Ursäkta röran, vi bygger om!

Viktig information och nyheter om Forum. (administratörer)

Moderatorer: Jourmaster, Infomaster

Kategoriregler
Viktig information och nyheter om Forum. (administratörer)

Ursäkta röran, vi bygger om!

Inläggav Jourmaster » sön 01 jan, 2006 23:38

Förändringar i Svenska Spårvägssällskapets Forum

Under året som gått har vi fått en del kommentarer och synpunkter på forumet, och vi har därför gjort lite förändringar i forumstrukturen. Förändringarna har ni säkert redan märkt av i viss mån, men här är i alla fall en sammanfattning:

    "Visa bilder" är nu en egen rubrik och har delats upp i tre olika forum: "Spårtrafik", "Bussar" och "Allmänt om lokaltrafik". På så sätt har vi skapat en tydlig struktur med samma indelning för debatt respektive bildvisning. Samtidigt blir det lättare för de som bara är intresserade av bilder på vissa typer av fordon.

    Forumen "Båtar", "Arkeologi", "Spisa" och "Resmål" har tagits bort. Anledningen är att det var väldigt liten aktivitet i dessa forum och att syftet med dessa ofta missuppfattdes. Inläggen i dessa forum har flyttats till "Allmänt om lokaltrafik", "Spårtrafik" respektive "Kultur & nöjen".

    Ett nytt forum "Resedagböcker" har skapats. Där kan man t.ex. föra dagbok över resor i lokaltrafiken, eller lista linjenummer och fordonsnummer som man rest med. Syftet är att avskilja dessa inlägg från den övriga debatten i "Allmänt om lokaltrafik".

    Ordningen på underforumen har ändrats så att den bättre speglar användandet. T.ex. så har de interna forumen placerats längst ned.
Inga inlägg har tagits bort. Inläggen i de borttagna forumen har flyttats till övriga forum som passar bäst med respektive inläggs innehåll.

Hur ska man veta i vilket forum man ska göra sina inlägg?

Merparten av alla inlägg ligger under rubrikerna "Debatt" och "Visa bilder" och det är sannolikt här du kommer skriva mest. SSS forum är i huvudsak ett lokaltrafikforum och dessa rubriker är reserverade för diskussioner om just lokaltrafik. Under kategorin "Spårtrafik" hittar vi bl.a. spårvagnar, tunnelbana och lokaltåg. Alla typer av bussar i lokaltrafik hamnar såklart i "Bussar", och allt annat under "Allmänt om lokaltrafik". Det senare används t.ex. för båtar, sådant som har med både bussar och spårtrafik att göra, och annat om lokaltrafik som helt enkelt inte passar in i de andra kategorierna. Bildinlägg och bildgåtor placeras i motsvarande kategori under rubriken "Visa bilder". Det bör dock nämnas att det inte är otillåtet att visa bilder i andra forum, t.ex. för att åskådliggöra något som diskuteras. Och på samma sätt kan det vara ok med ett inlägg utan bild i "Visa bilder", t.ex. en efterlysning av en bild på ett speciellt fordon. Men huvudprincipen är att bilder ska publiceras i "Visa bilder" och diskussioner ska föras i "Debatt".

I "Resedagböcker" postar man inlägg om lokaltrafikresor av dagbokskaraktär. Det rör sig alltså om likartade regelbundna resor som man vill låta andra ta del av och kommentera. Inlägg med bilder och resor av ovanligare slag med eventuella frågor för diskussion hör dock bättre hemma under "Visa bilder" respektive "Debatt". Forumet "Resedagböcker" ska ses som en särskild service för registrerade användare och man måste därför vara registrerad för att skriva. Däremot kan alla läsa inläggen här.

"Kultur & nöjen" är ett forum av mer redaktionell karaktär som är tänkt som ett litet uppslagsverk. Här kan man ge tips om bra böcker, film, museer, krogar, resmål, platser, linjer, städer m.m. som har lokaltrafikanknytning. En recension av en bok om lokaltrafik eller tips på platser som måste besökas i Londons tunnelbana passar alltså bra i detta forum. Eftersom det är tänkt att man lätt ska kunna söka efter information här är det extra viktigt att man väljer en bra och beskrivande rubrik på inlägget. Det går naturligtvis bra att kommentera och diskutera det som skrivs här, men i övrigt är det helt ok att diskutera "kultur & nöjen" i andra forum också. T.ex. så passar inlägg av typen "Vad bör jag se när jag åker till Paris?" bättre in under "Debatt". Troligtvis kommer du också få svar på din fråga snabbare där.

"Köp & Sälj" är marknadsplatsen där du kan annonsera om och efterfråga lokaltrafikprylar. Observera riktlinjerna för att skriva inlägg.

I "Ordet är fritt" hamnar alla diskussioner och bilder som inte har med lokaltrafik att göra. Här finns egentligen inga begränsningar, men du ska naturligtvis inte posta sådant som kan uppfattas som stötande eller sådant som strider mot svensk lagstiftning. Även inlägg om t.ex. flygplan, godståg, fjärrtåg, turistbussar och kryssningsbåtar hör hemma här. Forumet finns till för att ni användare ska kunna diskutera om andra saker än lokaltrafik.

Har du synpunkter och förslag på forumet kan du skriva dessa i "Frågor, kommentarer och förslag". Och vill du göra testinlägg för att t.ex. se hur bildvisnings- eller citeringsfunktionerna fungerar så gör du dessa i "Testforum". Slutligen finns några interna forum som kräver särskild behörighet. Mer om detta finns att läsa på sidan med regler.

Är du osäker på var ett inlägg hör hemma så placerar du det där du tycker det passar bäst. Det "värsta" som kan hända är att Jourmaster flyttar på det.


Har du synpunkter eller kommentarer på förändringarna ovan - kontakta gärna oss eller skriv ett meddelande på "Frågor, kommentarer och förslag".

Gott nytt forumår!!
:arrow: Jourmaster
Jourhavande forummoderator.
Användarvisningsbild
Jourmaster
Moderator
Moderator
 
Inlägg: 797
Blev medlem: tis 07 dec, 2004 9:40

Återgå till Meddelanden

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster