Om Uppsalapendeln

Diskussioner om övrig kollektivtrafik, som fjärrtågstrafik eller regiontrafik på järnväg eller med buss. Ej reguljär lokaltrafik.

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Diskussioner om övrig kollektivtrafik, som fjärrtågstrafik eller regiontrafik på järnväg eller med buss. Ej reguljär lokaltrafik.Allmänna forumregler

Om Uppsalapendeln

Inläggav LÅ1 » sön 10 apr, 2011 10:28

Med utgångspunkt från denna ledare på SvD läste (eller snarare skummade) jag några offentliggjorda brev mellan olika parter.

- Introduktion på Uppsala kommuns hemsida
- Från Uppsala kommun till SJ och Trafikverket
- Svar från SJ
- Svar från Trafikverket

SJ(!) konstaterar att Trafikverket bedömer att reinvesteringsbehovet är 25 - 30 miljarder under 5 år för att "arbeta undan" det som försummats tidigare. Om det avser Uppsala - Stockholm eller hela Sveriges järnvägssystem är lite oklart. (Sista stycket på sid 4.) (Som jämförelse: 800 000 x 5 = 4 miljoner)

Någonstans i texterna, ids inte leta fram det igen, påstås det att det kommer att bli genomgående pendeltågstrafik Uppsala - Älvsjö, (utan byte i Upplands Väsby) år 2013. Betyder det att Vissa av SL:s pendeltåg kommer att gå till Uppsala och att UL-tåg kommer att förekomma som SL-pendeltåg? För fler tåg söderut från Stockholm lär väl inte vara aktuellt före 2017, skulle jag tro.
Rädda en medmänniskas liv, ge blod!
Att betala kontant är en solidaritetshandling
LÅ1
 
Inlägg: 13553
Blev medlem: tis 15 mar, 2005 15:32
Ort: Kungliga huvudstaden

Re: Om Uppsalapendeln

Inläggav spårlasse » sön 10 apr, 2011 10:52

LÅ1 skrev:Någonstans i texterna, ids inte leta fram det igen, påstås det att det kommer att bli genomgående pendeltågstrafik Uppsala - Älvsjö, (utan byte i Upplands Väsby) år 2013. Betyder det att Vissa av SL:s pendeltåg kommer att gå till Uppsala och att UL-tåg kommer att förekomma som SL-pendeltåg? För fler tåg söderut från Stockholm lär väl inte vara aktuellt före 2017, skulle jag tro.

I och med tågplan 2013, alltså december 2012 är det tänkt att SL ska köra pendeltåg mellan Uppsala och Alvsjö. Det har cirkulerat lite olika uppgifter - men något annat från sL har inte sagts än att man ska utöka trafiken med 6 tåg på "Märstagrenen" i dagtrafik, varav alltså 2 tåg i timmen går till Uppsala istället för Märsta. Man har beställt 12 x60-vagnar för ändamålet. Detta skulle innebära att det blir fler tåg i dagtrafik (då ju inte systemet kör på maxkapacitet). I högtrafik får istället då de instatståg som idag går till Upplands Väsby fortsätta till Uppsala och i andra riktningen till Tumba (och ev. t.o.m. till Södertälje). Så på det viset krävs det alltså inte fler tåglägen i högtrafik. Däremot måste tidtabellen justeras - vilket antagligen inte är helt lätt - så exakt hur det kommer se ut får vi väl avvakta med.
spårlasse
 
Inlägg: 1921
Blev medlem: mån 02 nov, 2009 23:24


Återgå till Övrig kollektivtrafik

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster