Sida 1 av 1

DSB informerar om ändrad trafik och id-kontroller

InläggPostat: mån 28 dec, 2015 12:01
av Harald
Nu har DSB lagt ut information om hur trafiken ska gå fr.o.m. den 4 januari. Det bekräftar det som jag skrev i en tidigare tråd.

Bild

http://www.dsb.dk/om-dsb/presse/nyheder ... l-sverige/

http://www.dsb.dk/kampagner/id-kontrol/

En sökning i Rejseplanen visar att restiden København H - Københavns Lufthavn är förlängd med fem minuter. Det beror väl på att vändande tåg ska använda samma spår som tågen mot København H.

DSB förvarnar också om att kostnaderna för id-kontrollen kan komma att höja priset på resor till Sverige:

"Det er endnu ukendt, hvor længe de svenske myndigheder vil kræve, at alle passager til Sverige har gennemgået et ID-tjek, men, hvis kravet er gældende i mere end en måned, kan det medføre, at togrejser til Sverige herefter bliver pålagt et gebyr, der skal dække de ekstraordinære omkostninger til den omfattende ID-kontrol."

Re: DSB informerar om ändrad trafik och id-kontroller

InläggPostat: mån 28 dec, 2015 15:55
av Inge
Der är väl en rimlig lösning som vad det verkar har siktet inställt på att bli långsiktig. Kompletterar man den med plattformar längs godstågsspåren blir den hållbar.

Sedan är frågan vad som är en rimlig avgift för kontrollen. På flyget har det ju visat sig att de flygplatser och vaktbolag som fått uppgiften kraftigt har övdrdebiterat i makt av sin monoplställning.

Jag skulle vilja gämföra med ett besök på en frisersalong. Kunskapsnivå, krav på utrustning och lokal etc är likartad. Hos frisören betalar man ca 200 kr för en halvtimme. En id-kontroll går på max en halv minut i snitt. Det borde bli ca 3-4 kr per resa. Tyvärr är väl risken att man ockrar och snarare lägger sig på 30-40 kr. Hur som helst är det dock överkomligt. Jämför tex med Arlanda där banan inte alls är subventionerad på samma vis.

Re: DSB informerar om ändrad trafik och id-kontroller

InläggPostat: mån 28 dec, 2015 16:58
av Inge
Uppgifter finns nu om att det kommer att kosta ca 20 kr per resenär för tågbolagen. Enligt vad de själva påstår alltså. Säkerligen uppblåst med diverse overhead mm som man passar på att försöka få betalt för igen. (Kostnaden är förstås orimlig i förhållande till vad som faktiskt utförs.)

Men man kan väl gissa att biljettpriserna kommer att höjas med motsvarande ändå.

Re: DSB informerar om ändrad trafik och id-kontroller

InläggPostat: mån 28 dec, 2015 20:25
av Stefan Isaksson
Sveriges radio har publicerat uppgiften att det skulle kosta 1miljon om dagen.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6334650

Dessutom har tydligen Danska politiker börjat hävda att det är Sverige som ska betala för kostnaden. Rimligt nog enligt min mening.

Jag har inte sett till någon kommentar från Svenska regeringen. Det blir väl allt tydligare hur ogenomtänkt påhittet är.

SI

Re: DSB informerar om ändrad trafik och id-kontroller

InläggPostat: mån 28 dec, 2015 20:35
av Inge
En miljon om dagen kan det omöjligen kosta. Nio miljoner i månaden påstår man. Nä det finns naturligtvis ingen anledning att någon annan än tågbolagen och eventuellt dess passagerare tar kostnaden.

Skulle man gnytt skulle man gjort det 2001, då var ju principen ny. Man bör ju inte få gehör bara för att man råkar tillhöra en särskilt gnyig bransch.

Re: DSB informerar om ändrad trafik och id-kontroller

InläggPostat: mån 28 dec, 2015 20:46
av Harald
En miljon om dagen inbegriper DSB:s beräknade intäktsbortfall p.g.a. minskat resande. De nio miljonerna anges vara den första månadens kostnad för själva kontrollverksamheten. Jag skulle tro att engångskostnader för att sätta igång systemet är medräknat i detta. Det går ju inte att beräkna någon avskrivningstid, eftersom man inte vet hur länge kontrollerna ska vara. Därför är det väl bäst att ta alltsammans som en kostnad direkt. Det skulle i så fall betyda att kostnaden per resa blir lägre följande månader.

Re: DSB informerar om ändrad trafik och id-kontroller

InläggPostat: mån 28 dec, 2015 23:11
av LÅ1
Kontrollen på brons övre plan, dvs av biltrafiken, bekostas av svenska staten. Orättvist tycker Scandline.
"Färjebolag anmäler staten för id-kontroller".

Vad skulle hända om DSB sa att vi kör tågen tomma från CPH Lufthavn till Hyllie, i stället för Köpenhamn H till CPH Lufthavn? Äv en om det finns ett avtal så har ju förutsättningarna förändrats i grunden!

Re: DSB informerar om ändrad trafik och id-kontroller

InläggPostat: mån 28 dec, 2015 23:38
av Inge
Kontrollen av de som kör av färjorna bekostas också av svenska staten. För de som bedriver kollektivtrafik på brons övre plan gäller samma regler som för Scandlines.

Men jag antar att Scandlines gärna vill se sig själva som infrastruktur i konkurrens med andra infrastrukturförvaltare. Man ägs ju också av infrastrukturfonder.

Men det synsättet har man inte fått mycket gehör för beträffande fehmarnbelt (Ett annat bolag dock om än under samma artistnamn.) och man lär få svårt att hävda synsättet i det här fallet också. Om synsättet hade hållit så är hade ju faktumet att trafikverket sponsrar överfartsavgifterna för tågen för övrigt varit ett mycket mer flagrant exempel på subvention.