-06-17/

Den som vill och kan betala kan däremot resa till republiken San Marino för att bli vaccinerad med Sputnik V: https://www.theguardian.com/world/2021/ ... san-marino
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarvisningsbild
dr Cassandra Nojdh
 
Inlägg: 2314
Blev medlem: mån 26 jan, 2015 12:05

Re: Coronaviruset

Inläggav dr Cassandra Nojdh » sön 20 jun, 2021 10:30

Prof. Tom Britton befarar att deltavariantens (B.1.617.2, även kallad den indiska) högre smittsamhet kan ju upphov till en fjärde våg, på samma sätt som alfavarianten (B.1.1.7, även kallad den brittiska) troligtvis låg bakom den tredje vågen i mars-april: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rg ... ten-sprids

Anders Tegnell intar förstås en mer tillbakalutad attityd när han säger
I nuläget har totalt 207 fall av deltavarianten bekräftats i Sverige. Anders Tegnell är däremot inte oroad över situationen i nuläget.
Dels anser han inte att det är säkert att alfavarianten orsakade den tredje vågen i Sverige, dels är förutsättningarna bättre nu än i vintras


Påminner en del om de bedömningar FoHM gjorde för ca. ett år sedan. Klart är i varje fall att om deltavarianten är så pass mycket mer smittsam som det påstås så har den en enorm evolutionär fördel, och kommer nästan säkert att tränga undan tidigare cirkulerande varianter, på det sätt som skedde i UK. Här har BBC en ganska bra översikt över virusets evolution så här långt
Covid: Is there a limit to how much worse variants can get?.
Här illustreras den ökade smittsamheten med det sk. R0-talet, dvs. hur många osmittade en smittad person sprider smittan till i genomsnitt.

Är det någon som kommer ihåg vad jag skrev i december förra året: viewtopic.php?f=5&t=42077&start=320#p395398 Nej, naturligtvis inte.
Ingen vet hur mycket (naturlig) immunitet som finns i befolkningen, men med ett R0-tal på 4 (R0 är alltså måttet på en infektionssjukdoms smittsamhet, dvs hur många osmittade människor en smittad i genomsnitt för smittan vidare till, utan smittbekämpande åtgärder av något slag) skulle det behövas en immunitetsgrad på 75% för att nå flockimmunitet och fasa ut pandemin. Den beräkningen baseras på formeln 1-(1/R0). Sedan måste man ta i beräkningen att ett vaccin kanske immuniserar 90 % av de vaccinerade (enligt de bedömningar som framgått av de kliniska testerna av Pfizers och Modernas vacciner - något lågt räknat). Uträkningen blir alltså (1-(1/4))/0,9 =~ 0,83, dvs. 83% procent av befolkningen behöver då vaccineras. Denna beräkning utgår förstås från att ingen i befolkningen är immun, sannolikt kan denna siffra justeras ned en del, med hänsyn taget till den naturliga immunitet som redan genomgången sjukdom har givit i befolkningen. Bedömning är förstås ytterligt svår att göra. Möjligen är R0 = 4 också en för hög uppskattning, rimligare är i spannet 3,3 - 3,5, för de virusvarianter som cirkulerar nu. Skulle det visa sig att den virusmutation som nu sprider sig i UK verkligen har en smittsamhet i spannet 40 - 70 % större måste förstås R0-värdet multipliceras med en faktor på mellan 1,4 och 1,7 beroende på hur man bedömer detta. Och då blir det ännu knepigare, ännu större immuniseringsgrad krävs då för att få pandemin att klinga av.


Mina bedömningar där stämmer ganska väl överens med vad som är känt nu. Alfa-varianten fick R0 att hoppa upp till emot 5, vilket ökar kravet på antalet immuniserade för att börja uppnå flockimmunitet. Skulle förutsägelserna om R0 ~ 8 för deltavarianten stämma krävs en nästan ouppnåelig immuniseringsgrad bland befolkningen. Och då har man ändå inte tagit hänsyn till att vaccineffektiviteten (för de nuvarande vaccinkompositionerna) verkar sjunka, om än så länge inte med så stora tal.

I BBC-artikeln jämförs även med de mest smittsamma virussjukdomar vi känner till, påssjuka och mässlingen, med tvåsiffriga R0-tal. De sjukdomarna har vi fått stopp på med ett omfattande barnvaccinationsprogram (med en vaccintäckning långt över 90%), även om detta en tid var hotat av lögnaktiga påståenden om samband mellan vaccinering och autism. Just mässingen har den för oss fördelaktiga egenskapen att de virusproteiner som vårt immunsystem känner igen inte verkar förändras trots att det finns något tiotal kända virusstammar, vilket är förklaringen till att man förvärvar i stort sett livslång immunitet där.
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarvisningsbild
dr Cassandra Nojdh
 
Inlägg: 2314
Blev medlem: mån 26 jan, 2015 12:05

Re: Coronaviruset

Inläggav dr Cassandra Nojdh » ons 23 jun, 2021 10:11

Forskningsläget när det gäller befintliga covid19-vacciners effektivitet mot driftade varianter av Sars-cov2-viruset varierar ju en hel. Här är en artikel i The Lancet, som belyser farhågorna om konsekvenser när det gäller spridningen av deltavarianten (B.1.617.2) och betavarianten (B.1.351, även kallad den sydafrikanska). Artikeln uppehåller sig enbart vid Pfizer/BionTechs Comirnaty-vaccin, här benämnt BNT162b2.

Jag tillåter mig att citera två avslutande stycken ur artikeltexten, där författarna varnar för låga antikroppsnivåer och avklingande immunsvar efter vaccination, liksom att de efterlyser kommande behov av ytterligare vaccindoser, samt behovet av uppdaterade vacciner.
In the longer term, we note that both increased age and time since the second dose of BNT162b2 (Pfizer/BionTechs Comirnaty, min anm.) significantly correlate with decreased NAb (neutraliserande antikroppar, dvs. antikroppar som förmår slå ut en Sars-cov2-infektion, min anm.) activity against B.1.617.2 (deltavarianten, den indiska varianten, min anm.) and B.1.351 (betavarianten, den sydafrikanska varianten, min anm.)—both of which are also characteristic of the population in the UK at highest risk of severe COVID-19 (ie, older and vaccinated earlier), independent of other existing factors such as compromised immune status or comorbidity, or geographic-specific responses to vaccination.

Consequently, further booster immunisations of JCVI Priority Groups (JCVI - "Joint Committee on Vaccination and Immunisation", rådgivande organ inom brittiska Hälso- och socialdepartementet, min anm.) in the UK and similar groups in other counties, as well as others with lower vaccine-induced NAbTs than the cohort of BNT162b2 recipients studied here (ideally with modified vaccines that induce NAbs that broadly neutralise emerging VOCs) are more likely to be required to maintain the highest levels of NAbs in regions where B.1.617.2 or other equally NAb-resistant strains become prevalent.

Källa: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)01290-3/fulltext

Det värsta är alltså inte på något sätt över, hur gärna vi än vill tro det. Sars-cov2-virusets antigena drift kommer att överraska oss gång på gång. Och snart har vi inte fler bokstäver i det grekiska alfabetet att tillgå. Det slutar med omega - Ω - som bekant.
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarvisningsbild
dr Cassandra Nojdh
 
Inlägg: 2314
Blev medlem: mån 26 jan, 2015 12:05

Re: Coronaviruset

Inläggav dr Cassandra Nojdh » ons 23 jun, 2021 16:02

PS. Här är en färsk artikel från tidskriften Nature, med en översikt över delta-läget i världen: Delta coronavirus variant: scientists brace for impact
Problemet är, som framhålls i artikeln, inte så mycket delta-stammen i sig, som vad den visar på när det gäller Sars-cov2-virusets förmåga till antigen drift (något som jag varnat för åtskilliga gånger). Under dryga halvåret har det dykt upp ett flertal elakartade virusvarianter, varav flera har visat sin evolutionära förmåga att tränga undan tidigare dominerande varianter. Eller som det står i Nature-artikeln:
researchers say we need to watch for even greater threats. “What most people are concerned about are the next variants — if we start to see variants that can really challenge the vaccines,” says Albertsen. (professor Mads Albertsen vid Aalborgs Universitet, en ort som inte bara är känd för sitt brännvin - min anm.).
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarvisningsbild
dr Cassandra Nojdh
 
Inlägg: 2314
Blev medlem: mån 26 jan, 2015 12:05

Re: Coronaviruset

Inläggav Enceladus » lör 26 jun, 2021 10:40

Tegnell om coronaläget: ”Vi har en snabbt minskad spridning”
Så besegrade Sverige viruset – så här långt

Sverige verkar snart kunna sälla sig till skaran av länder som har besegrat viruset. Låt oss hoppas att hela världen når samma framgång nästa år.
Enceladus
 
Inlägg: 5994
Blev medlem: tor 29 jun, 2017 17:23

Re: Coronaviruset

Inläggav dr Cassandra Nojdh » lör 26 jun, 2021 12:58

Enceladus skrev:Tegnell om coronaläget: ”Vi har en snabbt minskad spridning”
Så besegrade Sverige viruset – så här långt

Sverige verkar snart kunna sälla sig till skaran av länder som har besegrat viruset. Låt oss hoppas att hela världen når samma framgång nästa år.

"Besegrat viruset - så här långt" är en en anspråksfull formulering, som man får hoppas på faller tillbaka på artikelförfattaren i DN. "Bekämpat viruset" vore en bättre formulering. Ungefär liknande kaxigheter uttrycktes för ca. ett år sedan, då Sverige sades vara inne i en "senpandemisk" fas. Sedan kom det en höst. Och en vinter. Skillnaden är förstås att det nu pågår en vaccinationskampanj, även om den inte precis förlöper i "rasande fart", datumet för det sk. vaccinmålet (alla över 18 år ska ha erbjudits en första dos) flyttas hela tiden framåt: 15 augusti, 2 september, 19 september. Positivt är förstås att dödstalen sjunker fn. Jag vill ändå påpeka att Sverige hade ett minimum i dödstalen på 1,57 dödsfall (sjudagars rullande medelvärde) per dag den 28/8 2020. Där är vi inte än, notering per 24/6 är 6,43. Reservation, förstås, för de aktuella siffrorna för Sverige; SmiNet-databasen har ju blivit hackad. Det är förstås bättre än vid motsvarande datum för ett år sedan, då låg dödstalet på 24. Om vi nu framgent får ett läge då vi inte har haft ett enda covid19-relaterat dödsfall under en rullande 7-dagarperiod, då kan vi börja snacka om att Sverige har bekämpat viruset.

Men även Israel, som också trodde sig "ha besegrat viruset" har fått uppleva bakslag: https://www.timesofisrael.com/delta-var ... challenge/

Formuleringen är fö. löjlig, ett sådant här virus kan man inte "besegra". Evolutionen jobbar ju hårt på att få fram nya virusvarianter som kan penetrera immunitetsbarriären bättre. Men DN vet hur man säljer en bra story, med flashiga formuleringar som "Ingen trodde det var möjligt. Coronavirus är notoriskt svåra att vaccinera mot." Sanningen väl snarare att ingen, åtminstone inte innan Sars- och Mers-utbrotten ansåg att det fanns något behov av att bedriva vaccinforskning eftersom de då sedan tidigare kända humana corona-virusen ansågs framkalla förhållandevis milda infektioner. Däremot är det ju sant att vaccinutvecklingen gått fortare än vad någon (inkl. undertecknade) trodde vara möjlig. Särskilt intressant är det att den helt nya mRNA-tekniken givit upphov till väl fungerande vacciner, medan helcellvacciner, som kinesiska Sinovac, haft sämre utfall.

Tur att man inte läser den tidningen.
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarvisningsbild
dr Cassandra Nojdh
 
Inlägg: 2314
Blev medlem: mån 26 jan, 2015 12:05

Re: Coronaviruset

Inläggav dr Cassandra Nojdh » lör 26 jun, 2021 16:13

Utan allt moralisera visar exemplet Portugal hur fort det kan gå att (återigen) tappa kontrollen över smittspridningen: https://www.reuters.com/world/europe/de ... 021-06-26/

Av artikeltexten att döma verkar Portugal ha ungefär samma vaccintäckning som Sverige när det gäller sk. fullvaccinerade (två doser), ca. 30 %. Dessutom ser jag att en resenär från Portugal till Danmark har tagit med sig den sk. delta-plus-varianten:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-m ... -varianten
https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2021/delta-plus
https://edition.cnn.com/2021/06/25/heal ... index.html

För övrigt existerar det väl knappast något land som "har besegrat viruset".
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarvisningsbild
dr Cassandra Nojdh
 
Inlägg: 2314
Blev medlem: mån 26 jan, 2015 12:05

Re: Coronaviruset

Inläggav dr Cassandra Nojdh » ons 21 jul, 2021 10:42

Ja, var står vi nu? Även den svenska ”frihetsdagen” har inträffat, det politiska trycket på att avveckla ”restriktionerna” verkar vara enormt, oavsett den faktiska verkligheten. Skräckexemplet är förstås UK, där man slopat så gott som allt, trots att landet ligger värst till i Europa, efter Cypern (Cyperns smittkurva visar dock tendenser till utplaning, något man inte ser i UK). Här i Sverige har vi tidigare slagit oss för bröstet och talat om låg smittspridning, ja rent av hängivit oss åt önsketänkande på samma sätt som förra sommaren. Sars-cov2-virusets deltavariant (B.1.617.2, även kallad den indiska) slår undan benen på allt sådant, och att vi på något sätt skulle skymta slutet på pandemin. Precis som förväntat tränger den kraftigt antigendriftade och avsevärt mycket mer smittsamma deltavarianten undan andra cirkulerande virusstammar.
https://ourworldindata.org/explorers/co ... YP~PRT~ISR

Men vaccinationen då? Trots allt som sägs från sk. ansvarigt håll så spelar Sverige i bottenligan, vare sig man jämför med minst en dos, eller fullvaccinerade. Det där med att 70 % av Sveriges vuxna befolkning har fått en första dos är ju ett rent skrytmål, sett till det faktum att den första vaccindosen skyddar dåligt mot deltavarianten (det får anses fastslaget: https://www.nature.com/articles/s41586-021-03777-9). Därför gäller det att se till att de som redan fått första dosen får dos två så snabbt som möjligt. Sverige, och framför allt Finland har gjort felbedömningen att prioritera dos 1 (Finland har lägst andel fullvaccinerade i Europa) vilket, troligtvis i kombination med deltavariantens avsevärt större smittsamhet ökat den finska smittspridningen från minimat 12,07 nya fall per miljon inv. och dag 17/6, till 54,07 fall 19/7 (rullande sjudagars medelvärde) – en ganska remarkabel uppgång – och framtvingat nya finska restriktioner.
https://ourworldindata.org/explorers/co ... untry=~FIN

Även Sverige och FoHM har ägnat sig åt detta önsketänkande, såhär lät det från FoHM den 7/7:
FoHM skrev:Med utgångspunkt i befintlig kunskap om vaccinationstäckning och påverkan på smittspridning förväntas en markant minskning i smittspridningen i samhället ske när 75 procent i befolkningen över 18 år har fått en första dos vaccin. Enligt nuvarande prognos når vi denna täckningsgrad vecka 29.

Riktigt så blev det visst inte.

Vaccinationsviljan i Sverige verkar dessutom svikta, speciellt bland de yngre årgångarna som relativt sett står för den största smittspridningen (det ligger inget moraliserande i detta, utan är en naturlig följd av hur många människor lever under denna period av livet). https://www.sydsvenskan.se/2021-07-20/n ... rra-veckan
Man prioriterar annat, har läst på Facebook ….., ”vi unga blir ju ändå inte sjuka” osv. Osv. Och så reser man! Ut i Europa bara, till de värsta smittohärdarna! Och så kommer man hem med deltasmitta och fyller på Sveriges viruspool. I Stockholms län står importsmittan nu för en tredjedel av de nytillkomna fallen.

Vad värre är smittspridningen ökar totalt sett i landet. Den nedgång vi hade fram till omkring 10 juli är bruten, även om uppgången sker från låga nivåer.
https://ourworldindata.org/explorers/co ... untry=~SWE (OBS logaritmisk skala här).
Vi är inte i närheten av förra årets minimivärde för nya fall 10,91 per miljon inv. även om det är vanskligt att jämföra siffervärden på detta sätt med tanke på dagens avsevärt mycket större testkapacitet (ser man på antalet genomförda tester i månadsskiftet aug./sept 2020 och per 10/5 2021 skiljer det mycket lite, vilket skulle tala för att smittosiffrorna faktiskt ändå är jämförbara).

Jag ser att allas vår prof. Anders Björk är uppe och steppar igen, och han befarar en fjärde våg om detta håller i sig. Jag är för ovanlighetens skull böjd att hålla med Anders, som tydligen inte är lika självsäker som för ett och halv år sedan. En fjärde delta-våg är fullt möjlig att förutse, speciellt när skolorna börjar igen. Vad den innebär när det gäller sjuklighet, belastning på vården och död är omöjligt att säga nu. Sedan får vi se hur bra vaccinskyddet verkar mot deltavarianten. Laboratoriestudier tycks visa att skyddet minskar något (10-15 %-enheter) för fullvaccinerade medan preliminära israeliska siffror (Israel har världens största andel fullvaccinerade, men ändå haft en kraftig uppgång i smittspridningen
https://ourworldindata.org/explorers/co ... untry=~ISR ) tyder på ett avsevärt lägre relativt skydd, ~ 60 %. I Sverige har vi hittills haft knappt 3500 fall av vaccingenombrott, dvs. där fullvaccinerade mer två veckor efter dos 2 konstaterats smittade. Sedan löper förstås evolutionen, och därmed Sars-cov2-virusets antigena drift, på, med nya varianter som följd. Lika lite som i maj eller augusti förra året har vi någon som helst aning om var detta tar vägen. Skillnaden är förstås att vi nu har (ett litet antal) mer eller mindre verksamma vacciner att ta till. Globalt sett är förstås tillgången till dessa helt otillräckligt för att ha någon inverkan på pandemins förlopp.

Den som vill ha en kort sammanfattning av evolutionsläran rekommenderas denna, av P. Ramel: :D
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarvisningsbild
dr Cassandra Nojdh
 
Inlägg: 2314
Blev medlem: mån 26 jan, 2015 12:05

Re: Coronaviruset

Inläggav Enceladus » ons 21 jul, 2021 18:43

dr Cassandra Nojdh skrev:Laboratoriestudier tycks visa att skyddet minskar något (10-15 %-enheter) för fullvaccinerade medan preliminära israeliska siffror (Israel har världens största andel fullvaccinerade, men ändå haft en kraftig uppgång i smittspridningen
https://ourworldindata.org/explorers/co ... untry=~ISR ) tyder på ett avsevärt lägre relativt skydd, ~ 60 %.


Israel har en ung befolkning, där ungefär en tredjedel av befolkningen är under 18 år. Ungefär i mitten av april hade runt 60 procent av Israels befolkning fått två doser av Pfizers vaccin. Därefter fanns det inte så många fler vuxna personer att vaccinera, men den unga delen av befolkningen kunde fortfarande sprida smittan vidare.

Resten av världen har dock inte stått stilla under de senaste tre månaderna. Numera har Malta drygt 80 procent fullvaccinerade. Malta är möjligtvis ett exempel på ett land som är på väg att "besegra viruset", vilket enligt skribenten inte gick att hitta tidigare. Förvisso är den höga smittspridningen anmärkningsvärd, men den totala avsaknaden av dödsfall på flera veckor talar för sig. Även Island kan sälla sig till denna skara.
Enceladus
 
Inlägg: 5994
Blev medlem: tor 29 jun, 2017 17:23

Re: Coronaviruset

Inläggav dr Cassandra Nojdh » ons 21 jul, 2021 19:18

Enceladus skrev:
dr Cassandra Nojdh skrev:Laboratoriestudier tycks visa att skyddet minskar något (10-15 %-enheter) för fullvaccinerade medan preliminära israeliska siffror (Israel har världens största andel fullvaccinerade, men ändå haft en kraftig uppgång i smittspridningen
https://ourworldindata.org/explorers/co ... untry=~ISR ) tyder på ett avsevärt lägre relativt skydd, ~ 60 %.


