Böter – trots att biljetten betalats

Diskussioner om övrig kollektivtrafik, som fjärrtågstrafik eller regiontrafik på järnväg eller med buss. Ej reguljär lokaltrafik.

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Diskussioner om övrig kollektivtrafik, som fjärrtågstrafik eller regiontrafik på järnväg eller med buss. Ej reguljär lokaltrafik.Allmänna forumregler

Böter – trots att biljetten betalats

Inläggav roggek » ons 04 jun, 2014 16:02

Mälardalspendlare kan få dyra böter – trots att de har köpt giltig SL-biljett. SL har i sina biljettkontroller inte möjlighet att läsa av de dyra reskort som köpts genom paketlösningar, trots att de fungerar och ser ut som andra SL-kort.

Pendlingsresenärer som reser med Trafik i Mälardalen har möjlighet att köpa ”TiM komplett”, ett kort som ger resenären obegränsat tillträde till all kollektiv- och tågtrafik i Mälardalen och Stockholm. För att utnyttja SL:s system används emellertid ett kompletterande SL-kort, som registreras genom en automat och som ger full tillgång till hela nätet.

Men när det kommer en biljettkontrollant tar det stopp. På kortet lagras ingen reseinformation, vilket betyder att kortet ses som ogiltigt och att den fullt betalande resenären får böta 1 200 kronor.
"...men det är ju mörkt ute?..."
"- aah, tänkte inte på de..."
Användarvisningsbild
roggek
 
Inlägg: 2416
Blev medlem: mån 17 maj, 2010 19:05

Re: Böter – trots att biljetten betalats

Inläggav daniel_s » ons 04 jun, 2014 16:11

TiM-accesskortet är ju inte ett färdbevis, det är bara till för att öppna spärrar. Ombord på bussar etc är det manuell visering av huvudkortet som gäller såvitt jag vet. Om kontrollanterna inte känner till detta så kan det ju bli jättekonstigt. Men jag är inte förvånad, access-systemet är ju en av de absolut knäppaste av alla SL-relaterade skandaler sen högertrafikomläggningen och biljettkontrollernas precision är det väl inte heller så noga med.
daniel_s
 
Inlägg: 12401
Blev medlem: fre 13 sep, 2002 14:40

Re: Böter – trots att biljetten betalats

Inläggav Harald » ons 04 jun, 2014 17:22

Varför har folk inte med sig färdbeviset när de åker. Det är ju fullständigt klart vad som gäller:

"Färdbeviset för SL-delen av din TiM-biljett består av ett papperskvitto, men för enklare spärrpassage i tunnelbane- och pendeltågstrafiken erbjuder vi laddning av SL Spärröppnare på SL Access-kort"

" När du reser med TiM kombi/komplett/student inom SL ska TiM Lokaltrafiktillägg (pappersbiljetten) alltid kunna visas upp, då denna utgör ditt färdbevis.

SL Spärröppnare laddad på SL Access-kort öppnar spärrarna i tunnelbanan och pendeltågstrafiken, men utgör inget färdbevis.

Spärröppnaren ger också grönt ljus vid resa med SL-buss. Färdbeviset utgörs dock fortfarande av pappersbiljetten enligt ovan.

Spara alltid pappersbiljetten - utan den har du inget giltigt färdbevis och riskerar att få betala kontrollavgift vid en biljettkontroll!"

http://www.tim.se/access
Harald
 
Inlägg: 8079
Blev medlem: sön 24 nov, 2002 11:04
Ort: Majorna

Re: Böter – trots att biljetten betalats

Inläggav roggek » ons 04 jun, 2014 17:39

Kanske lättare att utforma speciella TiM-Accesskort så det står:
"SL spärröppnare.
Gäller ej som färdbevis!"
"...men det är ju mörkt ute?..."
"- aah, tänkte inte på de..."
Användarvisningsbild
roggek
 
Inlägg: 2416
Blev medlem: mån 17 maj, 2010 19:05

Re: Böter – trots att biljetten betalats

Inläggav M_M » tor 05 jun, 2014 0:21

De borde kanske kunna se till att låta varje person slippa tilläggsavgift en gång då någon gjort fel på detta, men om det upprepas ge tilläggsavgift.

Problemet är väl röran att en papperslapp är biljetten när man åker hos SL men man tar sig fram med en plastbit, medan när man åker med SJ så är plastbiten biljett, och åker man med någon annan än SL eller SJ så är papperslappen ensam biljett och vad man rent praktiskt tar sig fram med.

Det enklaste vore väl om pappersbiljetten skrevs ut på klisterremsa som resenären kan klistra fast på plastkortet?

En annan variant vore väl att återinföra frivilliga personliga biljetter? Kanske en liten administrativ avgift för den som glömt sin personliga biljett men inte mer. Jämför att man knappast åker dit för olovlig körning om man har ett körkort för ett fordon man framför men man inte har körkortet med sig. Vill man så kan man kanske göra så att man enkelt kan byta vem en biljett är personlig för (men givetvis med krav att den måste vara personlig för en specifik resenär under hela tiden den resenären befinner sig ombord på ett kollektivtrafikfordon (eller innanför spärrområde).
Användarvisningsbild
M_M
 
Inlägg: 12538
Blev medlem: mån 17 maj, 2004 0:39
Ort: Göteborg

Re: Böter – trots att biljetten betalats

Inläggav 2763 » tor 05 jun, 2014 4:46

Problemet är väl att korten är opersonliga och därför skulle kunna användas var för sig av två personer. Därför behövs timkort mrd påtrycky serienummer och papperskvitto. Enklast hade väl varit om accessautomaterna kunnat läsa timkorten.
Med reservation för tyckfel.
Användarvisningsbild
2763
 
Inlägg: 9765
Blev medlem: sön 01 sep, 2002 14:19
Ort: Göte-/Helsingborg


Återgå till Övrig kollektivtrafik

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 7 gäster