Switch to full style
Diskussioner om övrig kollektivtrafik, som fjärrtågstrafik eller regiontrafik på järnväg eller med buss. Ej reguljär lokaltrafik.

Kategoriregler

Diskussioner om övrig kollektivtrafik, som fjärrtågstrafik eller regiontrafik på järnväg eller med buss. Ej reguljär lokaltrafik.Allmänna forumregler
Besvara

SVT: Kina vill bygga svensk järnväg på rekordtid

sön 30 aug, 2015 18:25

Enligt SVT så erbjuder kineser att bygga en snabbtågsjärnväg på pelare genom Sverige 25 miljarder billigare än vad Trafikverket beräknar att det skulle kosta. Om ett sådant avtal skulle komma till stånd, hur står sig det i förhållande till gällande konkurrenslagar och möjlighet till konkurrens och svensk bestämmanderätt över järnvägsnätet? I övrigt, vad tror ni?

Re: SVT: Kina vill bygga svensk järnväg på rekordtid

sön 30 aug, 2015 19:37

Låter väldigt intressant, undrar dock vad underhållskostnaderna på alla betongstolpar och dylikt blir i långa loppet.

Re: SVT: Kina vill bygga svensk järnväg på rekordtid

sön 30 aug, 2015 21:35

Odd skrev:Enligt SVT så erbjuder kineser att bygga en snabbtågsjärnväg på pelare genom Sverige 25 miljarder billigare än vad Trafikverket beräknar att det skulle kosta. Om ett sådant avtal skulle komma till stånd, hur står sig det i förhållande till gällande konkurrenslagar och möjlighet till konkurrens och svensk bestämmanderätt över järnvägsnätet? I övrigt, vad tror ni?

Utan att kunna så mycket om upphandling så skulle jag tro att man måste gå ut med en formell offertförfrågan. Men det är då inte omöjligt att "kineserna" vinner den. Om det inte finns andra restriktioner, som att en viss andel av arbetskraften måste var EU-inhemsk, eller liknande.

Har man tänkt sig att flytta hit arbetare från Kina som skall utföra bygget så finns det nog både lagar och avtal som offertgivarna inte har haft en tanke på att följa. Minns hur det var när man byggde något Kina-centrum någonstans (var det i norduppland?) och använde byggnadsställningar av bambu. Fack och myndigheter gick i taket! Sådant dög inte, trots att det har visat sig vara mycket säkert.

Jag antar att det bara gäller att bygga själva järnvägsanläggningen, och att det görs åt Trafikverket. Alltså att det inte är några tåg inblandade och inget utländskt ägande av den färdiga anläggningen. Något annat skulle ju vara en tillbakagång till gamla monopoltider. Anläggningen måste ju också uppfylla svenska krav ur en rad olika aspekter.

Att bygga på pelare ca fem meter över marken tror jag är en bra tanke. skyddar mot att djur blir påkörda och markägarna får inte sina marker splittrade. En järnväg blir ju annars nästan som en Berlinmur genom landskapet.

Re: SVT: Kina vill bygga svensk järnväg på rekordtid

sön 30 aug, 2015 21:55

LÅ1 skrev:Har man tänkt sig att flytta hit arbetare från Kina som skall utföra bygget så finns det nog både lagar och avtal som offertgivarna inte har haft en tanke på att följa. Minns hur det var när man byggde något Kina-centrum någonstans (var det i norduppland?) och använde byggnadsställningar av bambu. Fack och myndigheter gick i taket! Sådant dög inte, trots att det har visat sig vara mycket säkert.


Dragon Gate, intill E4 någon km norr om Mehedeby.
Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Dragon_Gate
Artikel från 2010: http://www.expressen.se/nyheter/dokumen ... -hel-stad/
Artikel från 2012: http://www.arbetarbladet.se/uppland/alv ... ragon-gate

Re: SVT: Kina vill bygga svensk järnväg på rekordtid

mån 31 aug, 2015 8:39

Den kritik jag sett om "järnväg på bro över mark" har varit att det medför stora bullerproblem, än större på en höghastighetsbana.

Re: SVT: Kina vill bygga svensk järnväg på rekordtid

mån 31 aug, 2015 9:39

Om konceptet skulle hålla, och locka, så kan man ju alltid göra som kineserna... kopiera konceptet och göra själv! :-)

Re: SVT: Kina vill bygga svensk järnväg på rekordtid

mån 31 aug, 2015 14:53

bark skrev:Den kritik jag sett om "järnväg på bro över mark" har varit att det medför stora bullerproblem, än större på en höghastighetsbana.

Vad blir merkostnaden för att göra ett rör av alltihop?

Jag antar att vi börjar närma oss vac-train då, och det är nog inte så billigt...

Re: SVT: Kina vill bygga svensk järnväg på rekordtid

tis 08 sep, 2015 21:46

I Aktuellt i kväll visades ett reportage om riksdagens trafikutskott som är i Kina för att kolla in deras HH-banor som går på broar.
Finns som klipp på SvT-play men också som nyhetsartikel, med text och video på SvT:s nyheters webbplats.

Re: SVT: Kina vill bygga svensk järnväg på rekordtid

ons 30 sep, 2015 11:17

Det var aldrig någon offert!
"MP-ursäkt efter 'offert' från Kina"
Besvara