Sida 1 av 2

Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: sön 20 aug, 2017 21:29
av spooky
God afton, ärade forummedlemmar.

Jag har noterat att mobiltäckningen på sträckan ifrån tunneln strax norr om Stockholm Södra och hela vägen förbi Stockholm Odenplan i stort sett saknar täckning för mobilt bredband. På stationerna fungerar det att uppdatera t.ex. aktuell tidtabell (för att skriva något spårrelaterat :-) ) men i tunnlarna är det hartnär omöjligt att skicka ett meddelande med Whatsapp. Att titta på Youtube är totalt omöjligt.

Är det bara jag, som har Telenor, som drabbats av detta? Har för mig att täckningen ska vara den samma i Trafikverkets tunnlar, oavsett mobiloperatör.

Hur är det för er andra och finns det - ursäkta kvickheten - något ljus i tunneln?

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: sön 20 aug, 2017 21:57
av daniel_s
Jag kan inte annat än att rapportera precis samma sak. På stationerna är det "E" men det finns döda fläckar där också, så om man exempelvis på vägen ner får reda på att det är störningar så är det besvärligt att kolla upp alternativa resvägar. Blä! Och mellan stationerna är det som sagt stendött.

Tvärbanans nya tunnlar är ju dock ännu värre, där går det inte ens att ringa. Extra festligt eftersom inte heller radiotäckningen är den bästa där. (Jaja det finns fasta larmtelefoner men ni fattar vad jag menar.) Det känns ibland som att SL-trafiken håller på att falla sönder, det man tog för självklarheter på 90-talet (som att nya grejer skulle vara minst lika bra som de gamla) är verkligen inte självklarheter längre, det gäller allt från komfortdetaljer som detta till tågens bromssystem!

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: mån 21 aug, 2017 10:01
av dr Cassandra Nojdh
daniel_s skrev:Jag kan inte annat än att rapportera precis samma sak. På stationerna är det "E" men det finns döda fläckar där också, så om man exempelvis på vägen ner får reda på att det är störningar så är det besvärligt att kolla upp alternativa resvägar. Blä! Och mellan stationerna är det som sagt stendött.

Tvärbanans nya tunnlar är ju dock ännu värre, där går det inte ens att ringa. Extra festligt eftersom inte heller radiotäckningen är den bästa där. (Jaja det finns fasta larmtelefoner men ni fattar vad jag menar.) Det känns ibland som att SL-trafiken håller på att falla sönder, det man tog för självklarheter på 90-talet (som att nya grejer skulle vara minst lika bra som de gamla) är verkligen inte självklarheter längre, det gäller allt från komfortdetaljer som detta till tågens bromssystem!

Menar direktörn kanske A35-ans undermåliga bromssystem (den som åkt med vagn 461 på Spårväg City i sommar vet vad jag menar). Man skulle inte ha köpt vagnar från de spanska skojarna!

Men risk för att bli beskylld för trådkapning: Chrille W:s tid får väl bedömas på samma sätt som Helge B:s på sin tid: Han gjorde en del bra saker och en hel del dåliga saker. Mina personliga procentsatser för resp. gubbe och område låter jag förbli opublicerade.

Men vi har ju C30 att se fram emot (OBS kraftig avvikelse från ämnet).

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: mån 21 aug, 2017 17:00
av Odd
Jag har vid ett tillfället haft kontinuerligt samtal vid passage av Odenplan, med Telia. Men om det är luckor för vissa operatörer så lär de väl täppas till snart.

Jag noterade att det är bättre mottagning i tunneln mellan Alvik och Johannesfred nu än före avstängningen. Kan man tänka sig att de har justerat/kompletterat där, för det var dålig mottagning både med Tre och med Telia innan.

Generellt så är radio i tunnel ganska svårt, och talar man om radio med hög datahastighet och kanske hundratals terminalenheter så är det extremt svårt. Det är fantastiskt att det ändå fungerar så bra som det gör.

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: mån 21 aug, 2017 18:53
av spooky
Som föregående skribent mycket riktigt noterat så fungerar det ypperligt att använda t.ex. mobilt bredband i tunnelbanan, så varför fungerar det inte i just citybanans tunnlar?

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: mån 04 sep, 2017 12:19
av spooky
Uppdatering: I Citybanan finns det täckning för GSM sant 4G/LTE. När jag ändrade inställning i mobilen så fick även jag täckning i tunnlarna.

Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: mån 04 sep, 2017 21:47
av daniel_s
spooky skrev:Uppdatering: I Citybanan finns det täckning för GSM sant 4G/LTE. När jag ändrade inställning i mobilen så fick även jag täckning i tunnlarna.


Den här grejen förstår jag inte riktigt. Det finns alltså täckning för 4G men inte för 3G, eller vad betyder det?!?

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: mån 04 sep, 2017 23:13
av roggek
daniel_s skrev:
spooky skrev:Uppdatering: I Citybanan finns det täckning för GSM sant 4G/LTE. När jag ändrade inställning i mobilen så fick även jag täckning i tunnlarna.


Den här grejen förstår jag inte riktigt. Det finns alltså täckning för 4G men inte för 3G, eller vad betyder det?!?


typ...

3G har sina nackdelar, därför satsar operatörerna på 4G-tekniken:
https://sv.wikipedia.org/wiki/3G#Nackde ... _nya_behov


Fast jag tror att det är ett medvetet val att inte erbjuda täckning i tunnlarna, då kan vi för en gångs skull kanske titta upp på våra medpassagerare och le lite... :wink:

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: tis 05 sep, 2017 6:22
av daniel_s
Min telefon har 4G men mitt abonnemang verkar inte ha det. Det står ändå "3G" när jag är utomhus mitt i stan. Misstänker att det är likadant för många.

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: tis 05 sep, 2017 6:40
av BSB101
Inge skrev:Det är väl åtminstone fyra år sedan man slutade producera mobiler utan 4G. Hur många sådan finns kvar?


Säkert en hel del, alla byter inte telefon stup i kvarten.

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: tis 05 sep, 2017 7:01
av daniel_s
Inge skrev:
daniel_s skrev:Min telefon har 4G men mitt abonnemang verkar inte ha det. Det står ändå "3G" när jag är utomhus mitt i stan. Misstänker att det är likadant för många.

Har du kontrollerat:
Inställningar -> Fler nätverk -> Mobilnätverk -> Nätverksläge ?


Ja, jag tror det! På den här heter den iofs "Röst och data" (iaf den här veckan!) och där kan man välja 2G, 3G och 4G varav det sistnämnda är utan framgång.

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: tis 05 sep, 2017 7:23
av Kristofer
daniel_s skrev:
Inge skrev:
daniel_s skrev:Min telefon har 4G men mitt abonnemang verkar inte ha det. Det står ändå "3G" när jag är utomhus mitt i stan. Misstänker att det är likadant för många.

Har du kontrollerat:
Inställningar -> Fler nätverk -> Mobilnätverk -> Nätverksläge ?


Ja, jag tror det! På den här heter den iofs "Röst och data" (iaf den här veckan!) och där kan man välja 2G, 3G och 4G varav det sistnämnda är utan framgång.

Om du inte har bytt SIM-kort på ett antal år så kan det vara där begränsningen sitter. I så fall är det bara att slanta upp för ett utbyteskort så får du igång 4G.

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: tis 05 sep, 2017 7:50
av daniel_s
Det här simkortet är från 2015, så det skulle väl vara om det legat i lager ett tag innan jag fick det? Men abonnemangsavtal med gamla villkor kan väl också spela roll, vill minnas att jag fick ett abonnemang med fri surf 2013 och då kanske det är begränsat till 3G för att det inte ska bli för festligt, eller vad tror ni?

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: ons 06 sep, 2017 9:40
av BSB101
Inge skrev:
BSB101 skrev:
Inge skrev:Det är väl åtminstone fyra år sedan man slutade producera mobiler utan 4G. Hur många sådan finns kvar?


Säkert en hel del, alla byter inte telefon stup i kvarten.

Jag byter inte telefon annat än när den gamla slutat fungera. Men det blir ändå ungefär vart tredje år.


Tråkigt för dig att du antingen är vårdslös med dina telefoner eller köper telefoner av dålig kvalité.

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: ons 06 sep, 2017 9:41
av BSB101
daniel_s skrev:Det här simkortet är från 2015, så det skulle väl vara om det legat i lager ett tag innan jag fick det? Men abonnemangsavtal med gamla villkor kan väl också spela roll, vill minnas att jag fick ett abonnemang med fri surf 2013 och då kanske det är begränsat till 3G för att det inte ska bli för festligt, eller vad tror ni?


Istället för att vi här ska tro massa med saker här är det väl bättre att kontakta teleoperatören så får du ett svar direkt från källan istället för massa gissningar.

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: ons 06 sep, 2017 13:52
av TKO
Välkommen till Svenskt Mobiltelefonforum!

(Det är i varje fall inte "Forumet för vänligt bemötande av dina medmänniskor"...)

/TKO

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: ons 06 sep, 2017 17:27
av daniel_s
Tja det mesta här i världen går ju att ta reda på på andra sätt än genom detta forum! Men nu är det ju ändå en diskussion om mobilanvändbarheten i Citybanan, och då är det ju relevant i vilken utsträckning som folk egentligen påverkas.

Jag har nu sneglat lite på folks skärmar i några dagar och det vanligaste verkar än så länge vara att det står "3G". Huruvida det beror på operatör, abonnemangsvillkor, SIM-kort eller någonting annat har jag ingen aning om, men jag antar att det skulle ha stått 4G på dessa telefoner om det nu vore så utbrett som det påstås här.

Så det är nog rätt många som påverkas. För mig gör det inte så mycket annat än att jag tycker att det är lite löjligt, eftersom jag klarar mig utmärkt på 3G överallt utom i Citybanan. Så det är mest av nyfikenhet jag frågar.

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: tis 26 sep, 2017 11:15
av Kantorn
Kristofer skrev:
daniel_s skrev:
Inge skrev:Har du kontrollerat:
Inställningar -> Fler nätverk -> Mobilnätverk -> Nätverksläge ?


Ja, jag tror det! På den här heter den iofs "Röst och data" (iaf den här veckan!) och där kan man välja 2G, 3G och 4G varav det sistnämnda är utan framgång.

Om du inte har bytt SIM-kort på ett antal år så kan det vara där begränsningen sitter. I så fall är det bara att slanta upp för ett utbyteskort så får du igång 4G.

Slanta upp? Jag har bytt simkort gratis några gånger.
Men jag håller med. Det är troligen varken abonnemanget eller telefonen det är fel på, utan simkortet. Mitt tips är - likt Kristofers - att byta detta. I största ödmjukhet. Man kan inte kräva av operatörerna att bygga ut nätet med förlegad teknik bara för att abonnenterna inte har den teknik i sin telefon som de har rätt till. Som typ nytt simkort.

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: lör 30 sep, 2017 14:19
av tuc
Notera att man inte normalt kan ringa med 4G utan bara med GSM och 3G.

4G är ett rent IP nät och då måste man använda IP telefoni i någon form, det har inte funnits någon standard för 4g men nu börjar dock operatörerna rulla ut VOLTE
https://en.wikipedia.org/wiki/Voice_over_LTE

Re: Mobiltäckning i Citybanan (tunnlar och stationer)

InläggPostat: lör 30 sep, 2017 19:34
av daniel_s
Efter att ha tjuvtittat på ännu fler främmande människors telefoner så kan jag bara konstatera att det är jättemånga som använder 3G fortfarande. En av mina telefoner (den nyaste) har 4G men inte de andra. Så jag tycker mest att det är lite snålt att redan nu inte möjliggöra användning av en fortfarande så utbredd teknik. Mig gör det ju ingenting, jag skulle ju kunna släpa med mig den där 4G-telefonen också, men så angelägen är jag inte. Men det är lite taskigt mot dem som faktiskt har ett behov av att t ex kolla vilket spår deras SJ-tåg går från t ex vid en försening på pendeln. De borde kunna förvänta sig samma standard som de haft hittills.