Nattåg till kontinenten

Diskussioner om övrig kollektivtrafik, som fjärrtågstrafik eller regiontrafik på järnväg eller med buss. Ej reguljär lokaltrafik.

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Diskussioner om övrig kollektivtrafik, som fjärrtågstrafik eller regiontrafik på järnväg eller med buss. Ej reguljär lokaltrafik.Allmänna forumregler

Re: Nattåg till kontinenten

Inläggav Enceladus » tis 31 aug, 2021 10:59

LÅ1 skrev:
thorwald skrev:
LÅ1 skrev:Kommer det att gå att betala med kontanter kan man fråga sig. Kanske med euro men inte svenska kronor

Men i flesta fall använder kunden kort eller mobil betalning så frågan blir ointresant utom då det gäller själva priset. Själv utgår jag i Stockholm att priset måste divideras med 10 för att kunna jämföras med pris i € (stämmer ej men ger en vägledning) :(

Nja, tyskarna är inte lika villiga att använda kort som de flesta svenskar. På Ambassadens reseinformation kan man läsa följande:
Betalning med kort/kontanter

Gångbara betalningsmedel i exempelvis mataffärer och på restauranger är kontanter eller tyskt bankkort. Större affärer och varuhus accepterar i regel de vanligaste kreditkorten såsom VISA och MasterCard. I övrigt varierar de godkända betalningsmedlen. Det kan vara värt att känna till att det i mindre affärer enbart kan vara möjligt att betala med kontanter. Även vissa taxibilar godkänner endast kontanter

Så många tyska turister vill nog betala kontant. Och kommer att ogilla svenskarnas inställning till kontanter. Förhoppningsvis är de flest turister informerade i förväg på ett eller annat sätt, och har ett internationellt gångbart kort att betal med.
Nog om detta i denna råd. (Finns ju en lång tråd i ämnet.)


Jag misstänker att tyskars vilja att betala kontant är betydligt större i länder med samma valuta som hemlandet. Att växla sedlar och mynt är onödigt krångel, och med neobanker som Revolut och N26 behöver turister inte ens betala valutapåslag. Det kostar alltså mer för turister att betala kontant eftersom de behöver växla pengar mot en avgift. Jag förmodar att tyska N26 är ganska populärt i sitt hemland, precis som Klarna är här.
Enceladus
 
Inlägg: 6277
Blev medlem: tor 29 jun, 2017 17:23

Re: Nattåg till kontinenten

Inläggav dr Cassandra Nojdh » fre 10 sep, 2021 20:20

Så kommer turen till Soccomoro alias Jazzbacillen alias dr Cassandra Nöjdh alias Durkdrivna Doris etc. (ljudkonst av Lars-Gunnar Bodin): "Låt oss tala klarspråk och rinna ut i sanden".
Användarvisningsbild
dr Cassandra Nojdh
 
Inlägg: 2530
Blev medlem: mån 26 jan, 2015 12:05

Re: Nattåg till kontinenten

Inläggav Majkey » sön 12 sep, 2021 1:41

Hector Rails Vectroner är tvåströmslok men har endast ETCS samt svensk/norsk STM. Snälltåget dras i 140km/h med Traxx Malmö - Tyskland som har samtliga ATC2, ZUB och PZB installerade men saknar ETCS.
Majkey
 
Inlägg: 123
Blev medlem: tor 06 aug, 2015 13:34

Föregående

Återgå till Övrig kollektivtrafik

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Klfh och 3 gäster