Överbelastningsattacker etc.

Övriga diskussioner om lokaltrafik som ej platsar i andra forum. (exempelvis lokaltrafik med båtar)

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Övriga diskussioner om lokaltrafik som ej platsar i andra forum. (exempelvis lokaltrafik med båtar)
Allmänna forumregler

Överbelastningsattacker etc.

Inläggav LÅ1 » lör 17 aug, 2019 11:45

I går låg sl.se och därmed SL-appen nere på grund av en överbelastningsattack. "SL utsattes för överbelastningsattack – webbplatsen och apparna låg nere". För någon vecka sedan kunde man inte köpa biljett i Västtrafikens app, men det kanske hade andra orsaker.
SL har väl varit drabbat tidigare, har jag för mig.

Andra appar som då förmodligen har "andra ingångar" till SL:s system fungerade för reseplanering och tidtabeller, men kunde inte ge störningsinformation, om jag fattat det rätt.
Det här är väl sådant som är svårt att skydda sig mot, även om det blir svårare att genomförs sådana här attacker framgångsrikt om servern har hög kapacitet. Det finns ju system som går ner bara det är många legitima accesser. Skatteverkets sida strax före sista tidpunkt för deklaration t.ex. Finns säkert flera sätt att försvåra framgångsrika attacker.

Varför sker det? På kul? Eller som test och förberedelse för större och mer allvarliga attacker mot mer strategiska mål? Det verkar inte vara utpressning. Inte den här gången i alla fall. Detta är hur som helst en påminnelse om vår digitala sårbarhet. För några år sedan var det flera nyhetsmedia som drabbades samtidigt.
Rädda en medmänniskas liv, ge blod!
Att betala kontant är en solidaritetshandling
LÅ1
 
Inlägg: 13441
Blev medlem: tis 15 mar, 2005 15:32
Ort: Kungliga huvudstaden

Re: Överbelastningsattacker etc.

Inläggav BSB101 » lör 17 aug, 2019 15:12

Skulle säga att dylika attacker sker av alla skäl du nämner. Skälen bakom veckans attack mot SL kommer nog inte komma till allmänhetens kännedom.
BSB101
 
Inlägg: 2386
Blev medlem: tis 17 aug, 2010 6:43
Ort: Sollentuna

Re: Överbelastningsattacker etc.

Inläggav Odd » lör 17 aug, 2019 20:26

Varför det händer är ju svårt att veta, som sagt.

Men det är (relativt) enkelt att isolera system så att inte externa överbelastningsattacker drabbar interna system. Om det handlar om databasdrivna system så är ett sätt att använda speglade databaser där sekundärdatabaserna (dvs speglingarna) används för all extern användning om inte innefattar skrivning. Det bygger på att readern (som det heter, kan vara flera eller många) processar transaktionsloggen och helt enkelt gör samma sak på readerdatabaserna men några millisekunders fördröjning från writern.

Men det behöver inte vara det som är problemet, kanske är det en annan flaskhals någonstans och att man glömt att ha olika fysiska gateways för interna och externa systemen. Då kan detta mycket väl hända då operatörerna ibland ligger på publika nät eller tunnlade nät via samma gateways.

Hur som helst, när man väl tagit reda på detaljerna här så kommer man naturligtvis att "vaccinera" systemet så att just denna typ av överbelastning inte kommer att kunna ske.
Jag brukar alltid värdera information efter vilka intressen den som avsänder budskapet företräder.
Användarvisningsbild
Odd
 
Inlägg: 4715
Blev medlem: ons 11 sep, 2002 22:03

Re: Överbelastningsattacker etc.

Inläggav daniel_s » sön 18 aug, 2019 20:03

Vad gäller just SL:s tidtabells- och störningsinformation så vill jag faktiskt också påstå att SL fortfarande har det relativt väl förspänt med "internetfria" tidtabeller samt att den störningsinformation som faller bort när man inte har tillgång till internet knappast fanns förut heller.
daniel_s
 
Inlägg: 12385
Blev medlem: fre 13 sep, 2002 14:40


Återgå till Allmänt om lokaltrafik

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 20 gäster