Israel har en ung befolkning, där ungefär en tredjedel av befolkningen är under 18 år. Ungefär i mitten av april hade runt 60 procent av Israels befolkning fått två doser av Pfizers vaccin. Därefter fanns det inte så många fler vuxna personer att vaccinera, men den unga delen av befolkningen kunde fortfarande sprida smittan vidare.

Resten av världen har dock inte stått stilla under de senaste tre månaderna. Numera har Malta drygt 80 procent fullvaccinerade. Malta är möjligtvis ett exempel på ett land som är på väg att "besegra viruset", vilket enligt skribenten inte gick att hitta tidigare. Förvisso är den höga smittspridningen anmärkningsvärd, men den totala avsaknaden av dödsfall på flera veckor talar för sig. Även Island kan sälla sig till denna skara.

Just det, och tillsammans med deltavariantens större smittsamhet har det lett till en ny våg i Israel, liksom på Malta:
https://ourworldindata.org/explorers/co ... LT~ISR~ISL

Min kommentar om Israel rörde annars främst deras observationer om minskad vaccineffektivitet beträffande deltavarianten (som är fullständigt dominerande både i Israel och på Malta), men det kanske var för svårt att ta in? Självfallet kan man inte vara nöjd med att få ned dödligheten: https://ourworldindata.org/explorers/co ... LT~ISR~ISL
En omfattande smittspridning är en bra grogrund för Sars-cov2-virusets antigena drift och uppkomsten av nya varianter. Sett ur det perspektivet är allt snack om att "besegra viruset" rena struntpratet! Med det R0-värde som deltavarianten troligen besitter (> 6) måste man upp en bra bit över 80 % fullvaccinerade i befolkningen för att smittspridningen ska dämpas på allvar, och där är inte ens Malta. 1 - (1/R0) = ~ 83 % för R0=6, och då har ingen hänsyn tagits till att vaccineffektiviteten för befintliga (ouppdaterade) vacciner förefaller vara lägre för deltavarianten. Och den immuniseringsnivån kommer Sverige inte att nå. Det ser alla ungdomar och unga vuxna till. Så viruset hänger kvar. - hela den kommande vintern.

Det är det perspektivet som gäller! Fast Anders Tegnell ägnar sig åt ungefär samma önsketänkande som för ett år sedan:
– Egentligen vet man inte om det är en våg förrän man kommit en bra bit in i den och kan titta bakåt. I Sverige har vi nu en flack linje bakom oss under ganska många veckor. Det här kan vara början på en fjärde våg men det kan också vara så att det hoppar tillbaka, det vet vi bara om några veckor, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.


PS. Bra läsarkommentar i Aftonbladet:
Förstår de unga vuxna som njuter frihet, sol och lite eller mycket festande på semesterresor. Det mår de bra av. Men väl hemkomna tror jag få procent väljer karantän i sju dagar. Man vill fortsätta träffas på klubbar, caféer, restauranger. Berätta om resan, visa bilder och visa brännan. Vi får räkna med ökad smitta så länge vår livsstil inte matchar rekommendationerna.

Stämmer tyvärr på pricken! En av mina vänninors yngsta dotter drog iväg till Spanien i måndags tillsammans med pojkvännen, istället för att vaccinera sig.
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarvisningsbild
dr Cassandra Nojdh
 
Inlägg: 2314
Blev medlem: mån 26 jan, 2015 12:05

Re: Coronaviruset

Inläggav dr Cassandra Nojdh » tor 22 jul, 2021 9:36

Jag plockar upp detta, innan Enceladus-kollektivet gör det: Ny studie: Vaccin gott skydd mot delta (SvT)

