Vad händer på Hjälmarsvägen? Senaste nytt från Årsta!

Diskussioner om trådbussar och andra bussar i reguljär lokaltrafik.

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Diskussioner om trådbussar och andra bussar i reguljär lokaltrafik.
Allmänna forumregler

Vad händer på Hjälmarsvägen? Senaste nytt från Årsta!

Inläggav TKO » lör 07 jan, 2017 13:29

Jag förstår att nyfikenheten är stor över hur det går för Årstavägens stolthet, Hjälmarsvägens betvingare och årstabornas livlina - alltså buss 160 - dessa snöiga dagar...

Jo, ganska bra är svaret på den frågan. När kylan, snön och blåsten kom i tisdags kväll hade gatukontoret infört en ny strategi - man både plogade och sandade! Speciell omsorg ägnas hållplatsfickorna, som plogades först av allt och sedan upprepade gånger under natten. Så till mångas förvåning rullade trafiken nästan normalt på onsdag morgon... Visst slirade en och annan buss när den skulle starta i motlutet vid hpl Årstaskolan, men genom att backa och sanda lyckades förarna reda ut situationen varje gång. Efter ett tag började bussarna stanna en bit innan hållplatsskylten, där det var mindre halt och lutningen något mindre. Dessutom hade någon (Kommunen? Keolis?) placerat ut en "man med skyffel" som kastade in sand under drivhjulen när det såg kritiskt ut. Inledningsvis gick inte ledvagnarna i trafik - det var ju inte normal vardagsbelastning denna mellandag - men senare på dagen kördes även dessa utan större mankemang, Bra gjort av alla inblandade parter!

Sen har det rullat på med lite oregelbunden trafik och minutförseningar, men på det hela taget har det funkat utmärkt.

Idag har det fallit en hel del snö, och det är dessutom betydligt mildare. Efter en del halkproblem vid hållplatsen har SL/Keolis tagit följade kloka beslut:
20170107_123312.jpg
20170107_123312.jpg (128.91 KiB) Visad 1214 gånger


Bussarna stannar fortfarande vid Årsta torg och Vättersvägen, så det är ingen större olägenhet för oss som brukar gå på vid Årstaskolan.

Men det är lite varierande hur förarna tolkar denna order.

En del stannar ändå, och har hittills lyckats ta sej uppför backen.
Några stannar vid korsningen Hjälmarsvägen/Sköntorpsvägen, och använder övergångsstället som "hållplats":
20170107_123328.jpg
20170107_123328.jpg (270.34 KiB) Visad 1214 gånger


Medan andra kör förbi, och försöker genom teckenspråk göra de trafikanter som väntar vid hållplatsen uppmärksamma på att den är indragen.

Eftersom beslutet att dra in hållplatsen togs i morse så borde samtliga förare nu hunnit informeras om vad som gäller...

Men sammanfattningsvis så kan jag konstatera att busstrafiken i Årsta fungerar bra även idag!

/TKO
Völker, hört die Signale! Auf zum letzten Gefecht!
TKO
 
Inlägg: 7250
Blev medlem: tor 05 sep, 2002 11:29
Ort: Årsta

Re: Vad händer på Hjälmarsvägen? Senaste nytt från Årsta!

Inläggav Lars_L » mån 09 jan, 2017 10:16

Inge skrev:Själv åkte jag igår genom tre kommuner. I Stockholm sköttes det denna gång ok. Ungefär enligt ovan även i Västerort. I Sundbyberg ingen snöröjning överhuvudtaget (Hamngatan). Här undantar jag då de släpspår som fanns efter bilarnas underreden. I Solna exemplariskt (uppenbarligen saltat) ingen snö överhuvudtaget kvar på körbanan.

Skillnad på underentreprenörer eller politiker? -Uppenbarligen politikerna! Det är ett politiskt beslut att salta eller inte. Likväl är det politiska beslut som undantar vissa gator från helgunderhåll.


Kanske lite väl snabbt bara att döma politikerna. Dessutom, om vi ska vara petiga, ligger nog besluten om vilken gata som ska snöröjas först delegerat till tjänstemannanivå - om inte till med till entreprenören att besluta om. Det kan ju lika gärna vara entreprenören som inte sköter sig. I det långa loppet är det förstås en avtalsfråga ifall entreprenören inte fullgör sitt uppdrag och då också en mer politisk fråga.

Blir svårt också med egna iakttagelser. Själv var jag också i några olika kommuner i länet i lördags, och kunde konstatera att Stockholm knappast var bäst i klassen. Men det kan ju också bero på vilka gator man befinner sig på och vid vilken tidpunkt.

Men intressant det TKO berättar om att Keolis haft en "sandgubbe" vid Årsta skola. Det visar ju på att saker och ting går att lösa om man verkligen vill. Alternativet är inte alltid att ställa in trafiken för att bussar på vissa ställen har problem med halkan. Det kan ju finnas andra åtgärder. Det är givetvis ett annat problem (och säkerhetsrisk) när bussarna hamnar i diket p.g.a av halkan - men ganska ofta är ju problemet som sagt mer hållplatsrelaterat...(eller till ex.vis vissa backar etc).
--- Inlägget är signerat Lars Lundqvist,
Lars_L
 
Inlägg: 2309
Blev medlem: sön 09 nov, 2014 11:47

Re: Vad händer på Hjälmarsvägen? Senaste nytt från Årsta!

Inläggav TKO » mån 09 jan, 2017 10:22

Det finns ju nackdelar med att saltning, det går inte att förneka. Sedan måste naturligtvis fördelarna vägas mot dessa nackdelar...

/TKO
Völker, hört die Signale! Auf zum letzten Gefecht!
TKO
 
Inlägg: 7250
Blev medlem: tor 05 sep, 2002 11:29
Ort: Årsta

Re: Vad händer på Hjälmarsvägen? Senaste nytt från Årsta!

Inläggav Hechtwagen » mån 09 jan, 2017 18:17

Miljööööön Inge! Saltet förstör miljöööön! Det är därför man inte saltar i Stockholm längre!
Bättre då att kärringarna bryter lårbenshalsarna! :shock:
Användarvisningsbild
Hechtwagen
 
Inlägg: 1803
Blev medlem: tis 29 apr, 2008 20:10

Re: Vad händer på Hjälmarsvägen? Senaste nytt från Årsta!

Inläggav BSB101 » tis 10 jan, 2017 20:51

Hechtwagen skrev:Miljööööön Inge! Saltet förstör miljöööön! Det är därför man inte saltar i Stockholm längre!
Bättre då att kärringarna bryter lårbenshalsarna! :shock:


"Kärringarna" som bryter lårbenshalsarna torde för det mesta hålla sig på trottoarer och GC-vägar. Hur ofta har Stockholm historiskt använt salt för att halkbekämpa trottoarer och GC-vägar? Jag vet att man idag använder saltlösningar för att halkbekämpa GC-vägar så detta borde innebära en lägre risk för "kärringarna" att bryta lårbenshalsarna.
SSS-forum - där det är helt okej att generalisera och komma med direkta felaktigheter om grupper så länge det är rätt grupper och man avslutar med en smiley. ;)
BSB101
 
Inlägg: 1871
Blev medlem: tis 17 aug, 2010 6:43
Ort: Sollentuna


Återgå till Bussar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst