Bilder från resan på Belgiska spår september 2013

Stockholmsavdelningens Resesektion för alla medlemmar i Svenska Spårvägssällskapet. Frågor odyl via e-post till arrangören.

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster, Per Lind, Travelmaster

Kategoriregler
Stockholmsavdelningens Resesektion för alla medlemmar i Svenska Spårvägssällskapet. Frågor odyl via e-post till arrangören.
Allmänna forumregler

Bilder från resan på Belgiska spår september 2013

Inläggav Travelmaster » mån 15 jul, 2013 21:39

Idag finns massor av spårburet i Belgien men det är bara en liten smula mot vad som funnits, ett finmaskigt spårnät – smal- och normalspårigt – som täckte nästan varenda byhåla i landet. Idag finns i stort sett bara stadsnäten i Bryssel, Antwerpen och Gent samt Kustspårvägen och lite av det interurbana nätet runt Charleroi kvar. Vi skall besöka dessa system och hoppas få en lite tydligare bild av hur det en gång i tiden var. I Bryssel fanns 4 spår i bredd på många gator, dubbelspår både för normalspåret som smalspåret, idag finns bara normalspåret kvar.
Grundresan går med tåg men man kan ansluta med flyg, dock om man vill vara med hela resan tjänar man inget på detta tidsmässigt, snarare tvärt om. Som vanligt kan man ansluta senare och avresa tidigare och bara välja vad man vill vara med om. Billigare hotell går också att ordna men tänk på transporttiden som åtgår till övriga gruppens hotell varifrån alla utfärder utgår. Det går inte alltid att invänta försenade deltagare varför de som inte bor med gruppen måste ha god marginal på anslutningsresorna.


DAG 1. Fr 30/8 2013
Avresa med tåg från Stockholm till Köpenhamn runt lunchtid. Byte till nattåg vilket under natten för oss till Köln.

DAG 2. Lö 31/8 2013
Vid 06-tiden anländer vi Köln, byte till tåg mot Bruxelles och vidare till Gent dit vi ankommer runt 10.20. Incheckning på hotellet varefter vi ägnar resten av dagen åt spårvägen. På kvällen samlas dom som vill äta gemensamt för att besöka någon diggabel restaurant man hittat under dagens spårvagnsåkning.

DAG 3. Sö 1/9 2013
Frukost. Efter tidig frukost beger oss med tåg till De Panne där vi hoppas få besöka museivagnhallen och därefter ta en tur på Kustspårvägen vilken ömsom går i sandstrandskanten, och ömsom på bygator och genom småstäder till Knokke, i andra änden. Återresa från Knokke till vårt hotell i Gent frampå kvällen.

DAG 4. Må 2/9 2013
Frukost. Vi packar och reser vidare med tåg till den stora hamnstaden Antwerpen. Incheckning på hotellet och avlämnande av bagage varefter vi ger oss ut på stan för att bese det stora nätet.

DAG 5. Ti 3/9 2013
Frukost. Nästan hela dagen har vi på oss att fortsätta utforska detta stora nät. Vid 17.30-tiden förflyttar vi oss på en halvtimme till Bryssel där vi skall bo resterande nätterna.

DAG 6. On 4/9 2013
Frulkost. Vi börjar med ett besök på spårvägsmuséet och sedan hoppas vi få bese en verkstad med vagnhall. Resten av eftermiddagen fri åkning på detta gigantiska spårvägsnät.

DAG 7. To 5/9 2013
Tidig frukost och sedan avresa med tåg till Charleroi. För inte så länge sedan ett gigantiskt interurbant spårvägsnät ”i stort sett i varenda bygata”. Man hade sedan planer på att bygga Metro av det hela vilket stupade på ekonomiska grunder. En del blev byggt, annat blev byggt med lades i malpåse och åter annat blev struket. Det mesta av den interurbana trafiken blev nedlagd. En liten del är på återinförande i moderniserat skick. Individuell återresa till Bruxelles när vi tröttnat på ”de stora viddernas” spårvägssystem.

DAG 8. Fr 6/9 2013
Även idag tidig frukost och sedan tågresa till droppstensgrottorna i Han sur Lesse. Först tåg, sedan buss och sista biten med dieselspårvagn. Vill man hellre åka till ett lokaltrafikmuseum i Charleroi-systemet kan man göra detta men då blir det tågresa till Charleroi och sedan buss en bra bit. Åter till Bryssel vid 16-tiden för ankomst 18.18.

DAG 9. Lö 7/9 2013
Frukost. Nästan hela dagen fri för utforskning av Bryssel stora spårvägsnät. Avgång med tåg 18.25 från Bruxelles Midi som 20.15 ankommer Köln Hbf. Härifrån åker vi vidare 22.28 mot Köpenhamn.

DAG 10. Sö 8/9 2013
Ankomst Köpenhamn 10.54 varefter vi byter till tåg mot Stockholm.

PRIS
Vi inväntar de sista priserna, och bekräftelse på vagnshyra vid utfärder. Dessa är beroende på hur många vi blir. Angivet pris kan sänkas om vi blir många. Vi saknar pris på vagnshyra så reservation för dessa, vilka nu är upåpskattade.
13 765,- • Del i dubbelrum, 6-bädds liggvagn (med främmande om kupén inte fylls upp), 2-bäddsrum på hotellen.
275,- • Tillägg 4-bädds liggvagn (med främmande om kupén inte fylls upp), 2-bäddsrum på hotellen.
825,- • Tillägg 2-bädds sovvagn (med främmande om kupén inte fylls upp. Lätt frukost ingår), 2-bäddsrum på hotellen.
1750,- • Tillägg 1-bädds sovvagn (Lätt frukost ingår)
3430,- • Tillägg enkelrum hotellen
-900,- • Rabatt Ungdom under 26 (ej fyllda 27)
- 275,- • Rabatt senior, fyllda 60 år
-2775,- • Rabatt för dom som flyger. Flygbiljett tillkommer och köps själv eler via oss. Transfer flygplats-hotell ToR tillkommer.

INGÅR:
Tågresa Stockholm-Köpenhamn-Gent, Gent-De Panne, Knokke-Gent, Gent-Antwerpen, Antwerpen-Bruxelles, Bruxelles-Charleroi ToR, Bruxelles-Han sur Lesse ToR, Bruxelles-Köpenhamn, Köpenhamn-Stockholm. Del i dubbelrum 2xGent, 1xAntwerpen, 4xBruxelles, 2xTåg. 7xFrukost. Dagskort i Gent, Kustspårvägen, Antwerpen, Bruxelles, Charleroi. Alla utflykter och entréer för det vi gör tillsammans enligt programmet. Reservation för ändrade villkor under utflykterna.

Intresseanmälan omgående.
Tel 070-582 22 29
resor@sparvagssallskapet.se
Användarvisningsbild
Travelmaster
Personal
Personal
 
Inlägg: 72
Blev medlem: fre 03 jun, 2005 12:02

Återgå till Resesektionen

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst