Sida 1 av 1

CAF Urbos 100-vagnar i Luxemburg

InläggPostat: mån 10 jun, 2019 22:30
av gek
Bild
I staden Luxemburg rullar spårvagnar tillverkade av CAF. Typbeteckningen är Urbos 100, och det är samma vagntyp som har beställts av Lund. Vagntypen rullar även på många andra spårvägsnät, dock inte i Stockholm, som liksom Tallinn har den väldigt annorlunda CAF-vagntypen Urbos AXL.

Några bilder från förra sommaren, då spårvagnarna endast rullade i utkanten av staden. Sedan dess har linjen förlängts till en något mer central plats, Place de l'Etoile / Stäreplatz, en tämligen obetydlig trafikknut lite vid sidan av huvudgatorna. Därmed har man i varje fall fått större användning för vagnarnas förmåga till körning utan kontaktledning. CAF:s system ACR Freedrive använder superkondensatorer som matas vid körning på sträcka med kontaktledning, vid hållplatser med speciell snabbladdningsanordning samt från återmatande broms. Används även i exempelvis Zaragoza https://www.sparvagssallskapet.se/forum/viewtopic.php?f=2&t=40061#p360683, Sevilla, Granada.

Ytterligare förlängning till järnvägsstationen är på gång.
Norra slutstationen. Högra vagnen på bilden ovan är på väg att rulla ytterligare några hundra meter för att nå vagnhallen, benämnd Tramsschapp (vilket väl på det lokala språket letzeburgesch betyder spårvagnsskjul).

Bild
Bild
Inredningen är designad av Eric Rhinn, belysningsarrangemangen av Isabelle Corten.
Bild
Vagnarna är rymliga, bredd 2,65 meter.
Bild