Den flygande bussen har gett upp

Diskussioner om trådbussar och andra bussar i reguljär lokaltrafik.

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Diskussioner om trådbussar och andra bussar i reguljär lokaltrafik.
Allmänna forumregler

Den flygande bussen har gett upp

Inläggav mamma Ulla » sön 25 jun, 2017 2:21

Kommer ni ihåg den kinesiska bussen som skulle rida ovanför trafiken? Som lanserades med pompa och ståt förra året.

Gick väl sådär. Den har aldrig rullat igen efter premiärvisningen, och nu tas alltsammans bort. Företaget som lanserade bussen går inte att få tag på, och det ryktas om ekonomiska oegentligheter. I arbetarnas paradis.

http://money.cnn.com/2017/06/23/news/china-elevated-bus-teb-tracks-removed/index.html?sr=twCNN062417china-elevated-bus-teb-tracks-removed0946AMVODtopPhoto&linkId=39045842
40 000 personer gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
mamma Ulla
 
Inlägg: 204
Blev medlem: tor 15 apr, 2010 20:41
Ort: Åmotfors

Re: Den flygande bussen har gett upp

Inläggav HSS F2 » sön 23 jul, 2017 13:17

För det första tycker jag nog att "buss" inte riktigt är rätt ord för fordonet då det inte direkt är något man tar ut på första bästa väg. Snarare är det en gigantisk "spårvagn" i princip.

Jag gillar grundidén men det krävs åtminstone 4 meters frihöjd under och att man i princip har raksträckor där det kan rulla. Vändningar är också ett frågetecken.

Går det att förfina konceptet kan det vara ett alternativ till högbanor. Man måste dock få till ett system som medger effektiv vändning eftersom det blir lite "horisontell hiss" över det hela. Det måste till en yta som gör att fordonet kan köras undan, byta riktning och sedan ta sig in på motsatta spåret. I princip blir det en sorts "spårvagn" av det eftersom det måste rulla i ett bestämt "spår" och därmed behöver någon form av systemstyrning även om hjulen skulle vara tillverkade av gummi.
HSS F2
 
Inlägg: 220
Blev medlem: lör 09 jul, 2011 22:10

Re: Den flygande bussen har gett upp

Inläggav Odd » sön 23 jul, 2017 20:04

Jag kan inte se en enda fördel med systemet. Inte en enda.
Man har kvar kostnader för att bygga hållplatser, att anlägga spår, strömförsörjning och annan infrastruktur runt om. Men i stället för att bara ta upp en fil så blockerar man effektivt accessen till två filer, eftersom man snart skulle inse att det är direkt olämpligt att köra/vistas under fordonet och att man snart skulle inse att antal höga fordon är fler än man kunde tänka sig, trots alla varningsskyltar och annat bling-bling. Till och med dom där galningarna med Folkbanan verkar i sammanhanget vettigare...
Jag brukar alltid värdera information efter vilka intressen den som avsänder budskapet företräder.
Användarvisningsbild
Odd
 
Inlägg: 4186
Blev medlem: ons 11 sep, 2002 22:03

Re: Den flygande bussen har gett upp

Inläggav HSS F2 » mån 24 jul, 2017 15:13

Systemet kräver att man i praktiken bygger en aveny som är anpassad till detsamma. Det är ingenting man installerar i en existerande stad, t.ex New York. Däremot tycker jag fortfarande att grundkonceptet med ett fordon som "grenslar trafiken" är intressant. Dock är det en sådan speciell lösning att det kräver helt dedikerad planering.

Nu är det väl dock så att jag mest tilltalas av att ha ett rejält brett fordon med hög kapacitet (jag anser exempelvis att många järnvägar är allt för smala och vill ha 3000 mm spårvidd och vagnar runt 6000 mm breda för att medge tåg med rejäl kapacitet och upp till nio säten i bredd.
HSS F2
 
Inlägg: 220
Blev medlem: lör 09 jul, 2011 22:10


Återgå till Bussar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster