Switch to mobile style

Signaleriet i Gamlestaden

Diskussioner om spårvägar, tunnelbanor, lokalbanor och förortsjärnväg med reguljär lokaltrafik. Ej fjärrtrafik på järnväg odyl.

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Diskussioner om spårvägar, tunnelbanor, lokalbanor och förortsjärnväg med reguljär lokaltrafik. Ej fjärrtrafik på järnväg odyl. Allmänna forumregler

Signaleriet i Gamlestaden

Inläggav Harald » sön 24 sep, 2017 18:09

Idag tog jag mig en tur i sommarvädret för att se på signalerna i Gamlestaden. Där förenas spåren från Ånäsvägen med spåren som löper utmed järnvägen och sedan dels de igen mot Angered resp. Bergsjön. Området norr om Säveån som var ett lite ruffigt småindustriområde är föremål för "stadsförnyelse". I samband med det har spåren förnyats och det gamla ställverket som stod i vägen för förnyelsen har ersatts med ett nytt. Ett tag gick spårvagnarna på tillfälliga spår med krigsbroar över Säveån, men nu går de på de nya spåren. Det är tät trafik på spårvägen med sex linjer och 42 tåg per timme och riktning på eftermiddagen. På morgonen är det kortvarigt ännu tätare i riktning mot centrum, 25 tåg på en halvtimme. Här är en schematisk bild av spårsystemet och signalerna.

Bild
Harald
 
Inlägg: 7828
Blev medlem: sön 24 nov, 2002 11:04
Ort: Majorna

Re: Signaleriet i Gamlestaden

Inläggav TKO » tis 26 sep, 2017 16:02

Tackar!

Och nu några frågor från en okunnig årstabo:

Vad betyder symbolen "rektangel på pinne" (t ex nr 39)? Nån sorts signaltavla kanske?
(Symbolen "cirklar på pinne" antar jag är huvudsignal)

Spåret som viker av vid signal 34 - vart tar det vägen?
(Är det en "smitväg" mot Bergsjön?)

undrar
Thomas K Ohlsson
Völker, hört die Signale! Auf zum letzten Gefecht!
TKO
 
Inlägg: 7401
Blev medlem: tor 05 sep, 2002 11:29
Ort: Årsta

Re: Signaleriet i Gamlestaden

Inläggav Harald » tis 26 sep, 2017 18:04

Rektangel på pinne betyder sluttavla, d.v.s. slut på det signalreglerade området. Spåren som viker av vid signal 34 är f.n. icke existerande, men växlarna ligger där. Under det skedet när spårvagnarna gick på tillfälliga spår längs Gamlestadsvägen var det spåren för linjerna till Angered. När allt är klart ska det bli spår som gör att man kan köra mellan Angeredsbanan och Artillerigatan. Bilden nedan är en illustrationsritning ur detaljplanen. Den ser lite konstig ut för nere t.h. är en bit av de gamla spåren kvar och en bit av de nya är bortglömd, men man förstår väl ändå hur det är tänkt.

Bild
Harald
 
Inlägg: 7828
Blev medlem: sön 24 nov, 2002 11:04
Ort: Majorna


Återgå till Spårtrafik

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: IngvarH och 7 gäster