För de som vill ha fördjupning är originalartikeln i New England Journal of Medicine här: Effectiveness of Covid-19 Vaccines against the B.1.617.2 (Delta) Variant

Läsnyckel:
  • BNT162b2 = Pfizer/BionTech Comirnaty
  • ChAdOx1 nCoV-19 = AstraZeneca Vaxzevria


Det är en registerstudie, dvs. de aktuella forskarna har analyserat brittiska hälsodataregister och dragit slutsatser utifrån detta. Det är bra att sådana här studier görs, men det förutsätter förstås tillgängligheten av någotsånär heltäckande register för att resultaten ska bli hyggligt tillförlitliga. Det skulle vara intressant att se en motsvarande studie för det israeliska exemplet.
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarvisningsbild
dr Cassandra Nojdh
 
Inlägg: 2314
Blev medlem: mån 26 jan, 2015 12:05

Re: Coronaviruset

Inläggav dr Cassandra Nojdh » fre 23 jul, 2021 21:51

Några vaccinnyheter

Sanofis (i samarbete med brittiska Glaxo-Smith-Kline, GSK) vaccinkandidat bygger på samma princip som en annan sådan, Novavax, som jag skrev om 17/6: viewtopic.php?f=5&t=42077&p=399514#p399514
Den har tidigare uppvisat sämre resultat i tidiga testfaser https://www.france24.com/en/europe/2020 ... nd-of-2021 men har tydligen nu sådana resultat att den anses vara värd att ingå i sk. rolling review hos EMA, under handelsnamnet Vidprevtyn: https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-s ... vidprevtyn
Exemplet Curevac visar dock på att detta inte är någon garanti för en väg fram till ett godkännande: https://www.nature.com/articles/d41586-021-01661-0

Att den yngre generationen är måttligt intresserad vaccination behöver iofs. inte innebära något uttalat vaccinmotstånd generellt. Dock växer vaccinmotståndet och konspirationsteorierna i Europa vilket med rätta oroar Sveriges vaccinsamordnare Rickard Bergström: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/berg ... or-sverige

Att det finns kvackare och folkförvillare även inom den svenska läkarkåren är ju väl känt sedan tidigare, inte minst i form av det sk. "läkaruppropet" (som jag skrev om redan 7/4:
viewtopic.php?f=5&t=42077&p=397685#p397685 ) med den kände psykiatern och folkförvillaren Sven Román som frontfigur. Några av dem har dessutom snöat in på det gamla maskmedlet ivermektin, som jag skrev om 1/2 viewtopic.php?f=5&t=42077&p=396059#p396059
Dessa personer sprider nu påståendet att ivermektion är under-dundermedlet som kan stoppa pandemin, vaccin behövs inte utan är istället en konspiration från "big pharma" som vill profitera på dyra vacciner och läkemedel: https://www.dagensmedicin.se/opinion/de ... -pandemin/

Jaha, vad gör man om man inte får komma till tals i mainstreammedia/gammelmedia/pk-media (som det brukar heta i den högerextrema vokabulären). Jo, man vänder sig förstås till högerextremismen. En av de mer profilerade högerextremisterna i Sverige är tjeckisk-svenska Katerina Janouch, som driver en egen hatblogg under mottot "Jag utmanar er, etablissemangsjournalister ­– vågar ni ta en saklig debatt om er del i den negativa samhällsutvecklingen?" (problemet är förstås att komma överens om vad en saklig debatt är). Och där finns det uppenbarligen plats, "läkaruppropet" har lyckats trumma ihop ett antal likasinnade folkförvillare från läkarkåren (flera av namnen har dykt upp tidigare i mina skriverier). Det vettlösa dravel som finns i "debattartikeln" - som tydligen var publicerad ett tag i GP - är en beklämmande läsning, med tanke på att det är fråga om examinerade och i några fall disputerade läkare. Inte i något fall skulle jag, vid behov, vilja överlämna min egen hälsovård i någon av deras händer. Dock ser jag att Lars Breimar, Anders Björkman och Ludvigssönerna avstår från att beblanda sig med det gänget. Janouch har kokat ihop en egen inledning
Katerina Janouch skrev:Vanliga förkylningar som orsakas av andra coronavirus kan också ge partiellt skydd mot sars-cov-2. En studie visade att personer som haft sars 2003 var immuna mot covid-19 och att länder som tidigare drabbats av mers och sars har fått en mildare coronaepidemi, sannolikt på grund av partiell immunitet i befolkningen. Sammantaget visar studier från hela världen att 25 till 50 procent av befolkningen har korsimmunitet.” Men mainstreammedier och Folkhälsomyndigheten, ihop med sittande regering, gör allt som står i deras makt för att vi alla ska vaccinera oss så snart som möjligt. Fas 4, där alla mellan 18-59 ska erbjudas vaccin, ska rullas ut inom kort. Mainstreammedierna är fulla av lovsånger till vaccinet, och man propagerar friskt för att yngre personer ska vaccinera sig snarast möjligt. Det känns bisarrt, sjukt och riskfyllt. Vaccinera äldre och riskgrupper – och ge katten i övriga!

Det är naturligtvis påhitt alltihop och något som Janouch googlat ihop, men är ganska representativt för hur vaccinkonspiratörer tänker, även om Janouch - det måste erkännas - befinner sig på en något högre verbal nivå än en gatans man som Filip Sjöström, en av organisatörerna av vinterns och vårens demonstrationer: viewtopic.php?f=5&t=42077&p=398275#p398275

Efter den här känner man behov av att duscha sig ren intellektuellt och läser gärna när läkaren Benjamin Kalischer Wellander (en av pandemiförnekarnas i "läkarupproret" argaste kritiker), gör slarvsylta av journalisten Johan Anderbergs bok "Flocken" (av inläggen från publicum på Bokus produktsida ser man att det är många som gärna vill få sina fördomar strukna medhårs) :
https://bulletin.nu/ett-hjalteepos-om-d ... anteringen (märkligt nog också publicerad på en profilerad högersajt)

Anderberg har lyckats med konstycket att skriva en skriva en debattbok maskerad till faktabok, och som bygger på temat att Sverige gjorde rätt och Anders Tegnell och framför allt Johan Gieseke hade rätt! Boken har renderat de mest devota hyllningar, inte minst i Aftonbladet: https://www.aftonbladet.se/kultur/bokre ... arklig-tid
men å andra sidan har Aftonbladet gott om omdömeslösa krönikörer. Jag avrundar detta alltför mång- och långordiga inlägg med att citera en inte fullt lika pepprad recension av boken, från mikrobiologins Zlatan, lundaforskaren Farshid Jalavand: https://www.expressen.se/kultur/anderbe ... -covid-19/
Farshid Jalavand skrev:Men det absolut främsta problemet med ”Flocken” är trivialiseringen av covid-19. Anderberg jämför sjukdomen med säsongsinfluensan 1993, baserat på överdödligheten under respektive år. Effekten blir att läsaren kan uppfatta en avspänd strategi som den mest förnuftiga – ”det är ju bara en svår influensa!”. Men vad Anderberg förbiser är att vi för att dämpa smittspridningen har haft enorma restriktioner på plats som saknar motstycke i fredstid. Vården fick byggas om dramatiskt för att hantera antalet covidpatienter, mycket icke-akut vård har skjutits upp, sjukvårdspersonalen, med indragen semester, har slitit som djur för att hålla nere mortaliteten. Om vi hade låtit viruset löpa fritt som influensan gjorde 1993 hade dödstalen sett uppskakande annorlunda ut. Covid är ingen vanlig influensa – en bra pandemistrategi kan inte utgå från det.

Bättre kan det inte sägas! Min egen uppfattning är att om Sverige hade agerat som 1993 så hade vi haft åtminstone 25.000 döda - så något har den svenska strategin hjälpt.

Eller hur var det nu farbror doktor Gieseke sade vårvintern 2020: "Kommer att bli som en svår influensasäsong".....
Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarvisningsbild
dr Cassandra Nojdh
 
Inlägg: 2314
Blev medlem: mån 26 jan, 2015 12:05

Föregående

Återgå till Ordet är fritt

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 7 gäster