SVD debatt: Järnvägen behöver kraftfull renovering

Diskussioner om övrig kollektivtrafik, som fjärrtågstrafik eller regiontrafik på järnväg eller med buss. Ej reguljär lokaltrafik.

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Diskussioner om övrig kollektivtrafik, som fjärrtågstrafik eller regiontrafik på järnväg eller med buss. Ej reguljär lokaltrafik.Allmänna forumregler

SVD debatt: Järnvägen behöver kraftfull renovering

Inläggav Odd » ons 08 apr, 2015 15:48

Järnvägen behöver kraftfull renovering
Mina synpunkter på detta är att ägandet och underhållet skall ligga under samma organisation, "Banverket", som bör brytas loss och återbildas från Trafikverket.
De skall i huvudsak ha en egen bygg- och underhållsorganisation som i sin tur eventuellt, men inte nödvändigtvis, handlar upp arbeten från underentreprenörer.
Det skall också vara möjligt att äga och driva privatbanor i större utsträckning men med en sorts "banneutralitet" där en banägare måste vara neutral gentemot tågoperatörerna.

SJ däremot, skall verka på exakt samma förutsättningar som alla andra operatörer. Dock anser jag att biljettsystemet, men inte taxan (man skall kunna konkurrera med priset), skall vara tvingande gemensamt, vilket möjliggör att slutkunden inte skall behöva bry sig om vilken operatör man åker med och att en resa bestående av delsträckor mycket väl kan utgöras av flera aktörer.

Om Sveriges numera utdöende landsbygd skall kunna överleva så behövs fungerande transport- och kommunikationssystem. På samma sätt som att fibernätet måste byggas ut (kanske med statliga medel) så måste även järnvägen byggas ut. Man skall helt enkelt kunna resa till stora delar av Sverige utan att behöva vara beroende av bilen eller flyget. Järnvägen är en viktig pusselbit i denna framtid. Och satsar man på järnvägen och man vet att man kan transportera sig under större delen av dygnet så flyttar folk dit. Då kanske vi kan vända urbaniseringstrenden och låta småbyarna börja väckas till liv igen. Självklart kan tyckas, men man kan ju undra vad politikerna egentligen vill...
Jag brukar alltid värdera information efter vilka intressen den som avsänder budskapet företräder.
Användarvisningsbild
Odd
 
Inlägg: 4486
Blev medlem: ons 11 sep, 2002 22:03

Re: SVD debatt: Järnvägen behöver kraftfull renovering

Inläggav Ingeville » ons 08 apr, 2015 20:14

Helt rätt resonemang. Dags att se att pengarna hamnar ute på fältet. Idag så blir det endast 18 kr kvar när alla byråkrati tagit sitt. Skandal är det minsta man kan säga, upphandlingar där man soppar sönder och försöker att ha många entreprenörer, men vad händer när det uppstår ett fel? Det ska till de som har elupphandling, de som har spårupphandling, tele osv. Det kan uppstå en samordning mellan 5-6 bolag vilket helt klart har en rejält fördröjande av reparationer.
Ingeville
 
Inlägg: 23
Blev medlem: ons 24 sep, 2014 15:11


Återgå till Övrig kollektivtrafik

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst