
Vid Djursholms Ösby är det sig ganska likt sedan jag var där för första gången 1968. Stationshuset från 1923 står kvar, även om det inte har använts för järnvägsändamål sedan 1979.

Här fanns det under de sista åren Eddavägslinjen trafikerades en träplattform för Eddavägsvagnen. Vid mitt första besök 1968 följde Eddavägsvagnen med Näsbyparkståget på sträckan Stockholm Ö–Djursholms Ösby, vilket innebar ständiga från- och tillkopplingar vid Djursholms Ösby. För att slippa dessa kördes Eddavägslinjen som ”lillpendel” de sista åren. Från den 1 mars 1973 kördes den med rälsbuss (YP) för att spara driftskostnader. Det påstås även att kontaktledningen stängdes av för att den störde djursholmarnas tv-mottagning.

Hpl. Bragevägen med den nya namnskylten och informationstavlan. Just här hade den ursprungliga skylten, i alla fall den som fanns där under de sista åren, samma typsnitt.

Djursholms Sveavägen stn. Det fanns en likartad skylt här, men den stod på den andra plattformen (mot Eddavägen). Typsnittet på denna och de följande skyltarna stämmer inte överens med det som fanns på skyltarna under den sista tiden, men det är en bagatell i sammanhanget.

Arriva 8746 på linje 601 har precis lämnat hpl. Djursholms Sveavägen. Linje 601 är en av de busslinjer som i dag ersätter Eddavägslinjen.

Banavsnitt mellan Djursholms Sveavägen och Auravägen.

Hpl. Auravägen. Alla tåg stannade här fram till 1937. Därefter gjordes sporadiska uppehåll fram till 1952 då hållplatsen drogs in helt.

Hpl. Restauranten, omdöpt till Djursholms torg 1968.

Arriva 7788 (f.d. Keolis 3648) på linje 606 vid Djursholms torg, en annan av busslinjerna som ersätter Eddavägslinjen i dag.

Den tvära kurvan mellan Restauranten och Slottsvägen.

Hpl. Slottsvägen. Hållplatsen drogs in 1924.

Banavsnitt mellan Slottsvägen och Germaniavägen. Till höger i bild skymtar Villa Delin (https://sv.wikipedia.org/wiki/Villa_Delin).

Hpl. Germaniavägen, omdöpt till Germania 1958. Tyvärr saknas texten på informationstavlan här. Den kanske redan har blivit utsatt för åverkan.

Banavsnitt mellan Germaniavägen och Djursholms Framnäsviken.

Hpl. Djursholms Framnäsviken.

Utfarten norrut från Djursholms Framnäsviken. Till höger om gångvägen gick hamnspåret som fanns kvar vid mitt första besök 1968. Det spåret gick i en sänka som nu är utfylld.

Så här ser det ut i hamnområdet vid Framnäsviken i dag. En gång fanns det en bangård här med tre spår.

Banans viadukt över Ymervägen som gav namn åt hållplatsen Vägporten strax norr om viadukten.

Hpl. Vägporten som i likhet med Slottsvägen drogs in 1924.

Hpl. Vikingavägen.

Banavsnitt mellan Vikingavägen och Eddavägen.

Hpl. Eddavägen. Här har plattformen röjts och försetts med bänkar.

Hpl. Eddavägen, den nya namnskylten.

Hpl. Svalnäs. Sträckan Eddavägen–Svalnäs trafikerades under perioden 1912–1934, men banvallen finns fortfarande kvar som gångväg trots att trafiken upphörde för 85 år sedan.

Den helt nyuppsatta skylten om banan vid Svalnäs.

Svalnäs gård, även kallad Villa Svalnäs, där Djursholms och Djursholmsbanans grundare Henrik Palme var bosatt fram till sin död 1932.
Samtliga skylttexter, inklusive den om Germaniavägen som saknas på plats, finns tillgängliga i pdf-format här: https://www.danderyd.se/edda. Kvaliteten på texterna är överlag god. Jag upptäckte några smärre fel i fråga om årtal o.dyl. men inget särskilt allvarligt. Jag noterade att mitt förra bildreportage här på forumet 2016 har fungerat som en av källorna.

Hälsningar
Peter Bolin